Katokset ja teltat, väliaikaiset, alle 2 viikkoa
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 2.4.2020
Kortti koskee Helsingissä julkisiin ulkotiloihin, kaduille, aukioille ja puistoihin asennettavien väliaikaisten myyntitelttojen ja -katosten sijoitteluun ja teknisiin ominaisuuksiin liittyviä vaatimuksia, määräyksiä ja ohjeita.
Helsinki on vilkas ja elävä kaupunki, eli mitä parhain paikka sijoittaa lyhytaikaisiakin myyntikatoksia ja telttoja. Helsingin julkisissa kaupunkitiloissa on monia tilaisuuksia saada tuotteet ja asiakkaat kohtaamaan toisensa. Ottamalla muutaman helpon perusasian huomioon, saamme yhdessä luotua kiinnostavia ja turvallisia kaupan ja kohtaamisen paikkoja Helsingin julkiseen kaupunkitilaan.
Kortin kuvitukset WSP Finland Oy
Sisältö
Yleistä
Väliaikainen sijoitus tarkoittaa maksimissaan 2 viikkoa kestävää pystytystä. Kortti koskee katoksia ja telttoja, jotka sijoittuvat Helsingin kaupungin omistamaan julkiseen kaupunkitilaan.
Helsingin Rakennusjärjestyksen 35 § mukaan ”Julkisella kaupunkitilalla tarkoitetaan tilaa, joka on asemakaavassa määritelty katu-, katuaukio-, tori-, puisto-, virkistys- tai liikennealueeksi tai joka on asemakaava-alueen ulkopuolella edellä mainitussa käytössä”
Ohjeet eivät koske telttoja ja katoksia, joiden asennus on luonteeltaan pysyvä, kuten terassien suojarakennelmia tai puistopaviljonkeja.
Ohjeet eivät myöskään koske yleisötapahtumien, kuten musiikkifestivaalien tai urheilutapahtumien rakenteita tai torimyynnin rakenteita. Tällaisten rakennelmien pystyttämiseen tarvitaan rakennusvalvonnalta haettava toimenpidelupa.
Katoksen tai teltan ulkomuodon ohjeistus
Telttojen ja katosten tulisi olla ilmeeltään hillittyjä, ympäristöönsä sopivia. Erityisesti Helsingin kävelykeskustan alueella on hyvä muistaa, että ympäristö on rakennushistoriallisesti arvokas ja koko Suomen näyteikkuna maailmalle. Tälle alueelle suositetaan vaaleasävyisiä katoksia.
Sponsorilogot ja –tekstit eivät ole suositeltavia.
Luvan haku (määräys)
Katosten ja telttojen pystyttämiseen tarvitaan aina vuokrasopimus sijoituspaikan omistavan tahon kanssa. Alle 2 viikon sijoitukseen riittää kaupungin internetsivulla tehty hakemus.
Tee näin:
- Täytä hakemus, ohjeet osoitteessa: Yleisten alueiden luvat
- Lisätietoja yleisten alueiden luvista antaa Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, puh. 09 310 22111.
- Palauta hakemus ja tapahtumaasi tarvittavat liitteet lomakkeessa mainittuun sähköposti- tai postiosoitteeseen. Tarvittavat liitteet on kerrottu hakulomakkeessa.
Katoksen tai teltan sijoittelu ja pystytys
Valitessa teltan tai katoksen paikkaa ja kiinnitystapaa tulee aina varmistaa, että:
- Katos tai teltta sijoitetaan siten, että se mahtuu tarvikkeineen ja kiinnityksineen kokonaan vuokratulle alueelle.
- Katoksen tai teltan materiaalit ovat paloturvallisia ja tyyppihyväksyttyjä
- Katos tai teltta kiinnitetään tukevasti paikalleen. Helsingissä on usein yllättävänkin tuulista. Hyvä tapa pitää teltta tai katos paikoillaan on käyttää levypainoja tai vastaavia riittävän painavia esineitä apuna kiinnityksessä. Asentaminen ja kiinnitys ei aiheuta vahinkoa julkiselle eikä yksityiselle omaisuudelle. (kiveykset, asfaltti, nurmi jne.)
- Teltta tai katos sijoitetaan siten, että se ei estä ympäröivän alueen käyttäjien liikkumista. Teltta tai katos tai sen kiinnitykset eivät saa estää kulkua läheisille rakennusten sisäänkäynneille tai olla kevyen tai raskaan liikenteen alueilla (pyörätiet, autotiet)
- Mahdolliset mainoslaitteet voidaan sijoittaa joko teltan tai katoksen sisäpuolelle tai kiinnittää sen rakenteisiin.
- Asiakkailla on tarpeeksi tilaa odottaa vuoroaan tulla palvelluksi. Hyvä perussääntö on jättää vähintään 1,5m tilaa lähimpään liikennealueen reunaan.
Katoksen tai teltan käyttäminen
Teltan tai katoksen päivittäisessä käytössä tulee ottaa huomioon, että:
- Kaikki katoksen tai teltan käyttöön liittyvät tavarat ja tarvikkeet voidaan varastoida katoksen tai teltan sisäpuolelle, (Rullakot, roska-astiat, myytävien tavaroiden laatikot ja esillepanolaitteet jne.), myös myynnin ja käytön aikana.
- Teltan tai katoksen voi sulkea turvallisesti yöksi tai muuksi ajaksi, jolloin paikalla ei ole henkilökuntaa. Näin myyjän omaisuus on paremmassa turvassa varkailta ja kaupungissa asuvilta eläimiltä.
- Mikäli katoksessa tai teltassa syntyy päästöjä ilmaan (Esim. ruuanvalmistuksen savu tai höyry, hajut) ne eivät kulkeudu läheisten rakennusten sisään ikkunoiden tai ilmanvaihdon kautta.
- Katoksen tai teltan etureuna tulee voida peittää myyntitiskin alapuolelta myös käytön aikana. Tämä antaa siistimmän vaikutelman ja suojaa tiskin alla olevia esineitä.
Kuvat
Väliaikaisen myyntiteltan tai -katoksen onnistunut sijoittelu ja käyttö on helppoa, kun on huomaavainen muita kaupunkitilan käyttäjiä kohtaan. Tässä esimerkissä teltta on sijoiteltu ja asennettu erityisen onnistuneesti.
Tässä esimerkkikuvassa teltan käyttäjä ei ole onnistunut ottamaan huomioon muiden kaupunkitilan käyttäjien tarpeita.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
Toimenpidelupa, Helsingin rakennusvalvonnan ohje