Julkinen taide
- Tila: Kuvia puuttuu
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 14.10.2016
Julkinen taide on julkisessa tilassa olevaa taidetta kuten veistoksia, patsaita, monumentteja ja ympäristötaidetta.
Sisältö
Luvanvaraisuus
Julkisille alueille tulevat teokset vaativat maanomistajan luvan tai suostumuksen sekä alueiden käyttöluvan.
Taideteoksen rakentamisluvan tarve on tapauskohtainen. Se riippuu onko kyseessä rakennelma, mihin se sijoittuu vai onko teos väliaikainen tai vaikkapa installaatio. Katutaidetta koskevat lupakäytännöt on esitetty katutaidekortissa.
Mikäi taideteos on rakennuskohde, haetaan rakennuslupa rakennusvalvonnasta. Puisto- ja katumaan alle ulottuville rakenteille tulee aina hakea sijoituslupa alueidenkäyttö ja -valvonta yksiköstä. Jo hankkeen suunnittelun alkaessa tulee olla yhteydessä alueidenkäyttö ja -valvonta yksikön asiantuntijoihin.
Taiteen hankintamallit
Prosenttiperiaate
Helsingin kaupunki noudattaa vakiintunutta käytäntöään ns. prosenttirahaperiaatetta. Periaatteen mukaisesti merkittävissä julkisissa rakennushankkeissa varataan noin 1% rakentamismäärärahoista taidehankintoihin. Prosenttiperiaatteella hankitut teokset ovat osa Helsingin kaupungin julkista taidetta ja Helsingin kaupungin taidemuseon (HAM) kokoelmia. Hankinnat toteutetaan yhteistyössä rakennuksen suunnittelijan, rakennuttajan, tilaajan sekä taiteilijan kanssa. HAM toimii asiantuntijana ja yhteistyön koordinoijana.
Lahjoitukset
Lahjoitushankkeissa lahjoittajataho neuvottelee kaupungin taidemuseon kanssa lahjoituksen vastaan ottamisesta. Teoksen sopiessa taidemuseon kokoelmiin, sille etsitään sopiva paikka. Kaupunki huolehtii tarvittavien perustusten ja mahdollisen valaistuksen tai muun infran toteuttamisesta. Teokset liitetään Helsingin taidemuseon kokoelmiin.
Muut
Lisäksi on sellaisia kaupunkitilaan sijoitettavia teoksia, jotka eivät ole kaupungin omistuksessa eikä ylläpidossa. Vastuu niiden turvallisuudesta, kunnosta ja hoidosta on teoksen omistajalla.
Taideteos julkisella alueella
Yhteensä Helsingissä on yli 450 ulkoveistosta, ympäristötaiteen teosta ja historiallista muistomerkkiä. Noin 250 kuuluu HAM:in kokoelmaan ja ne sijaitsevat kaupungin puistoissa, kaduilla ja aukioilla. Julkisilla paikoilla on myös liikelaitosten, yritysten, valtion ja yksityisten tonteilla sijaitsevia ja näiden omistamia teoksia. Muistomerkeistä huolehtii Helsingin kaupunginmuseo.
Taidemuseo vastaa julkisten taideteosten kunnosta ja ylläpidosta sekä teosten rekisteröinnistä.
Väliaikaiset teokset
Väliaikaisia teoksia koskevat samat ehdot kuin pysyviäkin taideteoksia. Väliaikainen teos on tavallisemmin muutaman viikon tai korkeintaan muutamia kuukausia samassa paikassa,
Taide, joka ei kuulu HAM:min kokoelmiin
Tällaista taidetta on esimerkiksi maataide (esimerkiksi Malminkartanon huipun taideosiot) tai kaupunkiympäristön toimialan suunnittelukohteissa osana suunnitelmaa tehty taide (esimerkiksi Ala-Malminpuiston lasitiilinen huvimajaveistos, Sorsavuorenpuiston betonikivimosaiikit ja erikoisvalmisteiset kaivonkannet keskustassa). Kaupunkiympäristön toimialan määritelmän mukaan nämä ovat normaaleja puiston tai kadun elementtejä. Niitä hoidetaan ja kunnossapidetään resurssien mukaan; osa on lähes ikuisia ja osa poistuu ilkivallan, ajan hampaan, resurssien puutteen tai uudelleen rakentamisen myötä. Jokaisessa tällaisessa tapauksessa kaupunkiympäristö toimialan edun mukaista olisi sopia etukäteen taiteilijan kanssa virastolle riittävä väljyys tehdä kulloisessakin tilanteessa viraston edun mukaisia ratkaisuja, kuten esimerkiksi teoksen määräaikaisuudesta.
Muistomerkki ja muistolaatta
Taideteos ja muistomerkit ovat kaksi eri asiaa. Sekä taidemuseo että kaupunginmuseo ovat viimeisen 10 vuoden aikana kieltäytyneet kaikista kaupungille lahjoitetuiksi halutuista muistomerkeistä yms. Sen sijaan kaupunkiympäristön toimiala on ottanut niitä vastaan silloin, kun muistomerkki on eri virastojen lausuntojen perusteella katsottu kannatettavaksi.
Kaupunkiympäristön toimiala ei ota suoralta kädeltä vastaan muistomerkkiä, vaan sitä edeltää ”yleisen suostumuksen” hakeminen.
Muistomerkin hakijaa ohjeistetaan laatimaan kirjallinen anomus kaupunginhallitukselle saada lahjoittaa muistomerkki Helsingin kaupungille. Kaupunginsihteeri pyytä Kh:n puolesta eri virastoilta (kaupunkiympäristön toimiala, rakennusvalvontavirasto, taidemuseo ja kaupunginmuseon minimissään) lausunnon Ahjon kautta. Virastot vastaavat viraston kirjeellä. Hakija on hyvä ohjata ennen anomuksensa lähettämistä esittelemään asiaansa em. virastoissa.
Mieluiten jo puoltavaan lausuntoa odotellessa, mutta viimeistä heti sen saamisen jälkeen kaupunkiympäristön toimiala ryhtyy toimenpiteisiin:
- muistomerkin rahoituskuvio selvitetään (kaupunkiympäristön toimiala maksaa/vastaa lähes poikkeuksesta perustusten ja muun suunnittelun ja asennustyön sekä mahdollisen ympäristön kohentamisen)
- kaupunkiympäristön toimiala huolehtii tarvittavista luvista, kuten sijoitusluvasta ja rakennusvalvontavirastosta haettavista, tarvittavista luvista
- muut seikat ja ehdot selvitetään, kuten valaistustarve, mutta erityisesti varmistutaan, että teos on tehty julkisessa ulkotilassa kestävästä materiaalista
- lahjoittaja vastaa muistomerkin valmistuksesta ja toimittamisesta Helsingin kaupungille
- muistomerkki on jatkossa osa yleistä aluetta eli sen tiedot tulee löytyä yleisten alueiden rekisteristä ja sitä hoidetaan tarvittaessa
- tavallisesti kaupunkiympäristön toimiala järjestää yhdessä lahjoittajan kanssa muistomerkin paljastustilaisuuden
- HUOM! Viimeistään Kh:n päätös riittää käynnistämään toteutusketjun. Kaupunki on päätöksen lisäksi, joissakin tapauksissa kaupungin keskushallinto, laatinut erityisen tarkemman lahjoitussopimuksen ehtoineen.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
https://www.hamhelsinki.fi/julkinen taide/
https://www.hamhelsinki/kokoelmat/prosentiraha/
https://prosenttirahaperiaate/wp-content/uploads/Prosenttiperiaatteenkk_taiteilijalle_Web.pdf