Ylläpito: kuultokäsitelty puupinta

  • Päivitetty: 8.5.2024
  • Julkaistu: 1.3.2023

Sisältö

Ylläpito-ohje koskee työmaalla tai kaupungin huoltotiloissa tehtäviä huoltokäsittelyjä.

Ylläpito-ohje on sovellettu MaalausRYL 2012 mukaan. Pintakäsittelyn ulkonäköluokka on Ku2.

 

Perushuolto 1 vuoden välein:

Ympärivuotisesti ulkona olevat kuultokäsitellyt puupinnat huoltokäsitellään kerran vuodessa. Kalusteiden huoltokäsittely suoritetaan kaupungin tiloissa, sillä kuultokäsittely saavuttaa lopullisen keston noin viikon kuluessa aineesta riippuen. Kuivumisaikana kalusteita on käsiteltävä varoen. Töhrityt rimat tulee vaihtaa uusiin aina kun töhryjä havaitaan.

 

Maalausolosuhteet:

Maalattavan pinnan on oltava kuiva. Puun kosteusprosentti tulee olla alle 18 %. Ilman lämpötilan on oltava vähintään +5 ºC ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %. Tämä tarkoittaa sitä, että penkkien huoltokäsittely tehdään kesällä ulko- tai sisätiloissa tai talvella sisätiloissa. Standardiolosuhteissa, +23 ºC ja ilmankosteus 50 %, kuivumisaika on nopein.

 

Huoltotoimenpiteet:

Hionta ja pölynpoisto tehdään jokaisen käsittelyn edellä, vaikka sitä ei olisi erikseen mainittu. Välihionta tehdään yleensä hiontapaperilla n:o 50. Valmiiksihionta tehdään hiontapaperilla n:o 150.

 

Huoltomaalaus:

  1. Käsiteltävät pinnat pestään pinnalle sopivalla Mahdolliset homeiset pinnat pestään homeenpoistoaineella aineen valmistajan ohjeiden mukaan ja pinnat harjataan tarvittaessa teräs- tai juuriharjalla.
  2. Pestyt pinnat huuhdotaan huolellisesti vedellä ja pintojen annetaan kuivua hyvin (kuultokäsittely ei imeydy kosteaan pintaan).
  3. Irtoava ja heikosti kiinni oleva vanha käsittelypinta sekä kauhtunut puun pinta poistetaan teräskaapimella ja käsihiomakoneella.
  4. Puupinnat karhennetaan hiomalla hiomapaperilla ja hiontapöly poistetaan
  5. Yli 5 mm kolot ja syvennykset tasoitetaan Tasoitukset tehdään ympäröivän pinnan tasoon siten, etteivät silotetut kohdat erotu ympäröivästä pinnasta. Silotetta ei saa kerralla käyttää niin runsaasti, että silotekerros kuivuessaan alkaa halkeilla. Silote sävytetään samanlaiseksi kuin alusta.
  6. Vaurioituneet kohdat käsitellään värillisellä
  7. Pintakäsittely tehdään samalla käsittelyllä kuin mitä kalusteessa on aiemmin käytetty. Käsittely suoritetaan aineen valmistajan ohjeen Värisävy on sama kuin tuotteessa oli alun perin.