Keskusta-alueen kävelyopastus
- Tila: Luonnos
- Päivitetty: 24.10.2024
- Julkaistu: 14.2.2024
Havainnekuvia opasteluonnoksista (opasteiden sijainnit ovat viitteelliset)
Sisältö
Johdanto
Helsingin kantakaupungin kävelyn opastusta kehitetään ja yhtenäistetään. Opasteilla ohjataan niin helsinkiläisiä kuin vierailijoitakin löytämään kaupungin erilaisia kohteita ja toimintoja sekä inspiroitumaan kaupungistamme.
Suunnitelman yhtenä lähtökohtana toimii ennalta kaupungin toimesta laadittu listaus opastettavista kohteista ja niiden hierarkiasta. Käytettävät opastemallit ovat olemassa olevien tyyppipiirustusten mukaisia ja niiden toimivuutta on tarkasteltu käyttäjätestauksessa. Työssä on suunniteltu uusi opastemalli, pyloni.
Suunnittelualueena on Helsingin niemi, rajoittuen pohjoisesta Nordenskiöldinkatuun ja Teollisuuskatuun, lännestä Porkkalankatuun (Länsisatama ja Jätkäsaari rajautuvat ulkopuolelle) ja idän suunnasta Sörnäisten rantatiehen (Kalasatama rajautuu ulkopuolelle).
Opastaminen kaupunkialueella
Opastuslogiikan keskeinen periaate on kohdekeskeisyys. Se tarkoittaa, että opastusohjeet suunnataan käyttäjälle relevanttien kohteiden mukaan. Käyttäjälle tarjotaan suuntia, jotka ohjaavat hänet haluamaansa kohteeseen sen sijaan, että tarjottaisiin tiettyä reittiä.
Opasteissa käytetään selkeitä ja helposti tulkittavia karttoja, jotka näyttävät kaupunkiympäristön tärkeimmät maamerkit ja kohteet. Karttojen avulla käyttäjä voi hahmottaa ympäristöään ja valita itselleen sopivimman reitin kohteeseen.
Opastuslogiikka tukee kaupunkiympäristön tarjoamia erilaisia reittivaihtoehtoja. Sen sijaan, että tarjottaisiin yksi tietty reitti, käyttäjälle annetaan tarvittavat tiedot, jotta hän voi valita itselleen sopivan tavan päästä kohteeseensa. Tämä voi sisältää erilaisia kulkumuotoja tai vaihtoehtoisia reittejä.
Opasteperhe
Opasteperhe (kuva 1) on kokonaisuus erilaisia opastetyyppejä, jotka on suunniteltu yhtenäiseksi ja helposti tunnistettavaksi kokonaisuudeksi, jotta ne voivat tehokkaasti ohjata ja opastaa käyttäjiä. Opasteperheen suunnittelussa otetaan huomioon käyttäjäystävällisyys, selkeys ja yhtenäisyys. Opasteperheen visuaalinen ilme noudattaa Helsingin kaupungin brändiohjeistusta. Tavoitteena on tarjota selkeä ja yhdenmukainen kokonaisuus joka helpottaa käyttäjiä liikkumaan kaupunkiympäristössä.
Opasteiden sisältämät osiot
Opastemallit pitävät sisällään tiettyjä osioita/komponentteja (kuva 2), näitä ovat tunniste, suuntaviitat, kartta ja kohdelistaus.
- Tunniste on opastusjärjestelmää yhteensitova komponentti, jonka avulla käyttäjät tunnistavat eri opastetyypit jo kaukaa ja tietävät niiden olevan osa yhtenäistä kävelyn opastamista. Tunniste koostuu tunnisteväristä, kävely-piktogrammista ja kyseessä olevan opasteen sijaintia kuvaavasta tekstistä.
- Suuntaopastus on suunnistamista tukeva komponentti, jolla ohjataan tunnistettaviin alueisiin ja kohteisiin. Suuntaopasteiden informaation on tarkoitus olla nopeasti luettavaa ja ymmärrettävää nopeallakin vilkaisulla.
- Suurin osa kävelyopastuksen kohteista esitetään kartoilla. Karttoja esitetään eri tarkkuustasoissa opastemallista riippuen.
- Kohdelista on karttojen ja viittaopasteiden kanssa yhteen toimiva komponentti, jossa on listattu tärkeimmät kohteet Helsingissä.
Koontiopasteet
Koontiopasteissa (kuva 3) esitetään tietoa koko Helsingin niemestä. Sen avulla pystyy muodostamaan kattavan kuvan opastetuista kohteista ja alueesta. Sen on tarkoitus toimia ensimmäisenä opasteena, joka kohdataan Helsinkiin saavuttaessa.
Sijoittelu:
Liikenteen solmukohtien ja saapumispisteiden yhteydessä, kuten asemat ja terminaalit.
Alueopasteet
Alueopasteessa (kuva 4) esitetään tarkasti opasteen lähialue ja tiivistetysti koko Helsingin niemi. Opasteen tarkkuustaso mahdollistaa alueen esittelyn yksityiskohtaisemmin ja tarkemman reittisuunnittelun, mikä vähentää suuntaopastuksen tarvetta. Lähialuetta esittävän kartan yhteydessä on myös pienempi koko aluetta esittävä kartta (ns. indeksikartta), jonka avulla rajauksen ulkopuolelle jäävät kohteet ovat löydettävissä. Alueopaste on lähtökohtaisesti kaksipuolinen ja opasteen toisella puolella voidaan esittää esim. koontiopastemainen kartta koko Helsingin niemestä tai jokin muu ko. alueeseen sopiva ratkaisu.
Pylonimallinen opaste mahdollistaa opasteen rungon sivujen hyödyntämisen. Kylkiin voidaan tuoda lisätietoa, esim. tunnisteen (sijainti) muodossa sekä mm. QR-koodien avulla.
Sijoittelu:
Alueellisiin kiintopisteisiin ja ohjausta vaativiin kohtiin.
Viittaopasteet
Opastusjärjestelmä pitää sisällään viittaopasteita (kuva 5), jotka ilmaisevat, missä suunnassa tietyt kohteet sijaitsevat. Viittaopastukseen sisältyy myös mahdollisuus ilmaista etäisyyksiä tai arvioituja kävelyaikoja.
Sijoittelu:
Haastavat kohdat ja opastuksen katvealueet.
Teemareittiopaste
Teemareittiopaste (kuva 6) informoi alueella sijaitsevasta teemareitistä (esim. julkiset veistokset, kirjallisuuspolku tms.). Qr-koodin kautta voi tarkastella varsinaista reittiä sekä siihen liittyviä kohteita.
Opaskartta
Opasteissa käytetään selkeitä ja helposti tulkittavia karttoja, jotka näyttävät kaupunkiympäristön tärkeimmät maamerkit ja kohteet. Karttojen avulla käyttäjä voi hahmottaa ympäristöään ja valita itselleen sopivimman reitin kohteeseen. Kartoissa käytetään hyödyksi erilaisia piktogrammeja kohteiden ja toimintojen esittämisessä. Maamerkkimäisten rakennusten ja muiden tunnettujen kohteiden esittämisessä hyödynnetään ympyrän muotoon sijoittuja valokuvia (kuva 7).
Graafinen ilme
Opasteiden graafinen ilme perustuu Helsingin kaupungin graafiseen ohjeistukseen. Opasteissa käytettään kauttaaltaan Helsingin omaa kirjaintyyliä; Helsinki Grotesk -fonttiperheen leikkauksia.
Opasteiden käytettävät piktogrammit ovat Helsingin kaupungin valikoimista. Kartan visuaalisen ilmeen ja sävyjen osalta sovelletaan aiemmin tehtyjä määrittelyjä (mm. Luonto- ja virkistysalueiden opastus)
Opasteiden rakenne
Opastemallit toteutetaan seuraavien tyyppipiirustusten mukaisesti:
- Koontiopaste 1200 x 2500 mm, 30526/014
- Koontiopaste 700 x 2300 mm, 30526/012
- Alueopaste 400 x 2300 mm, perustuu malliin 30526/007 (päivitetään / laaditaan uusi rakennepiirustus jossa teline on kaksijalkainen ja korkeus 2300 mm)
- Alueopaste pyloni, 400 x 2300 mm (uusi rakennepiirustus)
- Viittaopaste, 700 x 150 mm, perustuu malliin 30526/011 (päivitetään / laaditaan uusi rakennepiirustus jossa tarkennettu kiinnitysmekanismia sekä kokoa)
Kuvat
Kuva 1. Opasteperhe
Kuva 2. Osiot
- Tunniste
- Suuntaviitat
- Kartta
- Kohdelistaus
Kuva 3. Koontiopasteet
Kuva 4. Alueopasteet
Kuva 5. Viittaopaste
Kuva 6. Teemareittiopaste
Kuva 7. Yksityiskohta opaskartasta