Materiaalit: puutavara

  • Päivitetty: 8.5.2024
  • Julkaistu: 1.3.2023

Sisältö

Puutavaran laadun tulee täyttää RunkoRYL 2010 kohdan 711.1 sekä Eurocoden osan 5 Puurakenteiden suunnittelu ja sen viitestandardien vaatimukset. Kiinnitystarvikkeiden tulee täyttää RunkoRYL 2010 kohdan 711.2 kohdan vaatimukset. Puutavaran laatuluokat on esitetty RT-ohjekorteissa RT 21-11288 ja RT 21-11289 sekä julkaisussa Pohjoismainen sahatavara – Lajitteluohjeet (2020).

Rakennuspuutavaran lujuuslajittelua ja -leimausta koskevat vaatimukset on esitetty standardissa SFS-EN 338(:en) Rakenteellinen sahatavara. Lujuusluokat.

Valmiin rakenteen tulee olla sellainen, että puukalusteen reuna-alueet ovat pyöristettyjä siten, että niistä ei aiheudu käyttäjälle haittaa ja ettei rakenteessa ole haitallisia ulkonemia, nystermiä tai hammastuksia. Sahatavara höylätään annettuun mittaan ja reunat pyöristetään tai viistetään piirustusten mukaisesti.

 

Lujuusluokka, puulaji ja laatuluokka

  • Sahatavaran lujuusluokka Puulaji mänty, mäntysahatavaran laatuluokka A. Käytettäessä muita puulajeja kuten tammea on lujuusluokan oltava vastaava kuin sahatavaralle esitetty.
  • Liimapuun lujuusluokka Liimausluokka U (säänkestävä liimaus). Liimapuun pinnan tulee olla puhtaaksi höylätty ja kunnostettu.

Sormijatkettujen puutuotteiden käyttö tulee hyväksyttää tilaajalla ennen valmistusta. Sormijatketussa sahatavarassa tulee olla J-laatumerkki.

 

Kuormien aikaluokka ja kosteusluokka/käyttöluokka:

  • Eurocode 5: Kuorman aikaluokat hetkellinen ja keskipitkä. Käyttöluokka

 

Kiinnikkeet:

Metalliliitinkappaleiden ja liitososien tulee olla ruostumattomasta materiaalista valmistettuja SFS-EN 10088-1 1.4301 (tai ASTM 304) tai korroosiosuojattuja. Korroosiosuojaus on kuumasinkitys ja sinkkipinnoitteen kerrospaksuuden on oltava SFS-EN ISO 1461(:en) taulukkojen 3 ja 4 mukainen. Sähkösinkittyjä liitinkappaleita ei saa käyttää.

 

Puun pintakäsittely:

  • Kunnossapitoväli: K (keskipitkä)
  • Rasitusluokka: RL 12 (kohtalainen ilmastorasitus ulkona)
  • Ulkonäköluokka: Pu2
  • Käsittely-yhdistelmä: MaalausRYL 2012 kohdan Käsittely-yhdistelmien valikko mukaan
  • Pinnan kiiltoaste: kiiltävä 70

Kunnossapitoväli, rasitusluokka, ulkonäköluokka ja käsittely-yhdistelmä MaalausRYL 2012 mukaan. Kiillon mittaus SFS-EN ISO 2813 mukaan. Värisävy esitetään värityssuunnitelmassa.

Puuosien pintakäsittelynä on pohjustus puunsuojalla, pohjamaalaus, kittaus ja peittomaalaus. Oksat ja pihkaiset kohdat eristetään oksalakalla. Pintakäsittely- yhdistelmän tulee muodostaa kova ja kulutuksenkestävä pinta. Huoltomaalaus tulee olla toteutettavissa ruiskuttamalla tai sivelemällä. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi alkydimaalit. Puutavaran soveltuvuus valittuun pintakäsittelytapaan varmistettava.

Modifioidun (esim. asetyloidun tai furfuloidun) puun pintakäsittelyt valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kovapuut, kuten azobe tai bangkirai, ovat lähtökohtaisesti huoltovapaita, mutta ovat tyypillisesti käsiteltävissä öljyämällä maahantuojan ohjeiden mukaisesti.