Muotopaletti
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 9.6.2016
Helsingin kaupunkikalustemallisto edustaa tunnistettavaa Helsinki-ilmettä. Kaupunkikalusteet ovat sekä omia, Helsinkiin suunniteltuja malleja, että valmismalleja, jotka täyttävät Helsinki-ilmeen kriteerit. Kalusteet ovat hillittyjä, selkeälinjaisia, vähistä elementeistä koostuvia, viimeisteltyjä ja rakenteeltaan vakuuttavia. Rakenneratkaisut ovat yksinkertaisia ja eleettömiä. Yksityiskohtien viimeistely ja materiaalien liittyminen toisiinsa on huoliteltua. Koristeellisuutta esiintyy vain historiallisissa kalusteissa.
Sisältö
RAKENNEPROFIILIT
pyöreä (1), neliö (2), suorakaide (3), lattateräs (4)
H - profiili (5), T - profiili (6), L -profiili (7)
PROFIILIEN LIITTÄMINEN
Kappaleiden päät ovat tasan toisiinsa nähden.
PROFIILIEN PÄÄTTÄMINEN
Saumallinen päätykappale (1), pääty ilman saumaa (2), päädyssä kartiomainen kappale (3), pyöreä päätykappale (4)
Ei ulkonevia (5) tai teräviä (6) päätyjä
KAPPALEIDEN YLÄPINNAT JA MUODON PÄÄTTÄMINEN
Yläpinta tasainen (1), yläpinta loivasti viistetty (2), yläpinta loivasti viistetty molemmin puolin (3), yläpinta loivasti kaareva (4)
Yläpinta on ensisijaisesti samankokoinen kuin siihen liittyvä muoto (5). Mikäli yläpinta on suurempi kuin siihen liittyvä muoto, kokoero on mahdollisimman pieni (6). Pyöristetty yläpinta (7) ja terävä yläpinta (8) ovat kiellettyjä ratkaisuja.
MUOTOILUPERIAATTEITA
Puuosat ovat kulmista pyöristettyjä (R=5 mm)(1) tai viistettyjä (5 mm)(2). Taivutetut rakenteet tehdään mahdollisimman pienellä säteellä (3). Penkkien rimoitus on vaakasuuntainen, kaikki rimat ovat samanvahvuisia (4)
ESTEETÖN ISTUIN
• Esteettömissä istuimissa tulee aina olla selkänoja ja käsinoja(t).
• Istuinkorkeus on 470–480 mm.
• Istuimen syvyys on 430–480 mm.
• Istuimen kallistuskulma on vähintään 1°, enintään 3°.
• Istuimen ja selkänojan välinen kulma vähintään 95°, enintään 110°.
• Selkänojan korkeus istuimesta on vähintään 400 mm.
• Käsinojan korkeus istuimesta on vähintään 200 mm, enintään 240 mm
KAHDEN LEVYN LIITTÄMINEN
Levyjen reunat ovat kohdakkain. Hitsaussaumat tehdään ensisijaisesti liitoksen sisäpuolelle (1). Ulkopuolelle tulevat saumat hiotaan samaan tasoon levyn kanssa (2).
RUUVILIITOKSET
Ruuviliitoksissa käytetään ensisijaisesti uppokantaruuveja (1,2). Upotetun ruuvin kanta on samassa tasossa muun pinnan kanssa. Mikäli upotus ei ole mahdollista, käytetään kupukantaruuvia (3). Jos ruuvi lävistää kokonaan kappaleen, ruuvin kanta katkaistaan samaan tasoon mutterin kanssa (4).
JALUSTAN MUOTOILU
Esimerkiksi roska-astia tai sähkökaappi
Jalustan yläreuna on viistetty, kun jalusta on samanlevyinen kuin siihen liittyvä kappale (1). Jalusta voi myös olla kapeampi kuin siihen liittyvä kappale (2). Kaikkien tuoteperheen jalustojen tulee olla samankokoisia, esim. sähkökaapit (3). Jalusta ei saa olla leveämpi tai korkeampi kuin siihen liittyvä kappale (4).
PROFIILIN LIITTYMINEN MAAHAN
Maanalaiseen perustukseen liittyvän profiilin päättäminen. Suoraan maanalaiseen perustukseen liittyvä profiili (1) on perusratkaisu, muut esitellyt vaihtoehdot (2,3) ovat muotoilullisia yksityiskohtia joilla saadaan erilaista ilmettä tuotteeseen.
Graniittipintaan tai laattaperustukseen liittyvän profiilin päättäminen. Vaihtoehtoja profiilin päättämiselle ovat viistetty aluslaatta (4) tai suorareunainen aluslaatta (5). Ruuvikiinnitys on molemmissa vaihtoehdoissa tehty uppokantaruuvilla. Pyöristettyä tukea tai suurikokoisia kiinnikkeitä (6) ei tule käyttää.
OLAKKEET
Sallittuja oleketyyppejä ovat pieni, viistetty olake (1) sekä pieni olake (2). Kiellettyjä olaketyyppejä ovat muun muassa pyöristetyt (3) ja isokokoiset (4) olakkeet.
Lisätiedot ja -lähteet