Torit ja aukiot
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 22.8.2016
Tori julkinen aukio, jossa voi olla torikauppaa tai se voi olla tavallinen kaupunkiaukio. Helsingissä kahdeksalla torialueella on kaupallista toritoimintaa, joista aktiivisimmat ovat Kauppatori ja Hakaniementori. Viime vuosina myös pienille kaupunkiaukioille on tullut erilaisia aktiviteetteja. Torien ja kaupunkiaukioiden pinta on yleensä kivetty ja ne ovat koneellisesti kunnossapidettävät. Torit sijoittuvat liikenteellisesti, väestöllisesti ja kaupunkikuvallisesti merkittäville paikoille.
Sisältö
Historiallisten torien ja aukioiden perusparannushankkeet tulee tehdä aikakauden tyylipiirteitä kunnioittaen. Uudet torit ja aukiot suunnitellaan kaupunginosan näyttävimmäksi julkiseksi ulkotilaksi ja niiden suunnittelulle tulee asettaa erityiset laatutavoitteet.
Suunnittelijan tarkastuslista:
- Käyttötarkoitus eri vuodenaikoina
- Toritoiminta ja erilaiset tapahtumat
- Oleskelu
- Kestävät päällystemateriaalit. Torin tulee olla koneellisesti kunnossapidettävä.
- Istutukset
- Kesäkukat
- Erikoisvalaistus
- Taide
- City-wc
- Paikoitusalue
- Rakenteellinen turvallisuus, ajoesteet
Tekniset tilavaraukset:
- Sähkövaraukset ja tapahtumasähkö
- Vesipisteet
- Jätehuolto
- Jäteviemärivaraus väliaikaiseen käyttöön, esim. tapahtumakäymälälle
Kuvat
Kauppatori on turistien suosima kohde. Toritoiminnan lisäksi Kauppatorilla järjestetään erilaisia tapahtumia.
Fredrikin torilla Punavuoressa järjestetään vuosittain kaupunginosajuhlat. Torilla on kukkien ja vihannesten myyntiä, kahvila, yms. toimintaa.
Lisätiedot ja -lähteet
- Katu- ja puisto-osaston hallinnassa olevien arvoympäristöjen määrittely ja toimintaohjeet, Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2008:8 / Katu- ja puisto-osasto
- Helsingin tukkutori; http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/ota-yhteytta/hae-yhteystietoja/toimipistekuvaus?id=26122
- Tapahtumajärjestäjän ohjeet; http://www.visithelsinki.fi/fi/ammattilainen/tapahtumajarjestajat/tapahtumajarjestajan-ohjeet/tapahtumajarjestajan-ohjeet