Yleistä
Hyönteishotellit tarjoavat pesäpaikkoja kaupunkiympäristössä eläville pistiäisille. Etenkin mesipistiäiset ovat tärkeitä pölyttäjähyönteisiä, jotka kärsivät sopivien elinympäristöjen puutteesta.
Hyönteishotellien vieraita ovat esimerkiksi erakkomehiläiset, erakkoampiaiset ja petopistiäiset.
Erakkomehiläiset ovat erinomaisia pölyttäjiä. Erakkoampiaiset ja petopistiäiset taas auttavat tuholaistorjunnassa saalistamalla kasveja tuhoavia hyönteisiä.
Hotelleissa viihtyvät myös pistiäisten loiset. Loisista ei varsinaisesti ole haittaa, vaan ne ovat yhtä lailla tärkeä osa monimuotoisen kaupunkiympäristön lajistoa.
Hyönteishotellimallisto
Helsingille on suunniteltu kolme erilaista hyönteishotellimallia, jotka on tarkoitettu erilaisiin kaupunkiympäristöihin.
Hyönteiskortteli sopii urbaaniin kaupunkiympäristöön puistoihin sekä koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten pihoille.
Pörriäistornit toimivat sekä yksittäin sijoitettuina, että isommaksi ryhmäksi aseteltuna esimerkiksi puistoihin, rantaraitin varrelle, julkisille pihoille tai viherkatoille.
Ötökkätorppa sopii erityisesti viljelypalstoille. Puurakenteinen hotelli mukailee Helsingin uuden huussimalliston tyyliä.
Hyönteishotellin perustaminen
Paikan valinta
Ympärillä tulee olla monipuolinen lajivalikoima runsaasti mettä ja siitepölyä tuottavia kukkivia kasveja. Erityisesti varhain keväällä ja myöhään syksyllä kukkivat lajit ovat tärkeitä.
Lähiympäristössä ei saa käyttää mitään hyönteismyrkkyjä tai kasvinsuojeluaineita.
Hotelli sijoitetaan aurinkoiselle ja kuivalle paikalle. Sisäänkäyntijulkisivu asemoidaan mallista riippuen kohti itää, etelää tai länttä.
Sopiva paikka on riittävän etäällä vilkkaimmista kulkureiteistä ja oleskelupaikoista.
Hotellin etäisyys muihin rakennuksiin tulee olla 8 m. Ympärille jätetään 1,5 m vapaata tilaa, jossa ei ole herkästi syttyviä materiaaleja tai kiipeilyn mahdollistavia rakenteita.
Rakennusmateriaalit
Hyönteishotelleissa on puu- tai teräsrunko.
Isommissa malleissa on irrotettavia vanerisia laatikoita, ja lähiruokaa tarjoava viherkatto.
Sisäänkäyntijulkisivut suojataan metalliverkolla (silmäkoko 20–25 mm), jotta linnut eivät pääsisi käsiksi koloihin.
Sisutusmateriaalit
Parhaimpia sisustusmateriaaleja ovat erilaiset lehtipuupalat, joihin porataan eri kokoisia ja syvyisiä reikiä, sekä ontot järviruokojen ja koiranputkien korret.
Sisustuksessa tulee olla sekä puuhun porattuja reikiä (n. 2/3 laatikoista) että ottoja korsia (n. 1/3 laatikoista).
Puukolojen ja korsien tulee olla halkaisijaltaan 4–9 mm ja syvyydeltään noin 15 kertaa halkaisijan pituinen. Esimerkiksi 4 mm levyinen kolo porataan noin 6 cm syvyiseksi.
Kolot porataan vaakasuoraan ja ne jätetään takaosastaan umpinaisiksi. Kolon sisäpinta sekä sisäänkäynnin reunat hiotaan sileiksi.
Korret katkaistaan varren nivelkohdasta, jotta korren toinen pää jää umpinaiseksi. Päädyn voi sulkea myös savella.
Käpyjä, lastuja, heinää tai muuta irtomateriaalia ei käytetä.
Ylläpito ja huoltotoimenpiteet
Hyönteishotellit ovat varsin helppohoitoisia ja pistiäiset huolehtivat itse pesäkolojensa siisteydestä.
Parin vuoden välein suoritetaan suursiivous ja tarvittaessa sisustusmateriaalit vaihdetaan kokonaan uusiin. Tautien ja liiallisten loismäärien estämiseksi hotellin rakenteet voi samalla puhdistaa ja desinfioida.
Siivous tehdään keväällä, heti kun uusi sukupolvi on kuoriutunut ja ennen kuin uusien pesien rakentaminen alkaa.
Infokyltti
Kaikkiin hyönteishotelleihin kiinnitetään alumiininen infokyltti, jossa kerrotaan perustietoa hotellin asukkaista sekä tiedot hotellin omistajasta ja ylläpitäjästä yhteystietoineen.
Ryhmäksi asetelluilla Pörriäistorneilla voi olla oma erillinen infokyltti