Katokset ja teltat, väliaikaiset, alle 2 viikkoa

Yleistä

Väliaikainen sijoitus tarkoittaa maksimissaan 2 viikkoa kestävää pystytystä. Kortti koskee katoksia ja telttoja, jotka sijoittuvat Helsingin kaupungin omistamaan julkiseen kaupunkitilaan.

Helsingin Rakennusjärjestyksen 35 § mukaan ”Julkisella kaupunkitilalla tarkoitetaan tilaa, joka on asemakaavassa määritelty katu-, katuaukio-, tori-, puisto-, virkistys- tai liikennealueeksi tai joka on asemakaava-alueen ulkopuolella edellä mainitussa käytössä”

Ohjeet eivät koske telttoja ja katoksia, joiden asennus on luonteeltaan pysyvä, kuten terassien suojarakennelmia tai puistopaviljonkeja.

Ohjeet eivät myöskään koske yleisötapahtumien, kuten musiikkifestivaalien tai urheilutapahtumien rakenteita tai torimyynnin rakenteita. Tällaisten rakennelmien pystyttämiseen tarvitaan rakennusvalvonnalta haettava toimenpidelupa.

Katoksen tai teltan ulkomuodon ohjeistus

Telttojen ja katosten tulisi olla ilmeeltään hillittyjä, ympäristöönsä sopivia. Erityisesti Helsingin kävelykeskustan alueella on hyvä muistaa, että ympäristö on rakennushistoriallisesti arvokas ja koko Suomen näyteikkuna maailmalle. Tälle alueelle suositetaan vaaleasävyisiä katoksia.

Sponsorilogot ja –tekstit eivät ole suositeltavia.

Luvan haku (määräys)

Katosten ja telttojen pystyttämiseen tarvitaan aina vuokrasopimus sijoituspaikan omistavan tahon kanssa. Alle 2 viikon sijoitukseen riittää kaupungin internetsivulla tehty hakemus.

Tee näin:

  1. Täytä hakemus, ohjeet osoitteessa: Yleisten alueiden luvat
  2. Lisätietoja yleisten alueiden luvista antaa Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, puh. 09 310 22111.
  3. Palauta hakemus ja tapahtumaasi tarvittavat liitteet lomakkeessa mainittuun sähköposti- tai postiosoitteeseen. Tarvittavat liitteet on kerrottu hakulomakkeessa.

Katoksen tai teltan sijoittelu ja pystytys

Valitessa teltan tai katoksen paikkaa ja kiinnitystapaa tulee aina varmistaa, että:

  • Katos tai teltta sijoitetaan siten, että se mahtuu tarvikkeineen ja kiinnityksineen kokonaan vuokratulle alueelle.
  • Katoksen tai teltan materiaalit ovat paloturvallisia ja tyyppihyväksyttyjä
  • Katos tai teltta kiinnitetään tukevasti paikalleen. Helsingissä on usein yllättävänkin tuulista. Hyvä tapa pitää teltta tai katos paikoillaan on käyttää levypainoja tai vastaavia riittävän painavia esineitä apuna kiinnityksessä. Asentaminen ja kiinnitys ei aiheuta vahinkoa julkiselle eikä yksityiselle omaisuudelle. (kiveykset, asfaltti, nurmi jne.)
  • Teltta tai katos sijoitetaan siten, että se ei estä ympäröivän alueen käyttäjien liikkumista. Teltta tai katos tai sen kiinnitykset eivät saa estää kulkua läheisille rakennusten sisäänkäynneille tai olla kevyen tai raskaan liikenteen alueilla (pyörätiet, autotiet)
  • Mahdolliset mainoslaitteet voidaan sijoittaa joko teltan tai katoksen sisäpuolelle tai kiinnittää sen rakenteisiin.
  • Asiakkailla on tarpeeksi tilaa odottaa vuoroaan tulla palvelluksi. Hyvä perussääntö on jättää vähintään 1,5m tilaa lähimpään liikennealueen reunaan.

Katoksen tai teltan käyttäminen

Teltan tai katoksen päivittäisessä käytössä tulee ottaa huomioon, että:

  • Kaikki katoksen tai teltan käyttöön liittyvät tavarat ja tarvikkeet voidaan varastoida katoksen tai teltan sisäpuolelle, (Rullakot, roska-astiat, myytävien tavaroiden laatikot ja esillepanolaitteet jne.), myös myynnin ja käytön aikana.
  • Teltan tai katoksen voi sulkea turvallisesti yöksi tai muuksi ajaksi, jolloin paikalla ei ole henkilökuntaa. Näin myyjän omaisuus on paremmassa turvassa varkailta ja kaupungissa asuvilta eläimiltä.
  • Mikäli katoksessa tai teltassa syntyy päästöjä ilmaan (Esim. ruuanvalmistuksen savu tai höyry, hajut) ne eivät kulkeudu läheisten rakennusten sisään ikkunoiden tai ilmanvaihdon kautta.
  • Katoksen tai teltan etureuna tulee voida peittää myyntitiskin alapuolelta myös käytön aikana. Tämä antaa siistimmän vaikutelman ja suojaa tiskin alla olevia esineitä.

Työmaa-alueet, rajaaminen ja aitaaminen

Yleistä

Työmaa on erotettava ympäristöstään turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti, tarvittaessa aitaamalla. Suunnittelussa on huomioitava erityisesti jalankulun sujuvuus. Työmaa-aidan koon, rakenteen, materiaalin ja värin on sovelluttava ympäristöön.

Työmaa-alueen ja työmaakaivantojen aitaaminen esitetään maa-alueen käytön suunnitelmassa.

 Helsingin kaupungin rakennusjärjestys
  • Maankäyttö- ja rakennuslain ja -asetuksen sekä muiden maan käyttämistä ja rakentamista koskevien säännösten ja määräysten lisäksi Helsingin kaupungissa on noudatettava Helsingin kaupungin rakennusjärjestystä, pykälää 43 § Työmaan perustaminen ja hoitaminen, jossa työmaan aitaamisesta on kirjoitettu seuraavasti:  Työmaa on, ottaen erityisesti huomioon jalankulkuliikenteen sujuvuus, erotettava ympäristöstään turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti, tarvittaessa aitaamalla. Työmaa-aidan koon, rakenteen, materiaalin ja värin on sovelluttava ympäristöön.

Tilapäisten liikennejärjestelyjen suunnitelmasta on käytävä ilmi

  • kaikkien eri liikennemuotojen kulkureitit kyseisessä kohdassa
  • liikennemerkit ja liikenteenohjauslaitteet, joilla liikenne ohjataan poikkeusreiteille
  • kyseisessä paikassa tai kadun vastakkaisella puolella olevat pysäköintipaikat, jos niitä muutetaan
  • mahdollinen ajonopeuden alentaminen
  • työkohteen suojaaminen ja aitaaminen
  • joukkoliikennepysäkit ja taksitolpat
  • muu muutos, jolla on vaikututusta pysyviin liikennejärjestelyihin

Esteettömyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota ohjaamalla jalankulkuliikenne tarvittaessa turvallista vaihtoehtoista reittiä pitkin. Myös jalankulkureitin väliaikainen valaistus tulee varmistaa.

 Katso tarkemmin
  • Helsingin kaupungin Tilapäisen liikennejärjestelyn suunnitelma:  https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/tontit/luvat/katutyoluvat/tilapaiset-liikennejarjestelyt
  • Tilapäisten liikennejärjestelyiden tarkistuslista, https://www.hel.fi/static/hkr/luvat/liikennejarjestelyt_tarkastuslista.pdf

Rakennustyömaiden graafinen ilme ja kuvamaailma

  • Rakennustyömaiden visuaalinen ilme tehdään Helsingin kaupungin graafisen ohjeiston mukaisesti huomioiden työmaan erityispiirteet
  • Rakennustyömaita ympäröivät aidat päällystetään kauttaaltaan. Tavoitteena on  luoda positiivista ilmettä ja kertoa informaatiota erityisesti aidoituksen sillä sivulla, missä kulkee eniten ihmisvirtaa.

Kaupunkitapahtumien rakenteet ja varusteet

Tapahtumapaikat

  • Helsingin kaupungin keskeisimmät tapahtumien järjestämiseen soveltuvat paikat löytyvät tapahtuma-aluekorteista
  • Tapahtumapaikan tulee olla hyvin saavutettavissa

Aluekortit

  • Korttien sisältämät tiedot, kartat, ilmakuvat ja panoraamakuvat auttavat järjestäjää arvioimaan paikan soveltuvuutta omaan tarpeeseen.
  • Kortit sisältävät mm. kohdekohtaiset kalusteiden ja varusteiden sijoittamisohjeet.

Rakenteiden ja varusteiden sijoittamisessa ja käytössä huomioitava

  • Tapahtuman järjestäminen vaatii erilaisia lupia ja ilmoituksia. Ohjeet niiden hakemiseen löytyvät Tapahtumanjärjestäjän-ohjeet sivuilta. Esimerkiksi yli 14 vrk paikallaan olevat rakenteet vaativat toimenpideluvan.
  • Yleisötilaisuuden järjestäjän on huolehdittava järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä tilaisuudessa.
  • Dronejen lennättäminen ulos kokoontuneen väkijoukon yläpuolella ei ole sallittua.

Alueiden siisteys

  • Tapahtuma-alueen tulee olla siistissä kunnossa.
  • Alueen loppusiivouksesta huolehditaan tapahtumanaikaisen jätehuollon lisäksi, myös alueen vaikutusalueen siisteydestä huolehditaan.
  • Jäteastiat ja siirrrettävät WC:t hankitaan yksityisiltä yrityksiltä

Terassit

Yleistä

Helsingin kaupungin omistamilla yleisillä alueilla kahvilan- ja ravintolanpitäjillä on mahdollisuus käyttää liiketilansa edustaa ulkotarjoiluun. Ennen toiminnan aloittamista on alueen käytöstä tehtävä sopimus kaupungin kanssa.

Terassit toteutetaan materiaaleiltaan kestävillä ja kaupunkikuvaan sopivilla rakenteilla ja kalusteilla.  Kaikki rakenteet on sijoitettava terassialueen rajojen sisäpuolelle. Katuun kiinnitettäviä rakenteita tai kalusteita ei sallita.

Tarkempia suunnitteluohjeita ja ohjeet terassien hakuun löytyvät Helsingin kaupungin ohjeet ja linjaukset -kohdasta.

Terassit eivät saa estää katutilan esteetöntä käyttöä.