Häiriövalo ja valosaaste
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 16.9.2021
Sisältö
Pimeän ajan kaupunkiympäristö koostuu yleisten ja yksityisten alueiden valaistusten muodostamasta kokonaisuudesta. Ulkovalaistus tulee pyrkiä aina suunnittelemaan ja toteuttamaan niin, ettei häiriövaloa synny.
- Häiriövalo on vaakatason yläpuolelle suuntautuvaa valoa tai valoa, joka aiheuttaa ärtymystä, epämiellyttävyyttä tai vaikeuttaa oleellisen informaation näkemistä suuntauduttuaan valaistavan alueen ulkopuolelle.
- Valosaaste on laajempialainen termi viihtyisyyden tai turvallisuuden kannalta tarpeettomasta, mahdollisesti myös taivaalle suuntautuvasta valosta, jolla on vaikutuksia luontoon. Valosaaste saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja kasveille, hyönteisille ja eläimille. Haitat ilmenevät kasveilla kasvukauden muutoksina sekä hyönteisillä ja eläimillä elintapojen muutoksina.
Häiriövalo ja valosaaste näkyy konkreettisesti kaupunkiympäristössä häikäisevinä valaisimina, yöaikaan hohtavina pilvinä tai näkemistä haittaavina mainosvaloina.
Häiriövalon alueluokat
Ulkotyöpaikkojen valaistusstandardissa (SFS-EN-12464-2) kuvataan häiriövalon alueluokat (E-luokat) ja ohjeistetaan luokan valintaan. Häiriövaloselvityksessä (2021) on esitetty kaupungin eri aluetyypeille häiriövalon alueluokat.
Eri alueluokilla on raja-arvot, jotka määrittävät taivaalle ja ikkunoihin suuntautuvan valon enimmäismäärän sekä valaisimien maksimivalovoiman todennäköisimpiin katselusuuntiin. Alueluokkien raja-arvoja noudattamalla suuri osa häiriövalosta voidaan poistaa.
Suunnitteluohjeet
Valoa tulisi käyttää vastuullisesti ja valaistusten suunnittelussa tulisi aina panostaa valon määrän oikeaan mitoittamiseen ja suuntaukseen. Valon väriksi suositellaan lämmintä valkoista valoa (3000K).
Suunnittelun ydin on kiteytetty hyvin jo Julkisivujen ja pihojen valaistusohjeeseen (2010): Laadukkaan valaistuksen perusvaatimuksia ovat riittävä valaistusvoimakkuus, tehokas häikäisysuojaus, harkitut pintakirkkaus- eli luminanssisuhteet, oikea valon suuntaus ja sopivat valon väriominaisuudet.
Tarkistuslista suunnittelijalle
Häiriövalon syntyä estetään tehokkaimmin suunnitteluvaiheessa. Suunnittelijan on hyvä tarkistaa, että alla luetellut asiat on huomioitu. Jos toteutuksen todetaan aiheuttavan häiriövaloa, on syytä pyrkiä korjaamaan tilanne viipymättä.
- Onko valaistus mitoitettu tarpeen mukaan?
- Onko suunnitelmassa noudatettu valaistusstandardeja?
- Onko valaistuksen määrää ja häikäisyä tarkasteltu valaistuslaskennalla?
- Onko varmistettu, että valo ei leviä valaistavan alueen ulkopuolelle?
- Onko valaistus ohjattu himmentymään ja/tai sammumaan yöaikana?
Kuvat
Häiriövalo näkyy kaupunkiympäristössä monissa eri muodoissa (katuvalaistus, työmaat, mainosvalot, kiinteistöjen valaistukset) ja ylimitoitettuna tai häikäisevänä tekee ympäristön havaitsemisesta haastavaa. Valokuva: Annukka Larsen
Katuvalaistus aiheuttaa vain osan häiriövalosta, myös yksityisen alueen valaistuksen suunnittelussa tulisi huomioida valon määrä ja suuntautuminen. Kuva: WSP Finland
Kuvapari pihavalaistuksesta havainnollistaa hyvän ja huonon valaistuksen eroja. Kuva: WSP Finland
Kuvapari satama- ja venesäilytysalueen valaistuksista havainnollistaa hyvän ja huonon valaistuksen eroja. Kuva: WSP Finland
Valaisinmallia valittaessa on hyvä valita malli, joka ei tuota valoa yli valaisimen oman horisontaalitason. Kuva: WSP Finland
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin ulkovalaistuksen suunnitteluohje 2022
- Helsingin ranta-alueiden valaistuksen periaatteet 2020
- Helsingin häiriövaloselvitys 2021
- Mainoslaitteet rakennuksissa ja tonteilla 2022
- Helsingin rakennusvalvonnan Julkisivujen ja pihojen valaistus -ohje 2010