Katuvihreä
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 20.4.2022
Katuvihreä on tärkeä osa asukkaiden arkiympäristöä, ja siihen kohdistuu paljon odotuksia. Se on yksi kadun monista elementeistä, mutta katuvihreän tavoitteet ja tarpeet ovat usein ristiriidassa katutilan tekniikan ja muiden toimintojen kanssa. Kasvupaikkana katuympäristö on kasvillisuuden kannalta vaikea, ja siksi on tärkeää muovata kasvillisuuden kasvuolosuhteet mahdollisimman suotuisiksi.
Helsingin kaupunki kehittää jatkuvasti katuvihreän eri osa-alueita. Kasveja lisätään katuympäristöön aina, kun niille pystytään varaamaan tilaa kasvaa ja kehittyä. Se on usein kallista ja vaatii kompromissien tekemistä. Katuvihreän suunnitteluratkaisuissa tulee aina huomioida liikenneturvallisuus ja talvikunnossapidon vaatimukset.
Sisältö
Katuvihreällä tarkoitetaan kaikkea katualueilla kasvavaa kasvillisuutta: puut, pensaat, köynnökset, perennat, kukkasipulit, kausikasvit, niityt ja nurmikot.
Katuvihreä on katupuiden lisäksi paljon muutakin. Helsingin kaupungilla on käynnissä useita pilottihankkeita katuvihreän monipuolisuuden ja elämyksellisyyden edistämiseksi ja uudenlaisten katuvihreäratkaisujen kehittämiseksi. Kokemustietoa katuvihreän monipuolistamisesta on Suomessa toistaiseksi saatavissa vain vähän. Kaupunkitilaohjeen katuvihreäkortti päivittyy sitä mukaa kuin saamme pilottikohteista uusia kokemuksia.
Katuvihreän toteutuksen, kunnossapidon, kustannustehokkuuden ja monimuotoisuustavoitteiden kannalta on edullisinta, että katuvihreä toteutetaan suurina kokonaisuuksina ja riittävin mitoituksin eikä pieninä erillisinä alueina. Pyrimme kaikessa suunnittelussa ja rakentamisessa ensisijaisesti säilyttämään alueilla jo kasvavaa elinvoimaista kasvillisuutta osana kaupunkimaisemaa.
- Katupuut ovat näkyvin ja pitkäikäisin katuvihreän osa. Pyrimme löytämään katupuille asemakaavoituksessa sekä liikenne- ja katusuunnitelmien yhteydessä uusia istutuspaikkoja aina, kun se on kaupunkikuvallisten tavoitteiden mukaista ja kadun mitoituksen puolesta mahdollista. Katupuiden istuttamisen esteenä on usein se, että kadun maanlainen tila on täynnä kunnallistekniikkaa tai alue sijaitsee kokonaan kannella. Katupoikkileikkauksia haluamme jatkossa kehittää niin, että katuvihreälle varattavaa tilaa tarkastellaan samanarvoisena infralle varattavan tilan kanssa.
- Pensaat. Katualueiden pensasistutusten tulee olla ensisijaisesti kestäviä ja peittäviä, eivätkä ne saa muodostaa näkemäesteitä. Katualueiden pensasistutuksissa tavoittelemme monipuolisuutta, lajivalikoiman laajuutta ja kerroksellisuutta.
- Köynnöksillä korvaamme katupuita etenkin ahtaassa katutilassa, vaikka köynnöksiä näkeekin kaduilla toistaiseksi melko harvoin. Köynnöksissä on kuitenkin paljon potentiaalia osana katuvihreää, ja keräämme niistä kokemustietoa.
- Hulevesien hallinta ja käsittely on yhä tärkeämpi katusuunnittelun osa-alue. Hulevesiin liittyvän katutekniikan ja katukasvillisuuden yhdistäminen on osoittautunut vaikeaksi, emmekä voi antaa hulevesikasvien valintaan tällä hetkellä yleispäteviä ohjeita. Hulevesikasvillisuuskohteita on toteutettu ja niiden menestymistä seurataan. Hulevesien hallintaa suunniteltaessa tulee huomioida katusuolan haitallinen vaikutus puille ja muulle katukasvillisuudelle.
- Perennat ja sipulikasvit. Ruohovartiset kasvit voivat tuoda katuympäristöön elämyksellisyyttä, kukintaa ja monimuotoisuutta, mutta vain tarkkaan harkituissa kohteissa, joissa katuvihreäaluetta ei käytetä lumitilana. Paahteiset kiertoliittymät ja liikenteenjakajat voivat tarjota otollisen sijoituspaikan monilajisille ja kukkiville, dynaamisen kasvillisuuden lainalaisuuksia noudattaville paahdeistutuksille. Kukkivat sipulikasvit sopivat pensas- ja perennaistutuksiin tai dynaamisiin perennaryhmiin myös katuympäristössä.
- Nurmikot ja niityt. Valoisat katujen reuna-alueet ja pientareet soveltuvat erinomaisesti niittyinä hoidettaviksi. Pientareet ovatkin nykyisin elintärkeitä harvinaistuneiden niittykasvien ja niillä viihtyvien hyönteisten elinympäristöjä. Niittyjen lajikoostumusta, kasvuvoimaa ja korkeutta säätelemme kasvualustan ominaisuuksilla ja niiton ajoituksella. Säännöllisesti leikattavalla, vihreällä nurmikolla on koristearvoa katuympäristössä. Nurmisaumaiset kiveykset raidealueilla ja nostopaikoilla edellyttävät jonkin verran suunnittelua ja kunnossapitoa, mutta pehmentävät kesäkaudella kadun äänimaailmaa, sitovat pölyä ja vehreyttävät katunäkymää.
- Kausikasvit. Kaikkein näyttävintä, mutta selvästi kalleinta kukintaa katuympäristöön saamme yksivuotisilla kausikasvi-istutuksilla. Katualueiden kausikasvit istutetaan yleensä astioihin, mutta esimerkiksi liikenteenjakajissa ja toreilla voi olla myös maapohjaisia kausikasviryhmiä.
Kulttuuriarvojen vaaliminen
Katupuut ja puurivit ovat osa Helsingin perinteistä katutilaa ja vaalittavaa kaupunkikuvaa. Vaalimme puurivejä kaupunkikuvallisina kokonaisuuksina ja toteutamme puiden täydennysistututukset suunnitelmallisesti. Arvoympäristöissä suosimme katupuiden ja puurivien perinteistä puulajivalikoimaa. Vältämme sijoittamasta rivivaikutelmaa tai kaupunkikuvaa heikentäviä elementtejä kuten pysäköintiä, mainoslaitteita ja jakokaappeja puuriveihin ja muihin kaupunkikuvallisesti arvokkaisiin puukokonaisuuksiin.
Eri aikakausille tyypillisistä kaupunkikuvassa vaalittavista kasvillisuuden piirteistä kerrotaan kortissa Julkisen kaupunkitilan kasvillisuus Helsinki-ilmeen muodostajana.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Edistämme katuvihreän kerroksellisuutta aina, kun se on mahdollista. Kerrokselliset pensasistutukset soveltuvat erityisen hyvin katuvihreän reunavyöhykkeisiin. Pölyttäjien suosimiseksi istutamme myös katualueille kukkivia pensaslajeja, joiden kukissa on tarjolla runsaasti mettä ja siitepölyä. Katualueilla emme käytä ihmisravinnoksi tarkoitettuja syötäviä marjoja ja hedelmiä tuottavia puu- tai pensaslajeja.
Kiertotalouden huomioon ottaminen ja resurssiviisaus
Suosimme puuistutuksissa paikalla tuotettua tai kierrätyskasvualustaa, ja mahdollisuuksien mukaan käytämme myös biohiiltä.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Monipuolisen kasvivalikoiman avulla ehkäisemme ennalta ilmastonmuutoksen ja uusien kasvitautien ja tuholaisten aiheuttamia tuhoja kaupungin kasvillisuudelle. Istutettavien taimien tulee olla perimältään monipuolisia, ilmastollisesti kestäviä ja hyväksi tunnettua kantaa. Kasvien tulee kestää tauteja ja tuholaisia, ja tiedostamme kansainvälisen kasvikaupan aiheuttaman riskin uusien kasvitautien ja tuholaisten leviämiselle.
Suunnitelmissa huomioitava
Kasvillisuuden suunnittelussa varmistamme aina liikenneturvallisuuden. Kasvillisuuden istuttamisen ja kunnossapidon rajoittavin tekijä katuympäristössä on tila. Istutamme katuvihreää vain, jos kasvillisuudella on riittävät kasvuedellytykset. Maahan istutettava kasvillisuus vaatii maanalaista tilaa juurien kasvualustaa varten. Kadun alla kasvien käyttöä rajoittavat rakennusten ja rakenteiden perustukset sekä kunnallistekniset johdot ja putket. Kasvillisuuden sijoittelun mahdollisuuksiin vaikuttavat myös kadun muut toiminnot, eri liikkumismuotojen vaatimukset, kansirakenteet, kaivutilat, lumitila, pysäkit ja muut kalusteet, kadunvarsipysäköinti, valaistusratkaisut, liikennemerkit, ilmajohdot sekä mainostaulut. Lisäksi etenkin puilla tulee olla riittävästi etäisyyttä rakennuksiin, jotta latvuksilla on tarpeeksi tilaa kehittyä.
Kehittyäkseen suotuisasti katujen kasvillisuus tarvitsee jatkuvaa, tavoitteellista ja korkeatasoista hoitoa. Pidämme liikenneturvallisuuden kannalta tärkeät näkemäalueet avonaisina kasvillisuuden kaikissa kasvuvaiheissa. Pyrimme siihen, että katuvihreän läheisyydessä lumenauraus ja lumenvarastointi, suolaus ja hiekoitus ja muut talvikunnossapidon työt eivät heikennä kasvillisuuden elinolosuhteita.
Sovitamme katupuut yhteen valaisimien, liikennemerkkien ja muiden liikenteenohjausrakenteiden, pysäköinnin sekä maanalaisten kaapelien ja johtojen kanssa. Mitoitamme puiden etäisyyden rakennusten seinistä, liikenteenohjauslaitteista, valaisinpylväistä ja ilmajohdoista niin, että puilla on riittävästi kasvutilaa.
Uusissa kohteissa asennamme katupuille runkosuojat talvihoidettavilla alueilla ja pysäköinnin läheisyydessä. Puunsuojavarusteet löytyvät kaupunkitilaohjeen kaupunkikalustekorteista.
Mitoitukset
Katukasvillisuuden suunnittelussa käytettäviä vähimmäismittoja on koottu Helsingin kaupungin ohjeeseen “Katutilan mitoitus”, luku 3.10 Katupuut ja katuvihreä sekä liite 2. Lisäksi noudatamme ohjetta “Helsingin katurakenteiden suunnitteluperiaatteet”. Katupuiden ja raitioliikenteen yhteensovittamisesta on laadittu kaupunkitilaohjeeseen oma mitoituskortti “Katupuut ja raitioliikenne, mitoitusohje“. Suosittelemamme istutustiheydet ovat “Helsingin kaupunkikasvioppaassa” .
Kuvat
Reiherintien katupuuarboretumissa tutkitaan uusia puulajeja tulevaisuuden monimuotoisiin katuistutuksiin. Kuva Satu Tegel.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin kaupungin haitallisten vieraskasvien ja -etanoiden torjunnan päivitetty priorisointisuunnitelma 2022. Helsingin kaupungin vieraslajityöryhmä.
- Helsingin kaupunkikasviopas. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/
- Helsingin kaupunkikasviopas. Haitalliset vieraslajit, joita ei istuteta. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/kortti/haitalliset-vieraslajit-istuteta/
- Helsingin katurakenteiden suunnitteluperiaatteet. 30.9.2021.
- Helsingin luonto – Uhanalaiset ja silmälläpidettävät luontotyypit. Helsingin kaupungin karttapalvelu. http://kartta.hel.fi
- Helsingin taimihankintaprosessin kehittäminen. Kaupunkiympäristön aineistoja 2020:28.
- Helsingin yleisten alueiden arvoympäristöt. Helsingin karttapalvelu. https://kartta.hel.fi/
- Helsingin yleisten alueiden Omaisuudenhallinnan linjaus.
- Julkiset kartanopuistot ja huvilapuutarhat Helsingissä. Kunnostus- ja ylläpito-ohjelma 2018-2038. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2017:3.
- Kartanopuistojen kunnostuksen työtapoja Helsingissä. Helsingin rakennusviraston julkaisut 2012:5
- Katu- ja puisto-osaston hallinnassa olevien arvoympäristöjen määrittely ja toimintaohjeet. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2008:8. Katu- ja puisto-osasto.
- Kaupunkipuulinjaus. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2014:8.
- Kasvit ovat kaupungin vaatteet. Helsingin rakennettujen viheralueiden kasvien käytön linjaus. Helsingin kaupungin Rakennusviraston julkaisut 2009:11.
- Katutilan mitoitus. Suunnitteluohjeet Helsingin kaupungille 2014.
- Kartanopuistojen kunnostuksen työtapoja Helsingissä. Helsingin rakennusviraston julkaisut 2012:5.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Leikas, Päivi (toim.) ja Rautiainen, Antti 2010. Kanit Helsingissä ja kanivahinkojen torjunta. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2010:6. Katu- ja puisto-osasto.
- LUMO-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:16.
- Läntinen bulevardikaupunki, Vihdintien ympäristö. Vihreät ratkaisut ääniympäristön parantamiseksi. Kaupunkiympäristön aineistoja 2021:11.
- Mallikatu/Mallipuisto. Työselostus MA403-3. Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala.
- Maisematyöt. Helsingin rakennusvalvontapalvelujen ohje. Ohjetta päivitetään parhaillaan.
- Puiden kaataminen ja liito-orava. http://helmi.hel.fi/kymp/maka/suunnitteluportaali/liitooravat/ suunnitteluohjeita/puunkaato/Sivut/default.aspx
- Selvitys katujen suolauksen vaikutuksista katupuihin Helsingissä. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2016:5.
- Yleisten alueiden käyttö, tilapäiset liikennejärjestelyt ja katutyöt. Pääkaupunkiseudun (PKS) määräykset ja ohjeet. 11.2.2021.
- Vähätalo, I. ym. Maalämpökaivot yleisillä alueilla Helsingissä. 2021. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:20.
Lisätiedot ja -lähteet
- Biohiiliopas. Viherympäristöliitto. Tulossa.
- Dunnett, N. & Hitchmough, J. (toim.) Dynamic Landscape. Lontoo, SPon Press. ISBN 978-0415438100.
- Flowerbulbs in the landscape. Internationaal Bloembollen Centrum. Hillegom, Holland.
- Hiekkamies, Jasmin 2021. Vihreät julkisivut. Köynnökset julkisivukasvillisuutena. Kandidaatintyö. Aalto-ylopisto.
- Ignatieva, M. 2017: Lawn alternatives in Sweden – from theory to practice. Dept. of Urban and Rural Development, Swedish University of Agricultural Sciences.
- Immonen, Ville 2018. Kukkivat sipulikasvit Helsingin kaupungin yleisillä alueilla. Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö, Lepaa, Maisemasuunnittelun koulutusohjelma.
- Juhanoja, Sirkka 2014. Viheralueiden perennat. Hoitokortisto. Taimistoviljelijät ry
- Karilas, Aino 2019. Dynaaminen kasvillisuus. Kaunista ja kestävää monimuotoisuutta rakennetuille viheralueille. Viherympäristöliiton julkaisu nro 64.
- Karilas, Aino 2018. Dynaamiset kaupunkibiotoopit perennojen suunnittelun mallina Helsingissä. Diplomityö. Aalto-yliopisto. Arkkitehtuurin laitos.
- Kestävä ympäristörakentaminen (KESY) nettisivut, Viherympäristöliitto. https://www.vyl.fi/tietopankki/kesy/
- Kasvillisuuden toimitus- ja takuuehdot. Viherympäristöliitto ry.
- Kulttuuriympäristö-aineistot. Helsingin avoin karttapalvelu. https://kartta.hel.fi/#
- Lorentzon, Kenneth ja Wemblin, Mona 2006. Vårlökar – användning, skötsel och komposition. Gröna fakta 5/2006.
- Mäkinen, Lotta 2012. Perennayhdyskunta suunnitteluperiaatteena. kasviekologian oppeja hyödyntävä perennaistutusten suunnittelu. Yrkeshögskolan Novia
- Männistö, A., Uimonen, J. (toim.) 2019. Puiden taimilaatuvaatimukset. Viherympäristöliiton julkaisu nro 65.
- Nieminen, J. 2020. Kaupunkien lahopuuopas. Lahopuun vaaliminen rakennetuilla viheralueilla. Viherympäristöliiton julkaisu nro 69.
- Oksanen, Kirsti 2017. Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten historia. Kesäkukat osana puutarhataiteen tyylisuuntia. Hämeen ammattikorkeakoulu.
- Rainer, T. & West, C. 2015. Planting in a Post-Wild World: Designing Plant Communities for Resilient Landscapes. Timber Press. ISBN-10: 1604695536.
- Rajamäki, Ronja. Villi kaupunkiluonto. Ruderaatit osana monimuotoista kaupunkiympäristöä. Aalto-yliopisto 2020.
- Riikonen, A. Biohiili ja sen käyttömahdollisuudet viherrakentamisessa. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2019:19.
- Räty, Ella 2012. Viheralueiden puut ja pensaat. 6. painos. Taimistoviljelijät ry.
- Räty, E. & Marttinen, H. 2014. Suomalainen metsäpuutarha. WSOY.
- Sinkkilä, Jyrki ym. (toim.) 2016. Unelma paremmasta maailmasta. Moderni puutarha ja maisema Suomessa 1900-1970. Aalto-yliopisto.
- Söyrinki, Riikka ja Hirvonen, Auli. Niityt ja maisemapellot – Kunnossapidon yleiset työohjeet. Viherympäristöliiton julkaisu nro 68.
- Santamour, Frank 1990. Trees for urban planting: diversity, uniformity and common sense.
- Wahlsteen, Eric 2013. Lökar och knölar för offentlig miljö. Utemiljö 2/2013.
- Wahlsteen, Eric & Lorentzon, Kenneth 2013. Geofyter: lökar och knölar för offentlig miljö. 137 p.
- Vieraslajit.fi. https://vieraslajit.fi/
- Viheralueiden kunnossapidon yleinen työselostus VKT 2021 – Viherympäristöliiton julkaisu nro 70.
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus – RAMS 2020- Viherympäristöliiton julkaisu 67.
- Väre, Henry, Saarinen, Jaakko, Kurtto, Arto ja Hämet-Ahti, Leena (toim.) 2021. Suomen puu- ja pensaskasvio. Dendrologian Seura – Dendrologiska Sällskapet
Publications of the Finnish Dendrological Society 10. 3. täysin uudistettu painos 2021, 552 s. - ViherRiski- Viherympäristöliiton nettisivusto kasvintuhoojien ja –terveysriskien tunnistamiseen. https://www.vyl.fi/tietopankki/viherriski/