Kaupunkiopastuksen periaatteet
- Tila: Luonnos
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 17.8.2022
Tämä ohje käsittää fyysisen opastuksen, joka ei ole liikennelain piirissä olevaa opastusta. Laadukas opastus tukee reitin, ympäristön ja tiedon hahmottumista eri kaupunkitiloissa ja helpottaa suuntautumista matkan aikana. Helsingin kaupunkiopastejärjestelmä pyrkii selkeyteen, koordinoituun- ja korkeatasoineen tulevaisuuden tarpeet huomioivaan kokonaisuuteen.
Sisältö
Fyysisten opasteiden ja opastekokonaisuuksien suunnittelu
Opasteet ja opastekokonaisuudet suunnitellaan käyttäjälähtöisesti ja kohteeseen sopiviksi. Opatuksen tarve voi syntyä useista eri syistä, esim. tiedon lisääminen, esteettömyys, tunnettuvuuden lisääminen, vanhojen opasteiden päivittäminen tai uusiminen ja uuden ympäristön opastaminen jne.
Erilaiset opastetyypit muodostavat malliston, ns. opasteperheen, johon kuuluvat opasteet toimivat ja palvelevat käyttäjää eri ominaisuuksin. Opastetyyppejä voivat olla mm. kartta- ja infotaulut, suuntaviitat, reittivahventeet ja merkinnät. Erikoisopasteita voivat olla mm. ääniopasteet ja esteettömät kohopinta-opasteet.
Opastekokonaisuuksien suunnitteluun kuuluvat konseptointi, sijoitussuunnitelmat, graafinen suunnittelu, sisältösuunnittelu ja muotoilu.
Opastetyypit
Jokaisen opasteen tulee olla sisällöltään tarkoituksenmukainen ja kullakin opastetyypillä on tietyt ominaisuudet, kts. kuva “Opastetyypit”.
- Koontiopaste:
Koontiopasteesta saa käsityksen koko alueen mittakaavasta ja etäisyyksistä. Koontiopasteen tietojen avulla käyttäjä voi tutkia mahdollisia kohteita ja suunnitella kuljettavan reitin. - Alueopaste:
Alueopaste on pienempi kuin koontiopaste. Se sisältää aluekartan, julkisen liikenteen tiedot ja lähialueiden kohteiden opastuksen. - Suuntaopaste:
Suuntaopaste tukee koonti- ja alueopasteilla valittuja ja suunniteltuja reittejä ja auttaa käyttäjää pitämään oikean suunnan. - Ohjaava opaste:
Ohjaava opaste sisältää vain yhden tai kahden kohteen tiedot, suunnan ja etäisyyden. - Kohdeopaste:
Kohdeopaste kertoo kohteen historian, taustan ja tarinan. - Yksittäinen palvelu:
Yksittäisen palvelun merkki kertoo käyttäjälle tarkennetun tiedon esim. WC, metro, esteetön kulku tai vaikkapa kulttuuripalvelu. - Vahvenne:
Vahvenne tukee ja ohjaa kulkijan matkaa valitulla reitillä.
(Opastukseen luetaan myös sähköiset opastenäytöt ja ohjaavat materiaalit ja äänet)
OPASTEIDEN SIJOITTAMINEN
Opasteet sijoitetaan niin, että ne on helppo havaita. Opasteet sijoitetaan esteettömästi ja ne seuraavat katseen suuntaa kulkureiteillä. Opaste ei saa olla esteenä kulkureitillä, eikä sitä lukeva henkilö saa estää ohikulkua. Läheltä luettavat opasteet sijoitetaan noin 1400–1600 mm:n, korkeudelle. Opastuksessa tavoitellaan kattavuutta niin, että esim. reitin opastus jatkuu katkeamatta.
Opasteiden sijoittelua suunniteltaessa tulee ottaa huomioon myös opasteen sisällön asettamat vaatimukset. Esimerkiksi kattavamman alueen opastusjärjestelmää esittävät opastepylväät asetetaan risteyksiin, joissa eri kulkumuotojen reitit kohtaavat, tai muihin vastaaviin paikkoihin, joissa on luonnollista hakea yksityiskohtaisempaa tietoa. Matkan aikana tiedon seuraamisen tulee olla nopeaa ja helppoa. Paikallisen reittitiedon viitat sijoitetaan reittien varrelle, jotta kulkija voi seurata reittiä siltä eksymättä.
OPASTEIDEN ULKOASU
Helsingin opasteilla on yhtenäinen ilme ja ne sopivat ympäristöönsä. Opasteet täyttävät myös visuaaliselta ilmeeltään esteettömyyden vaatimukset. Opastekokonaisuuksien väritys on yhtenäinen, ja opasteen taustan ja sisällön välisen tummuuskontrastin tulee erottua selkeästi. Tunnusvärejä voidaan käyttää antamaan lisätietoa opaste- tai reittikokonaisuudesta.
Opasteen ympäristössä tulee olla riittävä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Jos opaste on sisältäpäin valaistu, pohjan on oltava tumma ja kirjainten vaaleat. Pinta ei saa kiiltää tai heijastaa valoa.
Opasteen taustan ja sisällön välisen tummuuskontrastin tulee olla mahdollisimman suuri. Parhaiten näkyvät vaaleat kirjaimet tummalla pohjalla.
Kalusteet ja opastetelineet
Helsingin opastushankkeissa käytetään lähtökohtaisesti olemassa olevia kalusteita ja opastetelinemalleja, kts. kaupunkikalusteet/opasteet. Jos opastuksessa ilmenee tarve suunnitella uusia rakenteita, on niiden noudatettava Helsinki-ilmeen pääperiaatteita, kts. Helsinki-ilmeen muodostajat.
Rakenteellinen muotoilu
Opasteiden kotelon tai levyn, informaatio-osan, kiinnikkeiden sekä sähkölaitteiden ja muiden osien tulee kestää opasteen sijoituspaikan ympäristöolosuhteet. Ensisijaisesti huomioon otettavia haasteita asennuspaikoilla ovat pöly, mekaaninen rasitus, kosteus, pakkanen, tuuli, auringonvalo (UV-säteily), ilman lämpötila sekä mahdollisesti laitteiden oma lämmöntuotanto.
Materiaalivalinnat ja pintakäsittelyt tehdään Kaupunkikalusteohjeen suositusten mukaisesti.
Opasteen graafisen, kuvia ja tekstejä sisältävän pinnan määritys tehdään siten, että pinta kestää ulkotilojen vaativat olosuhteet. Pintamateriaali on kiiltämätön ja heijastamaton.
Esteetön opastus
Esteetön opastus toteutuu, kun
- opasteet sijaitsevat helposti havaittavassa paikassa, opasteen tekstisisältö sopivalla korkeudella
- opasteen kohdalla on häikäisemätön ja riittävä valaistus
- opasteet sijaitsevat kulkureitin sivussa ja niiden ääreen on esteetön pääsy
- opasteen teksti tai symboli erottuu tummuuskontrastina taustastaan
- opasteen pinta on himmeä ja häikäisemätön
- kulkureiteillä käytetään opastavia materiaaleja
- kulkureitti erottuu tummuus- ja materiaalikontrastilla ympäristöstä
Opastettavalle alueelle on mahdollisesti laadittu alueellinen esteettömyyssuunnitelma, jossa määritellään alueelliset esteettömyyden tasovaatimukset, perus- ja erikoistason alueet sekä esteetön reitti.
OPASTEIDEN SISÄLTÖ
Opasteiden sisältä muodostuu pääosin kartoista, piktogrammeista, kuvista ja tekstisisällöistä. Visuaalinen ilme noudattaa Helsingin kaupungin graafista ohjeistusta.
Graafinen ilme ja typografia
Opasteissa käytettään kauttaaltaan Helsingin omaa kirjaintyyliä; Helsinki Grotesk -fonttiperheen leikkauksia. Riviväli on 100 % pistekoosta. Opasteissa suositaan Helsinki Grotesk Medium -leikkauksen käyttämistä.
Sopivat kirjasinkoot ovat:
- väh. 15 mm: opasteet, joita luetaan niiden välittömässä läheisyydessä
- 25-40 mm: sijainti- ja suuntaopasteet, joita luetaan muutaman metrin etäisyydeltä.
- 70-100 mm: opasteet, jotka luetaan 1-3 m etäisyydeltä
- 100 mm: yli kahden metrin korkeudella sijaitsevat opasteet
Opastepiktogrammeja käytetään opastamiseen
Erilaisia opasteita, viittoja ja niiden informaatiota on helpompi ymmärtää, kun opastekohteet esitetään kuvasymboleilla eli opastepiktogrammeilla. Siksi kaikki tärkeät kohteet opastetaan Helsingissä nimenomaan opastepiktogrammeilla. Eri kieliversioiden sijaan kannattaa aina miettiä voiko pitkien tekstien sijaan kokonaan, tai tekstien tukena, hyödyntää kaikille ymmärrettävämpiä opastepiktogrammeja.
Kartat
Karttojen suunnittelussa suositellaan hyödynnettävän paikkatieto-ohjelmia, jotta reitit ym. kohdetiedot voidaan tarvittaessa viedä erilaisiin verkkopalveluihin. Paikkatiedon hyödyntäminen auttaa myös esim. reitistön suunnittelu- ja rakentamistyössä sekä helpottaa opastusaineistojen ylläpito- ja päivitystyössä. Karttojen ulkoasu noudattaa mm. puistokohteissa ennalta määriteltyä visuaalista tyyliä (kts. Luonto- ja virkistysalueiden opastus). Kartan tyyliä voi kuitenkin tapauskohtaisesti kehittää tarkoituksenmukaista lopputulosta parhaiten palvelevaksi.
Suunnittelutiedon tallentaminen
Älykäs kaupunkiopastaminen projektissa (2021–2022) on luotu tietomalli ja ohjeistus, kuinka opasteiden ominaisuustiedot tallennetaan. Tietomalli (Cityinfra) mahdollistaa jatkossa opasteiden hallitumman koordinoinnin sekä kehittämisen, että ylläpidon kannalta.
Tietomalliin tallentaminen (lisätään ohjeet myöhemmin)
Lisäksi huomioitava myös suunnitteluaineistojen tallentaminen kaupungin käyttämään aineistopankkiin.
Kuvat
Opastetyypit
Kuvaote sijoitussuunnitelmasta
Havainnekuvia Keskuspuiston opasteista
Helsinki Grotesk Medium kirjasintyyppi
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Kaupunkiympäristön visuaalisen ilmeen ohjeisto, Helsingin kaupunki
- Helsinki kaikille, Helsingin kaupunki, osoitteessa https://www.hel.fi/helsinkikaikille/fi
- Kulttuurikeskustan esille tuominen ja näkökohtia Helsingin opastuksesta: työryhmän loppuraportti. Helsingin kaupunki, kulttuurikeskustaryhmä KET, 2007. (tallennetaan dimaan)
- Opastuskonsepti: Kävelykeskustan opastaminen ja Vuosaaren esimerkki. Helsingin kaupungin rakennusvirasto & Sito, 2012. (tallennetaan dimaan)
- brand.hel.fi
- Pyöräilyopastuksen kehittämisperiaatteet. Helsingin kaupungin rakennusvirasto & WSP Finland Oy, 2012.
- Rastilan leirintäalueen opastussuunnitelma: 1. vaiheen suunnitelmaraportti. WSP Finland Oy, 2013.