Graniittireunatuet
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 19.8.2016
Reunatukijärjestelyt on esitetty HKR:n tyyppipiirustuksissa 30187/700–708. Reunatukien materiaali on graniitti ja yleisesti käytetyt värit ovat punainen tai harmaa. Ajoneuvoliikenteen reunatukien pintakäsittely: lohkottu ja näkyvät osat karkeahakattu. Reunakivet jäsentävät katutilaa ja niistä on muodostunut hyvin tärkeä kaupunkikuvallinen tekijä Helsingin kantakaupungin alueella. Ensimmäiset reunakivet olivat noin 300 mm leveitä, punakirjavaa graniittia. Kivi-Helsingin alueella vanhat, leveät, punasävyiset reunakivet tulisi säilyttää aina kun se on mahdollista. Punasävyinen graniitti on keskustan tunnusväri ja ensisijainen vaihtoehto reunakiviä valittaessa.
Sisältö
Tekniset laatuvaatimukset
Tekniset vaatimukset ovat InfraRYL 22111 mukaiset.
Visuaaliset laatuvaatimukset
Käytettävän kiven alkuperä tulee olla tunnettu. Graniittituotteissa ei saa olla lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. Reunatukien vakiomateriaalit ovat punainen ja harmaa graniitti. Helsingin kantakaupungin alueella käytetään punertavia reunatukia. Koko kaupungin alueella käytetään graniittisia reunatukia.
Kivikoot ja käsittelytavat
Tavallisesti reunatuet ovat pintakäsittelyltään karkeahakattuja, ristipäähakattuja tai poltettuja mallista riippuen. Yleisimmät Helsingin katualueilla käytettävät mallit ovat V220 ja V300 mm karkeahakattuna. Yleisimmät värit ovat punainen ja harmaa.
Käytön ohjeistus
Koko kaupungin alueella käytetään graniittisia reunakiviä. Kantakaupungissa, pääkaduilla ja muilla keskeisillä alueilla käytetään 300 mm leveää reunakiveä. Muualla käytetään pääsääntöisesti 220 mm leveää reunakiveä. Viheralueilla ja aukioilla reunatukien käyttö voi olla monipuolisempaa. Kaikista rakennuskivilajeista saadaan myös sahattuja reunatukia, jotka ovat yläpinnalta usein poltetut tai ristipäähakatut. Yleisin Helsingin kaupungin käyttämä reunatukimalli on viistereunakivi. Tarkemmin käytön ohjeistuksesta kortissa Reunatukien käyttö kohteittain
Viistereunakivi (V)
- Viistereunakivien viiste on perinteisesti valmistettu karkeahakkaamalla. Viiste voidaan valmistaa myös sahaamalla ja sen jälkeen hakkaamalla. Vakiovärit ovat punainen ja harmaa.
- Viistereunakivi soveltuu yleiseen käyttöön kaduilla ja puistoissa. Viistereunakivi kestää toistuvan lumenaurauksen.
Vaakareunakivi (M)
- Vaakareunakivi on leveä, massiivinen ja ulkonäöltään viimeistelty reunatuki. Vaakareunatuki on mittatarkka ja siitä saadaan myös etureunastaan viistetty reunakivi, kuten viistereunakivi.
- Soveltuu matalana ja mittatarkkana kaupunki- ja puistorakentamiseen, jossa asentamissyvyys on rajallinen.
Luiskattu reunakivi (LR)
- Luiskattuja reunakiviä käytetään katualueiden liityntä- ja ylityskohdissa, mm. suojatiet, sisääntuloreitit.
Raakareunakivi (R)
- Raakareunakivi valmistetaan lohkomalla ja viimeistellään joskus hakkaamalla.
Suorareunatuki (S)
- Suorareunakivi valmistetaan sahaamalla mittatarkan suorakulmaiseksi. Pinta viimeistellään polttamalla tai ristipäähakkaamalla.
Faasireunakivi (F)
- Faasireunakiven valmistetaan sahaamalla mittatarkan suorakulmaiseksi. Faasireunakiven etureunassa on n. 20 mm viiste eli faasi. Pinta viimeistellään polttamalla tai ristipäähakkaamalla.
Kierrätys
- Katujen peruskorjausten yhteydessä kaikki reunakivet tulee ottaa talteen uusiokäyttöä varten. Vanhat 300 mm leveät reunakivet uusiokäytetään kantakaupungissa.
Asennus
- Reunatukilinjassa sallitaan vaakasuunnassa enintään 50 mm:n ja pystysuunnassa enintään 20 mm:n poikkeama (InfraRYL 2006 Osa 1 Väylät ja rakenteet).
- Madalletun reunatuen asennuksessa sallitaan korkeusasemassa enintään 10 mm:n poikkeama korkeusasemasta alaspäin (InfraRYL 2006 Osa 1 Väylät ja rakenteet).
- luokka: Suurin sallittu peräkkäisten kivien välinen poikkeama saumassa 1 cm.
- luokka: Suurin sallittu peräkkäisten kivien välinen poikkeama saumassa 1,5 cm, auraussuunnassa 1 cm.
- luokka: Suurin sallittu peräkkäisten kivien välinen poikkeama saumassa 2 cm, auraussuunnassa 1 cm.
- Työmenetelmien osalta noudatetaan julkaisun ”InfraRYL 2006 Osa 1 Väylät ja rakenteet” ohjeita (kohdat 22110, 22111, 221121, 221122, 221123).
- Suojatien reunatukien esteettömyyden osalta noudatetaan ohjetta “SuRaKu-ohjekortti 01: Suojatien reunatuki, 6.2.2008″ ja suojatien keskikorokkeen osalta ohjetta ” SuRaKu-ohjekortti 16: Suojatien keskikoroke, 6.2.2008″.
Kuvat
Lisätiedot ja -lähteet
- Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut:
- Ylläpidon tuotekortit. 1200 Rakenteiden kunnossapito. 1203 Reunatuet.
- Katujen Ylläpidon laatuvaatimukset. Reunakivien korjaaminen. Katuosasto 2002.
- Helsingin katutila – ohjeita ja esimerkkejä.
- HKR:n tyyppipiirustukset 30187/700–708.
- Helsingin katurakenteiden ja vesihuoltoverkoston suunnitteluperiaatteet. Katu- ja puisto-osasto, 2008.
- SuRaKu-ohjekortit. 01: Suojatien reunatuki, 16: Suojatien keskikoroke.
- InfraRYL 22111 Reunatuet luonnonkivestä, s. 397-. Rakennustieto Oy.
- SFS 7017 Betonista tai luonnonkivestä tehdyille päällystekiville, -laatoille ja reunakiville eri käyttökohteissa vaadittavat ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot.
- SFS-EN 1343 Ulkotilojen reunakivet. Vaatimukset ja testausmenetelmät.
- Taajamapäällysteet ja reunatuet. Tiehallinto, Tie- ja liikennetekniikka 1997.