Luonnonsuojelualueiden opastus
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 8.12.2023
Opastamisen päätavoite luonnonsuojelualueilla on suojelun varmistaminen ja alueen rauhoitusmääräyksistä viestiminen. Opasteet ovat olennainen osa kulunohjausta, jolla ehkäistään herkän luonnon kulumista ja ohjataan virkistyskäyttöä. Lisäksi opasteiden tehtäviin kuuluu luontotiedon välittäminen alueen kävijöille.
Kuva 1: Alueopaste ja reittivahvenne puussa Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella. Kuva: Raisa Ranta / YMPA
Sisältö
Luonnonsuojelualueiden opastaulujen sisältö muodostuu kartoista, piktogrammeista, piirroksista, valokuvista ja tekstisisällöistä. Opasteiden visuaalinen ilme noudattaa Helsingin kaupungin graafista ohjeistusta.
Kaikki teksti tuotetaan opasteisiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tärkeimpiä viestejä tuetaan kuvin ja piktogrammein.
Helsingin luonnonsuojelualueiden opasteissa käytetään lähtökohtaisesti olemassa olevia Helsingin kaupungin opastemalleja (kts. kaupunkikalusteet/opasteet).
Opastetyypit luonnonsuojelualueilla
Luonnonsuojelualueilla käytetään pääasiassa kolmea erilaista opastaulutyyppiä (Kuva 3), joiden tarkoitus ja ohjeistus eritellään alla. Opastusta täydennetään viitoituksen ja polkumerkintöjen avulla.
Alueopaste (kuva 4)
Alueopaste on luonnonsuojelualueen kartallinen pääopastaulu. Taulun mitat ovat 1200 mm x 800 mm (vaaka). Alueopaste esittää kävijälle luonnonsuojelualueen kartalla, kertoo alueen suojeluperusteesta ja palveluista. Alueopasteessa näytetään luonnonsuojelualueella sijaitsevat merkityt polut ja luontopolkukokonaisuudet. Kartalle merkitään lähimmät palvelut kuten: bussipysäkit, kaupunkipyörä- asemat, parkkipaikat, vessat ja kesäkäymälät, roska-astiat, alueelle tuovat sisääntuloväylät (tiet tai ulkoilutiet), kodat, keittokatokset, taukopaikat ja penkit, koirapuistot, pyöräparkit, maisemapaikat sekä muut alueen kartalliset opastaulut. Lisäksi kartalla näytetään aluetta tai sen osaa mahdollisesti koskevat liikkumisrajoitukset.
Alueen yleisen esittelytekstin lisäksi alueopasteessa kerrotaan merkittyjen polkujen ja luontopolkujen pituudet, reittivahventeet ja polkujen erityispiirteet (esim. vaativa, sisältää korkeuseroja). Lisäksi alueopasteissa on erillinen osio tärkeimmille säännöille ja turvallisuuslausekkeille. Alueopasteissa on kuvituksena jokin alueen luontoa kuvaava, sille ominainen laji.
Alueopasteet sijoitetaan luonnonsuojelualueen rajan läheisyyteen tärkeimmille sisääntuloväylille. Ehdotus alueopasteiden sijoittelusta esitetään luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa.
Alueopaste asennetaan infotelineeseen HKI C4, korkea (piirustusnumero: 30526_006) 1200 x 800 mm. Kehikon kokonaiskorkeus maasta on noin 1800 mm. Kehikon väri on RAL 7021, Black Grey.
Kohdeopaste (kuvat 5 ja 6)
Kohdeopaste kertoo alueen luonnosta ja sen erityispiirteistä. Kohdeopaste sijaitsee luonnon näkökulmasta kiinnostavalla paikalla, esim. muinaisrantakivikon luona, uhanalaisen luontotyypin alueella, arvoniityn reunalla tai vesistön rannalla. Kohdeopastaulu voi olla myös kiinnitettynä luontopalvelurakenteeseen kuten lintulavaan tai keittokatokseen. Kohdeopastauluissa käytetään runsaasti visuaalisuutta: piirroskuvituksia ja/tai valokuvia.
Kohdeopastaulu ei sisällä koko alueen karttaa, mutta se voi sisältää sijaintikaavion opastaulun sijoittumisesta kokonaisuudessa, esimerkiksi rastitaulun paikan luontopolkukokonaisuudessa. Kohdeopaste asennetaan infotelineeseen HKI matala, C3 (piirustusnumerot: 30526_001 – 004), ns. pulpettimalli. Kehikon väri on RAL 7021, Black Grey.
Kohdeopasteiden muodostama luontopolku (kuvat 7 ja 8)
Luontopolku on merkitty luontoreitti, joka muodostaa kokonaisuuden ja sen varrella on luontopolun rastitauluja. Luontopolkutaulut ovat opastehierarkiassa kohdeopasteita. Luontopolkutauluja suositellaan toteutettavaksi Helsingin kaupungin kalusteohjeen kalustekortin C3 tuoteperhettä hyödyntäen, mutta tarvittaessa myös erilainen toteutus on mahdollinen. Lapsille, näkörajoitteisille tai muille erityisryhmille suunnitelluissa luontopoluissa suunnittelun lähtökohtana on oltava soveltuvuus käyttäjäryhmälle.
Rauhoitusmääräystaulu (kuva 9)
Rauhoitusmääräystaulu kertoo kävijälle luonnonsuojelualueen lainvoimaiset säännöt eli rauhoitusmääräykset kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti) ja piktogrammein.
Rauhoitusmääräystaulut asennetaan luonnonsuojelualueelle tuovien polkujen kohdalle. Taulut asennetaan luonnonsuojelualueen rajan tuntumaan, kuitenkin polun tai ulkoilutien varteen riittävän näkyvälle paikalle, josta tekstiä on helppo lukea.
Rauhoitusmääräystaulujen alalaidassa on alueen kartta. Kuhunkin karttaan merkitään Olet tässä –merkki.
Rauhoitusmääräystaulut ovat kooltaan 350 x 700 mm (pysty) ja ne asennetaan puutolppaan materiaalina lehtikuusi, värinä RAL 7021, Black Grey tai vastaava puulle soveltuva sävy.
Reittivahvenne (kuvat 10-12)
Helsingin kaupungin luonnonsuojelualueilla käytetään pääosin kahta erilaista reittikäsitettä ja reittivahvennetta:
1. Merkitty polku: noin 1-3 metriä leveä luontoon muodostunut/muodostettu polku, jonka reittilinjaus on merkitty puihin värikkäillä puisilla 10 cm x 10 cm vinoneliöillä. (Kuva 10)
2.Opastettu luontopolku: noin 1-3 metriä leveä luontoon muodostunut/muodostettu polku, jonka reittilinjaus on merkitty puihin 10 cm x 10 cm vinoneliöillä käpysymbolein. (Kuva 11) Luontopolun rastiopasteissa kerrotaan luonnosta. Merkitty polku voidaan päivittää opastetuksi luontopoluksi maastossa ruuvaamalla vinoneliöihin käpysymbolit.
Käpysymbolit painetaan 2 mm alumiinilevylle, vinoneliön mitat ovat 65 x 65 mm.
Reittivahventeet kiinnitetään puihin kahdella pitkällä naulalla niin, että kasvunvaraa jää noin 5 cm. Puu mahtuu kasvamaan ilman, että merkki jää heti sen sisään. Tämä tapa on laajasti käytössä luontoalueilla myös muualla Suomessa, mm. Metsähallitus noudattaa samaa polkujen merkitsemistapaa. Naulasta ei ole havaittu olevan puulle haittaa niin kauan kuin se on puussa kiinni.
Reittivahventeet pyritään naulaamaan ensisijaisesti havupuihin. Mänty ja kuusi kehittävät nopeasti pihkakerroksen naulan ympärille, eivätkä ne vaurioidu tästä kiinnitystavasta. Sopiva etäisyys reittivahventeelta toiselle on silloin kun luontopolun tai merkityn ulkoilupolun opastus on katkeamaton.
Viitoitus (kuva 13)
Luonnonsuojelualueiden viitoitus opastaa kävijät alueen merkityille reiteille ja luontopoluille sekä niiltä pois. Suuremmilla ulkoilualueilla kuten Keskuspuiston alueella tai Uutelassa luonnonsuojelualueiden viitoitus täydentää alueen yleistä viitoitusta.
Viittojen materiaalina on lehtikuusi ja värinä RAL 7021, Black Grey valkoisella tekstillä. Etäisyydet merkitään 1,3 (kilometrit) ja 20m (metrit). Viitat asennetaan neliskanttiseen tolppaan, joka mahdollistaa max. neljä suuntaa yhdessä tolpassa.
Pysythän polulla -opaste (kuva 14)
Suosituilla virkistysalueilla on paljon käyttäjiä, mikä johtaa helposti luonnon kulumiseen. Herkät luontoalueet eivät kestä jatkuvaa tallaamista merkittyjen reittien ulkopuolella. Kulumisvaarassa oleville herkille luontoalueille voidaan sijoittaa erityisiä Pysythän polulla –opastauluja. Tauluja sijoitetaan erityisesti sellaisille kulumiselle herkille paikoille, joissa pystytään selkeästi ohjaamaan kulkua toivotuille poluille.
Pysythän polulla -taulut ovat kooltaan 202 x 317 mm (pysty). Taulut asennetaan puutolppaan materiaalina lehtikuusi, värinä RAL 7021, Black Grey.
Yleistä taulujen sijoittelusta
Luonnonsuojelualueen opasteet sijoitellaan suojelualueen rajoille, suositelluille taukopaikoille sekä alueen selkeille sisäänkäynneille: kohteisiin, joissa ne tavoittavat alueen kävijät. Sijoittelussa noudatetaan muilta osin Kaupunkiopastuksen periaatteita. Kaupunkiopastuksen periaatteet, kaupunkitilaohje, Helsingin kaupunki: https://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/kaupunkiopastuksen-periaatteet-2/
Kuvat
Kuva 2: Luontopolun rastitaulu Herppipolulla Uutelan Särkkäniemessä. Kuva: Raisa Ranta / YMPA
Kuva 3: Opastaulutyyppejä luonnonsuojelualueilla: vas. alueopaste, kesk. rauhoitusmääräystaulu ja oik. kohdeopaste.
Kuva 4: Alueopaste 1200 x 800 mm.
Kuva 5: Kohdeopaste Vanhankaupunginlahti, 1200 x 400 mm.
Kuva 6: Kohdeopaste, 1200 x 400 mm.
Kuva 7: Esimerkki luontopolkutaulusta, Uutelan Metsäluontopolulta. Mitat 300 x 400 mm.
Kuva 8: Esimerkki luontopolkutaulusta Uutelan Herppipolulta, mitat 1200 x 900 mm.
Kuva 9: Rauhoitusmääräystaulu, mitat 350 x 700 mm.
Kuva 10: Merkityn polun reittivahvenne maastossa. Kuva: Raisa Ranta / YMPA
Kuva 11: Opastetun luontopolun reittivahvenne käpysymbolilla maastossa. Kuva: Raisa Ranta / YMPA
Kuva 12: Luontopolkujen reittivahventeiden saavutettavat väriyhdistelmät. Brändivärit vasemmalta oikealle: raitiovaunu (RAL 6029), vaakuna (RAL 5005 ) ja metro (RAL 2004).
Kuva 13: Luonnonsuojelualueiden viitoitus. Kuva: Raisa Ranta / YMPA
Kuva 14: Pysythän polulla -opaste erityisen herkille luontoalueille ohjaamaan kulkua merkityille poluille.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Kaupunkiympäristön visuaalisen ilmeen ohjeisto, Helsingin kaupunki
- Ulkoilualueiden yleiset järjestyssäännöt, Helsingin kaupunki
- Helsingin saavutettavuusmalli, Helsingin kaupunki
- Pysy polulla – retkeile vastuullisesti, Helsingin kaupunki
- Kaupunkiopastuksen periaatteet, kaupunkitilaohje, Helsingin kaupunki
- Opastuksen piktogrammit, kaupunkitilaohje, Helsingin kaupunki
- C3 HKI Opastetelineet, kaupunkitilaohje, Helsingin kaupunki
Lisätiedot ja -lähteet
- Luonnonsuojelulaki, Finlex
- Kuluttajille tarjottavat palvelut, Tukes (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto)
- Luontoliikunta, Invalidiliitto
- Saavutettavuus, Invalidiliitto