Ryhmäruusut
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 24.4.2022
Ryhmäruusuilla voidaan luoda näyttäviä, jatkuvakukintoisia, voimakasvärisiä kukkaryhmiä. Ryhmäruusut ovat meillä talvenarkoja ja vaativat säännöllistä hoitoa ja hyviä kasvuolosuhteita. Siksi istutamme niitä Helsinkiin vain harvoin, lähinnä 1900-luvun alkupuolen arvoympäristöihin ja korkean hoitotason erityiskohteisiin. Ryhmäruusuja kestävämpiä ovat pensasruusut, joilla on laajat käyttökohteet ja –mahdollisuudet.
Sisältö
Ryhmäruusut ovat pitkälle jalostettuja ja pitkään kukkivia matalia ruusuja, jota ovat meillä talvenarkoja. Ryhmäruusut ovat aikoinaan olleet hyvin arvostettuja ja haluttuja, mutta niiden käyttö on viime vuosikymmeninä vähentynyt hoidon vaativuuden ja ruusujen puutteellisen talvenkestävyyden takia.
Ryhmäruusuistutuksia ihaillaan läheltä, ja niiden on tarkoitus tarjota katselijalleen kukkaloistoa, tuoksuja ja näyttävyyttä. Ryhmäruusuistutukset sijoitetaan näkyvästi oleskelualueiden tuntumaan. Vaativuutensa ja suuren hoitotarpeensa vuoksi ryhmäruusut soveltuvat ainoastaan korkeatasoisesti hoidetuille, valoisille ja lämpimille paikoille tai teemapuistoihin. Emme istuta ryhmäruusuja katuympäristöön.
Kulttuuriympäristön vaaliminen
Ryhmäruusujen keskeisiä käyttökohteita ovat korkean hoitotason arvoympäristöt, joiden alkuperäiseen puistosuunnitelmaan ryhmäruusut kuuluvat.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Ryhmäruusut eivät edistä luonnon monimuotoisuutta, sillä ne vaativat paljon hoitoa. Hoidossa joudutaan yleensä torjumaan tuholaisia kemiallisesti ja käyttämään muitakin kasvinsuojeluaineita, jotka eivät ole ympäristöystävällisiä. Pitkälle jalostetuista ja yleensä kerrannaiskukkaisista ryhmäruusuista ei ole mainittavaa hyötyä pölyttäjille.
Suunnitelmassa huomioitavaa
Ryhmäruusuistutuksiin tarvitaan yleensä kastelujärjestelmä.
Kuvat
Perinteinen ryhmäruusuistutus Tove Janssonin puistossa.
Kuva Satu Tegel
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin yleisten alueiden arvoympäristöt. Helsingin karttapalvelu. https://kartta.hel.fi/
- Helsingin katurakenteiden suunnitteluperiaatteet 30.9.2021
- Helsingin kaupunkikasviopas. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/
- Kasvit ovat kaupungin vaatteet – Helsingin rakennettujen viheralueiden kasvien käytön linjaus. Helsingin kaupungin Rakennusviraston julkaisut 2009:11.
- Katu- ja puisto-osaston hallinnassa olevien arvoympäristöjen määrittely ja toimintaohjeet. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2008:8. Katu- ja puisto-osasto.
- Katutilan mitoitus – Suunnitteluohjeet Helsingin kaupungille 2014.
- LUMO-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:16
- Mallikatu/Mallipuisto. Työselostus MA403-3. Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Sinkkilä, Jyrki ym. (toim.) 2016. Unelma paremmasta maailmasta. Moderni puutarha ja maisema Suomessa 1900-1970. Aalto-yliopisto.
- Viherympäristöliitto ry. Kasvillisuuden toimitus- ja takuuehdot.
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus RAMS 2020. Viherympäristöliiton julkaisu nro 67.
- Viheralueiden kunnossapito VKT 2021. Viherympäristöliiton julkaisu nro 70.