D16 Penkin betonialusta

Sijoitusalueet

Kivikaupunki
Aluekeskus
Asuinalue
Luonnonmukainen alue


Materiaalit

XC3, XF2
K35, P25
C nim = 35 mm
A500HW


Pintakäsittely / viimeistely

Kaksi pintakäsittelyvaihtoehtoa:
punaruskea pesubetoni ja harmaa
hiekkapuhallettu betoni


 

Ylläpito

Noudatetaan betonipinnan ylläpito-ohjetta.


Hankintatapa

Puitesopimus

Erilliset jalankulku- ja pyörätiet katualueella

Mitoituksen yleisperiaatteet

Jalankulkualue mitoitetaan toiminnallisen tarpeen mukaan, eli käyttäjämäärien ja -ryhmien sekä liikenneyhteyden luonteen perusteella. Jalankulkijoille varattu alue mitoitetaan kohtaamismahdollisuuden perusteella jalankulkijan, pyöräilijän ja pyörätuolin/lastenvaunun mittoja hyödyntäen.

Pyöräilyn ja jalankulun kohtaamistavat voidaan jakaa taulukossa esitettyihin kategorioihin A ja B. Molemmille kohtaamistavoille eri kulkumuotojen välillä on määritelty sivuetäisyydet, joiden avulla voidaan arvioida tilantarve eri liikennetilanteissa (Taulukko 4).

A.Normaali mitoitustapa:

  • Pyöräilijöiden tai jalankulkijoiden on mahdollista kohdata ilman erityistä varautumista kohtaamis- tai ohitustilannetta varten.

 

B.Käytetään mikäli katualue on ahdas eikä enempää tilaa ole saatavilla:

  • Pyöräilijöiden tai jalankulkijoiden on sopeutettava nopeuttaan ja reittiään kohtaamis- tai ohitustilanteessa.

jalankulun_mitoittaminen

Jalkakäytävän tai jalankulkualueen ja sitä vierustavan esteettömän alueen leveys:

  • vähintään 2,5 metriä
  • 2 metriä pyörätien yhteydessä, mikäli esteettömän alueen vaatimus täyttyy
  • 1,5 metriä pyöräilyalueen yhteydessä vähäisten jalankulkijamäärien paikalliskaduilla
  • Keskusta-alueilla, jossa jalankulkijoiden määrä on merkittävä, tulisi jalankulkijoille olla varattuna vähintään yhtä paljon tilaa kuin pyöräilijöillekin

 

Pyörätien leveys:

Mittoihin ei sisälly erottelun viemää tilaa tai jalkakäytävän puolen tilaa.

  • 2,5-3 metriä kaksisuuntaisella pyörätien pääreitillä
  • 2,25 metriä kaksisuuntaisella pyörätiellä muulla kuin pääreitillä.

 

Kulkumuotojen erottelu

Jalankulku ja pyöräily tulee erottaa toisistaan rakenteellisesti tai vähintään tiemerkinnällä aina kun mahdollista, erillisiä ulkoilureittejä lukuun ottamatta.

Jalankulun ja pyöräilyn erottelu tulisi osoittaa muutoin kuin maaliviivalla. Mahdollisia erottelutapoja ovat mm. puut, pollarit, istutukset, kapea kiviraita sekä eri pintamateriaalien käyttö jalankulku- ja pyörätiloissa. Eri materiaalit valitaan siten, että jalkakäytävän materiaali on pienikuvioista kiveystä tai laattaa ja pyörätie toteutetaan asfaltoituna.

 

 

 

 

 

Nurmisaumatut kiveykset ja nurmikivet

NURMISAUMATUT NOPPA- JA NUPUKIVET

Käyttökohteet

Nurmisaumausta käytetään alueilla, joilla halutaan vihreyden lisäksi kantavuutta. Tällöin kiveys ei erotu ympäristöstään niin voimakkasti kuin tavallinen kiveys tai muu päällyste. Nurmisaumausta käytetään puistokäytävillä, joissa ei edellytetä esteettömyyttä eikä ole huoltoajoa. Läpäisevät pinnoitteet soveltuvat myös kantavan kasvualustan päällystemateriaaliksi.

Kivikoot

  • Noppakivet: 90 x 90 x 90 mm, 140 x 140 x 140 mm
  • Nupukivet: 140 x 220…250 x 140 mm

Pintakäsittelyt

Yleensä nurmisaumatut nupu- ja noppakivet ovat lohkottuja.

Asennus

Sauman leveys: 10-30 mm

Päällysteen alle asennushiekkakerroksen päälle levitetään ennen päällysteen latomista moniravinnelainnoitetta. Saumat täytetään hiekka-turveseoksella tai normaalilla nurmikon kasvualustamateriaalilla. Saumauksen jälkeen saumoihin kylvetään nurmikkosiemenseos. Siemen voidaan sekoittaa saumausaineeseen etukäteen.


BETONISET NURMIKIVET

Käyttökohteet

Raitiolinjoilla kiskojen välissä, luiskaverhouksissa ja tonttien pelastusreiteillä. Reikälaattoja ja -kiviä sekä nurmikiviä käytetään myös luiskien ja liikennealueiden maisemointiin sekä sitomaan perusmaa haluttuun kaltevuuteen. Luiskiin kannattaa valita tuote, jossa on reikä, jotta täyttömateriaali pysyy paikallaan.

Kasvillisuus sitoo kaupunkipölyä ja tehostaa hulevesien imeytymistä ja haihtumista. Jotta hulevedet imeytyvät parhaalla mahdollisella tavalla, myös pohjarakenteen tulee olla läpäisevä. Kivet saumataan tällöin kiviaineksella, josta hienoaines on seulottu pois.

Kivikoot

  • Nurmikivi 278 x 138 x 80
  • Reikälaatta 398 x 598 x 80
  • Vihernappula 68 x 208 x 80
    • Suorakulmainen ja muodostaa riittävän kokoisia nurmikoloja kivien väleissä.
  • Golfkivi 140 x 140 x 80
  • Viherässä 291 x 305 x 100 mm
    • Riittävän isot nurmikolot, helppo rakentaa tasainen pinta, mutta toisaalta epäsäännöllisen muotonsa takia hyvin hankalaa saada viimeisteltyä kokonaisuutta varsinkin reuna- ja rajautumiskohdissa.

Pintakäsittelyt

Nurmikivet ovat yleensä pintakäsittelyltään sileäpintaisia. Käytetyimmät nurmikivet ovat värisävyltään harmaita, mutta niitä on saatavana myös värjättyinä, esim. hiekanruskea, musta, vihreä.

Asennus

Nurmikivissä on asennusnystyrät tai muoto, joka määrittää kiveyksen saumanleveyden. Nurmikivet saumataan multahiekkaseoksella, johon nurmensiemenet on sekoitettu valmiiksi. Mikäli suunnitelmaselostuksessa ei anneta tarkempia ohjeita, käytetään InfraRYL 214311 mukaista kasvualustaa ja lannoitusta. Saumaaminen voidaan tehdä myös pienirakeisella sepelillä, jolloin kiveyksen vedenläpäisykyky paranee. Vihernappulan ja Viherässän kanssa voi käyttää myös maanpeitekasveja.

Viimeistely

Liittäminen toiseen pinnoitteeseen: Viherässä ja muiden isoreikäisten kivien reuna-alueet viimeistellään esimerkiksi juoksukivirivillä sauvakiveä. Siten reunasta saadaan tasainen. Kivien leikkaamista kannattaa välttää. Golfkivi taipuu pienen kokonsa vuoksi hyvin erilaisiin kaariin.

 

Betonivalupäällyste

Betonivalun paksuus

  • Laatan paksuus määritellään aina erikseen. Laatan paksuuteen vaikuttavat muun muassa pohjamaa ja laattojen koko. Keskimäärin laatan paksuus on 80 -150 mm raudoitettuna.
    • kevyen liikenteen väylät, joissa ei ole huoltoajoa: 80 mm
    • kevyen liikenteen väylillä, joissa on huoltoajoa: 150 mm

Pintakäsittelytavat

  • hiertäminen
  • harjaaminen
  • kuviointi
  • graafinen betoni
  • maalaus*

*Maalin päällimmäiseen kerrokseen lisätään hiekkaa liukkauden estämiseksi. Pintakäsittelyllä pyritään karhentamaan pinta, jotta sen kitka lisääntyisi eikä se jäätyneenäkään olisi niin liukas kuin sileä betonipinta.

Väribetoni

Väribetonilla tarkoitetaan pigmentillä ja/tai kiviaineksella läpivärjättyä betonia. Kirkkaimmat värisävyt saadaan käyttämällä sideaineena valkosementtiä ja värillistä kiviainesta. Tavallisimmat väribetonin valmistuksessa käytetyt väripigmentit ovat punainen, ruskea ja musta. Harvemmin käytettyjä ovat valkoinen, keltainen, sininen ja vihreä. Valkoinen väri voidaan aikaansaada vain valkosementtiä käyttämällä sekä valkoisilla kiviaineksilla. Väribetoneita käytettäessä pintaan jäävä sementtikivi suositellaan poistettavaksi (esim. hieno- tai happopesu) ja pinta impregnoitavaksi värihajonnan pienentämiseksi.

Pinnan värjäys

  • Lasuurit ovat kuultavia, kemiallisia betonin pintakäsittelyjä, joilla aikaansaadaan värillisiä läpikuultavia pintoja.
  • Sininen betoni eli ns. kuparibetoni. Betonimassan joukkoon lisätään kuparijauhetta ja kovettumisen jälkeen betoni käsitellään ammoniumkloridiliuoksella, jolloin lopputuloksena on sininen tai turkoosinvärinen betoni.
  • Betonipinnan värjäys muilla (mm. Umbra).

Asennus

Betonipäällysteet muodostavat samalla sekä päällysteen että kantavan kerroksen, jonka vuoksi ne voidaan rakentaa suoraan jakavan kerroksen päälle. Paikalla valetussa betonipäällysteessä käytettävä betonimassa valmistetaan asemasekoitteisena käyttäen korkeaa (yli 300 kg/m3) sementtimäärää.

Betonimassa valetaan tiivistetylle routimattomalle alustalle tehtyyn muottiin. Muotti rakennetaan paikan päällä suunniteltuun muotoon. Halkeilun estämiseksi on valettava alue jaettava liikuntasaumoilla 4-5 m välein, rakennesuunnittelijan ohjeen mukaan. Pohjan vaatimukset ovat samat kuin betonilaatoituksella. Alustan tulee olla tiivis, routimaton ja tasainen. Raudoitukseen voidaan käyttää harjateräsverkkoa.

Saumaus

Valettavaan betonipäällysteeseen tehdään saumat lämpöjännitysten ja muiden halkeamien syntymisen vähentämiseksi.

Yleinen tapa on käyttää lautasaumoja (kestopuu) sopivin välimatkoin katkaisemaan yhtenäinen valu. Myös kokonaan erillisten valuosien rakentaminen on mahdollista, tällöin eri osien väliin jää muutaman mm:n saumaväli.

Käyttökohteet

Kevyen liikenteen väylät, joissa ei ole talvikunnossapitoa.

Betonikivet

Perusladonnan kivikoot:

  • 278x138x80, 138x138x80.

Pintakäsittelyt

Betonilaatat voivat olla pintakäsittelyltään mm. sileitä, hiekkapuhallettuja tai hienopestyjä. Kiven pintaa voidaan muokata muotoilemalla, jälkikäsittelemällä tai kemiallisella käsittelyllä ja tuottaa näin esim. elävää antiikkipintaa, profiloitua pintaa ja patinoitua pintaa. Betonikivien suorakulmaisissa särmissä voi olla viiste tai pyöristys. Kivissä voi olla myös erilaisia toiminnallisia profiileja ja/ tai koristeprofiileja.

Asennus

Betonikiveys asennetaan asennushiekan varaan. Luiskissa (vähintään 1:2) ja korotetuilla suojateillä betonikivet asennetaan maakosteaan betoniin. Kiveyksen rajautuessa kasvualustaan tai ilman tukea sen reuna tuetaan maakostealla betonilla kolmen kiven leveydeltä. Monissa betonikivissä on nk. asennusnystyrät (eivät ole mitoissa mukana), jotka helpottavat asennustyötä. Betonikivet voivat lisäksi olla reunaprofiloituja siten, että kivet lukkiutuvat toisiinsa muodostaen kantokyvyltään kestävämmän päällysteen. Kiveys tuetaan aina reunoilta kiinteään tai rakennettuun tukeen, joka estää kiveystä purkautumasta.

Kivien saumaukseen käytetään saumaussoraa, raekoko 0/1 mm.

 

BETONISET NURMIKIVET:

Käyttökohteet

Raitiolinjoilla kiskojen välissä, luiskaverhouksissa ja tonttien pelastusreiteillä. Reikälaattoja ja -kiviä sekä nurmikiviä käytetään myös luiskien ja liikennealueiden maisemointiin sekä sitomaan perusmaa haluttuun kaltevuuteen. Luiskiin kannattaa valita tuote, jossa on reikä, jotta täyttömateriaali pysyy paikallaan.Nurmisaumatut kiveykset ja nurmikivet

Kasvillisuus sitoo kaupunkipölyä ja tehostaa hulevesien imeytymistä ja haihtumista. Jotta hulevedet imeytyvät parhaalla mahdollisella tavalla, myös pohjarakenteen tulee olla läpäisevä. Kivet saumataan tällöin kiviaineksella, josta hienoaines on seulottu pois.

Kivikoot

  • Nurmikivi 278 x 138 x 80
  • Reikälaatta 398 x 598 x 80
  • Vihernappula 68 x 208 x 80
  • Golfkivi 140 x 140 x 80
  • Viherässä 291 x 305 x 100 mm

Asennus

Nurmikivissä on asennusnystyrät tai muoto, joka määrittää kiveyksen saumanleveyden. Nurmikivet saumataan multahiekkaseoksella, johon nurmensiemenet on sekoitettu valmiiksi. Mikäli suunnitelmaselostuksessa ei anneta tarkempia ohjeita, käytetään InfraRYL 214311 mukaista kasvualustaa ja lannoitusta. Saumaaminen voidaan tehdä myös pienirakeisella sepelillä, jolloin kiveyksen vedenläpäisykyky paranee. Vihernappulan ja Viherässän kanssa voi käyttää myös maanpeitekasveja.

Betonilaatat

Yleisimmin käytössä olevat kivikoot:

  • 300x300x80 ja 500x500x80 mm.
  • Saatavilla on myös 700x700x100 mm raudoitettuja laattoja.

Ladontakuvioita mahdollistavia kivikokonaisuuksia ovat mm. roomalaiset kivet:

  • pienet: 208 x 208 x 80, 313 x 208 x 80, 313 x 313 x 80
  • isot: 418 x 418 x 80, 418 x 313 x 80, 418 x 208 x 80.

Betonilaatan paksuus

  • Laatan vähimmäispaksuus on 80 mm.

Pintakäsittelyt

Betonilaatat voivat olla pintakäsittelyltään mm. sileitä, hiekkapuhallettuja tai hienopestyjä.

Asennus

Betonilaatoitus asennetaan asennushiekan, raekoko 0/8 varaan. Laatoissa voi olla nk. asennusnystyrät (eivät ole mitoissa mukana), jotka helpottavat asennustyötä. Luiskissa, jotka ovat vähintään 1:2 betonilaatat asennetaan maakosteaan betoniin. Laattojen saumaukseen käytetään saumaussoraa, raekoko 0/1 mm.

1. Betonipäällysteet– laatuvaatimukset ja ohjeet

Betonituotteita ovat:

  • betonilaatat
  • betonikivet
  • nurmikivet
  • betoniset opaslaatat
  • betonivalupinnat

Visuaaliset laatuvaatimukset

Ulkonäköön vaikuttavat tuotteen pinnan laatu, värisävy ja värin tasaisuus. Tuotteiden tulee täyttää valmistajan vakiomallin vaatimukset. Pienet värierot ovat sallittuja (mm. tuotteiden ikäero ja raaka-aineina käytettyjen luonnonmateriaalien normaali vaihtelu). Värillisen pintakerroksen paksuus on vähintään 4 mm (vai halutaanko läpivärjättyjä?). Tuotteessa ei saa olla halkeilua, hilseilyä tai delaminoitumista.

Tekniset laatuvaatimukset

InfraRYL 214311 mukaiset. Betonituotteiden tulee täyttää standardien SFS-EN 1338, 1339 ja 1340 vaatimukset. Betonituotteiden kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE –merkinnällä, kun sille asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.  Suojatiemerkinnöissä (musta ja valkoinen kiveys) ja muissa erityisen hyvää kulutuskestävyyttä vaativissa kohteissa käytetään aina läpivärjättyjä betonikiviä ja valmistamisessa käytetään hyvin kulutusta kestävää kiviainesta. Betonikivien vähimmäispaksuus ajoradalla ja jalankulkuun osoitetulla alueella on 80 mm. Luiskissa voidaan käyttää myös 60 mm paksuja kiviä.

Pintakäsittelyt

Betonikivi voi pintakäsittelyltään olla mm. sileä, hiekkapuhallettu tai hienopesty. Lisäksi on saatavilla erikoispintakäsittelyjä kuten elävä antiikkipinta, profiloitu pinta, patinoitu pinta, raepuhallettu pinta. Betonituotteet voivat olla joko läpivärjättyjä tai ainoastaan pintakerroksen osalta värjättyjä. Betonikivistä on saatavilla useita eri värisävyjä, joista käytetään yleisimmin seuraavia:

  • harmaan sävyt
  • musta (kaupungin keskusta)
  • valkoinen (suojatiet)
  • punainen
  • ruskea ja hiekansävyt
  • Erikseen tilattavat erikoisvärit