Köynnökset
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 23.4.2022
Köynnökset vievät vähän maanvaraista tilaa mutta tuottavat pystysuunnassa suuren lehvästön. Hyödynnämme kaupunkitilassa monin eri tavoin köynnösten kykyä tuottaa suuri vihermassa ja kiinnittyä erilaisiin pintamateriaaleihin ja tukirakennelmiin. Lisäämme ja monipuolistamme köynnösten käyttöä Helsingissä
Sisältö
Johdanto
Köynnöksiä käytetään kiipeilemässä, maanpeittokasveina, köynnösporteissa ja pergoloissa, viherseinissä sekä katupuiden korvaajana kapeissa katutiloissa. Helsingissä voimme helpoiten toteuttaa ”viherseinät” köynnöksillä. Köynnöksillä voimme saada aikaan näyttävää syysväritystä.
Köynnökset voivat olla osa kerroksellista katuvihreää. Olemme saaneet hyviä kokemuksia köynnösten käytöstä katutilassa korvaamassa katupuita, kunhan suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa on varattu riittävästi tilaa kasvualustalle. Yhdistämällä useita köynnöslajeja samaan istutukseen saadaan mielenkiintoisia istutuksia, joissa kukinta-ajat porrastuvat ja syysväritykset vaihtelevat.
Nykykäsityksen mukaan köynnökset ovat hyödyllisiä rakennusten julkisivuille, sillä ne suojaavat sateelta, kosteudelta ja auringon ultraviolettisäteilyn vaikutukselta.
Kulttuuriympäristön vaaliminen
Helsingissä perinteistä köynnösten käyttöä on rakennusten verhoilu ja pergolat. Erityisen perinteisiä köynnöslajeja ovat säleikkö- ja imukärhivilliiviini.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Köynnösten avulla voimme aikaansaada suojaisia turva- ja pesäpaikkoja linnuille, kuten varpusille, ja talvehtimispaikkoja esimerkiksi hyönteisille.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Köynnökset ja viherseinät voivat tuoda vihreyttä ja varjostusta tiiviisssä kaupunkirakenteessa, johon katupuut eivät mahdu. Rakennusten julkisivujen köynnökset viilentävät rakennuksia helteillä varjostamalla, haihduttamalla ja eristämällä. Ilmastonmuutoksen myötä pahenevat piiskaavat viistosateet pääsevät heikommin julkisivun pintaan, jos sitä suojaa kasvusto. Ilmastonmuutokseen varautumiseksi suosimme monipuolista ja runsasta köynnöslajivalikoimaa.
Suunnitelmassa huomioitavaa
Valitsemme köynnöksille riittävän suuren ja tukeva köynnöstuen tai –kehikon kaupunkikalusteohjeen materiaaleja ja värejä soveltaen. Tukea tarvitsevalle köynnökselle määrittelemme tukirakenteen ja kiinnittämisen siihen.
Kuvat
Köynnökset sopivat ahtaisiin katutiloihin. Näihin istutuksiin on yhdistetty kelasköynnöksiä, villiviinejä ja kärhöjä täydentämään toisiaan. Kuva Satu Tegel.
Köynnökset suojaavat seinää auringon ultraviolettisäteilyltä ja sateen vaikutukselta. Varsinaisista ulkotilojen viherseinistä Suomessa ei ole kokemuksia, mutta korkeaksi kasvava villiviini sopii hyvin samaan tarkoitukseen. Kuva Satu Tegel.
Köynnökset suojaavat polkupyöriä Puotilan asemalla. Kuva Satu Tegel.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin kaupunkikasviopas. kaupunkikasviopas.hel.fi.
- Helsingin yleisten alueiden arvoympäristöt. Helsingin karttapalvelu. kartta.hel.fi
- Kasvit ovat kaupungin vaatteet – Helsingin rakennettujen viheralueiden kasvien käytön linjaus. Helsingin kaupungin Rakennusviraston julkaisut 2009:11.
- LUMO-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:16
- Mallikatu/Mallipuisto. Työselostus MA403-3. Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala.
- Stadin katot elävät. Helsingin kaupungin viherkattolinjaus. Helsingin kaupunki 2016.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Hiekkamies, Jasmin 2021. Vihreät julkisivut. Köynnökset julkisivukasvillisuutena. Kandidaatintyö. Aalto-yliopisto.
- Räty, Ella 2012. Viheralueiden puut ja pensaat. 6. painos. Taimistoviljelijät ry.
- Sinkkilä, Jyrki ym. (toim.) 2016. Unelma paremmasta maailmasta. Moderni puutarha ja maisema Suomessa 1900-1970. Aalto-yliopisto.
- Viherympäristöliitto ry, kasvillisuuden toimitus- ja takuuehdot
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus RAMS 2020. Viherympäristöliiton julkaisu nro 67
- Viheralueiden kunnossapito VKT 2021. Viherympäristöliiton julkaisu nro 70