Materiaalipaletti
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 9.6.2016
Materiaalit ovat Helsingin ilmastossa kestäviä, elinkaareltaan pitkäikäisiä ja kierrätettäviä. Materiaalien määrityksessä on huomioitu miellyttävyys ja käyttöominaisuudet myös sääolosuhteiden kuten sateen, jäätymisen ja kuuman auringonpaisteen kannalta. Vahvimmin ilmettä luovat punamustan graniitin käyttö sekä tummaksi maalatut teräskalusteet. Materiaalien pintakäsittelyt on kuvattu ”Materiaalit ja pinnat” -ohjeissa. Kalusteissa ja varusteissa käytettävän teräksen ja puun materiaali- ja pintakäsittelytieto löytyy Helsingin kaupunkikalusteohjeesta.
Sisältö
Graniitti, vahvasti Helsinki-ilmettä luova perusmateriaali
Kaupungin katukuvaa muodostavat vahvasti luonnonkivipäällysteet ja -rakenteet. Tyypillisin kivilaji on graniitti. 1800-luvulta alkaen väreiltään ja kuvioinniltaan rikkaiden punamustajuovikkaiden graniittien käyttö on luonut kaupunkiin vahvan omaleimaisen kivi-ilmeen. Alunperin Helsingistä lohkottua Helsinkiittiä lähinnä vastaava kirjava kivilaji on Mäntsälän punainen migmaatti ”Aurora” (kuva 2). Helsinkiitti on Helsingin nimikkokivi, jota löydettiin ensimmäisen kerran Kalliosta 1900-luvun alussa (Wikipedia).
Kantakaupungissa käytetään punamustasävyisiä graniittikiveyksiä ja perinteistä Helsinkisekoitusta. Muut Helsinki-ilmeen mukaiset kivisävyt ja ladontamallit löytyvät ”Graniittipinnoitteet, laatuvaatimukset ja ohjeet” -kortista.
Teräs, maalattu, vahvasti Helsinki-ilmettä luova perusmateriaali
Maalatun teräspinnan pintakäsittely-yhdistelmä on kuvattu kaupunkikalusteohjeen "materiaalikohtaiset laatuvaatimukset" -ohjekortissa.
Ruostumaton teräs, hiottu
Ruostumaton teräs on hyvä kovan kulutuksen ja ilmastorasituksen kohteissa kuten käsijohteissa, roska-astioiden suuaukoissa ja meren rantaan tai silloille sijoittuvissa kaiteissa. Materiaali on lähes huoltovapaa ja hyvin siistinä pysyvä. Materiaalia käytetään aina käsijohteissa.
Helsingin ruostumattoman teräksen hionta-aste on GRIT 180.
Materiaalikohtaiset laatuvaatimukset on kuvattu kaupunkikalusteohjeen "materiaalikohtaiset laatuvaatimukset" -ohjekortissa.
Puu, maalattu
Puusta valmistetut kalusteet peittomaalataan pääsääntöisesti aina tuotteen keston pidentämiseksi.
Materiaalikohtaiset laatuvaatimukset on kuvattu kaupunkikalusteohjeen "materiaalikohtaiset laatuvaatimukset" -ohjekortissa.
Kivituhka
Kivituhka on yleisimmin puistokäytävillä käytettävä materiaali.
Asfaltti, musta ja punaruskea
Harmaa asfaltti on yleisin päällystemateriaali ajoradoilla, pyöräteillä ja jalkakäytävillä. Punaruskeaa, läpivärjättyä asfalttipinnoitetta (kuva 2) käytetään pyöräilyn baanareiteillä. Sävy valmistetaan punaisesta kiviaineksesta sekä lisäämällä bitumiin 5% hematiittiä.
Asfaltin laatumääritykset löytyvät Asfalttipinnoitteet -sivulta.
Betoni
Betoni on harmaa tai läpivärjätty musta. Harmaata betonia käytetään betonikivissä ja –laatoissa.
Kalusteissa käytetään sekä harmaata että mustaa. Kalusteen betonin laatuvaatimukset on kuvattu kaupunkikalusteohjeen "materiaalikohtaiset laatuvaatimukset" -ohjekortissa.
Valurauta
Valurautaa käytetään lähinnä historiallisissa kalusteissa, kuten aitatolpissa, koivunjalkapenkin jalkana tai vanhoissa paloposteissa. Valurauta on myös istutusastioiden materiaali. Valurautakalusteet ovat maalattuja.
Materiaalikohtaiset laatuvaatimukset on kuvattu kaupunkikalusteohjeen "materiaalikohtaiset laatuvaatimukset" -ohjekortissa.
Lisätiedot ja -lähteet
Kivihelsinki (Luonnonkiven käyttö katupäällysteenä, HKR 2001)