Hulevesi- ja kosteikkokasvillisuus
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 24.4.2022
Hulevesirakenteet ovat suuri mahdollisuus elävöittää kaupunkiympäristöä. Ne ovat vettä kerääviä ja suodattavia painanteita ja kosteikkoja, joiden avulla hillitsemme maan pintaa pitkin viemäreihin valuvien, ilmastonmuutoksen myötä kasvavien hulevesivirtaamien huippuja ja puhdistamme rakennetuilta pinnoilta vesistöihin virtaavia vesiä . Kasvillisuuspeitteiset hulevesipainaneet muodostavat elämyksellistä maisemaa ja tarjoavat elintilaa monille kasveille, hyönteisille, linnuille ja nisäkkäille, joita emme ehkä muuten kaupungissa näkisi.
Sisältö
Hulevesirakenteet vaihtelevat suuresti kaduille ajoratojen väliin sijoitetuista vettä viivyttävistä painanteista vesistöjen varrelle rakennettuihin laajoihin kosteikkoihin, joihin voi liittyä pohjapatoja, tulva-alueita ja maapohjaisia tai kivettyjä uomia. Hulevesien hallintarakenteen tavoitteena on viivyttää, imeyttää, pidättää, puhdistaa ja ohjata hulevettä. Kasvillisuudella on merkitystä osana järjestelmää esimerkiksi puhdistavana, luonnon monimuotoisuutta lisäävänä, esteettisenä tekijänä tai näiden yhdistelmänä. Hulevesirakenteiden kasvillisuussuunnittelua vaikeuttaa se, että jos rakenne on hyvin läpäisevä, se ehkä onkin kasvupaikkana suurimman osan vuodesta kuiva eikä kosteikko.
Valitsemme kasvit hulevesirakenteeseen rakenteen luonnomukaisuuden asteen sekä rakenteen vedenkäsittelytavoitteen mukaisesti. Voimakkaasti rakennetussa katuympäristössä kasvit voivat olla tavanomaisia katuympäristön kestäviä kasvilajeja. Puistoissa ja luonnonläheisillä alueilla käytämme pääosin luonnonkasveja. Rakennetussa ympäristössä voimme täydentää aluetta koristekasveilla. Monet hulevesirakenteet eivät tarvitse istutettuja tai kylvettyjä kasveja lainkaan. Jos rakenne on muotoiltu elävään pohjamaahan, se kasvittuu itsekseen jo ensimmäisen kesän aikana.
Hulvesirakenteen kasvillisuus muodostuu hyvin pitkälti kunnossapidon seurauksena. Kasvit valikoituvat alueelle sen mukaisesti, kuinka ne ovat sopeutuneet elämään vesirajassa: matalan veden kasvit, ajoittaista tulvaa kestävät kasvit ja rannan läheisyydessä kuivalla maalla viihtyvät kasvit etsivät kukin sijansa. Otamme huomioon kasvillisuuden luontaisen sukkession, jota ohjailemme hoidolla. Erityisesti kiinnitämme huomiota haitallisten vieraslajien ja aggressiivisesti leviävien lajien nopeaan poistoon. Aggressiivisia lajeja, jotka helposti tukkivat hulevesirakenteen estäen virtaaman, ovat ainakin leveäosmankäämi (Typha latifolia), haarapalpakko (Sparganium erectum) ja järviruoko (Phragmites australis). Luonnonmukaisissa hulevesialtaissa ylläpidämme näkymiä vesiuomaan puuvartiskasvustoa rajoittamalla ja luiskien yläosia niittämällä. Se parantaa sekä viihtyisyyttä että turvallisuutta.
Kasvien avulla voidaan myös puhdistaa vettä, mutta tietoa eri kasvilajien potentiaalista on vain niukasti saatavilla. Kun tarvitsemme veden viivytystä, tehokasta ravinteiden sidontaa ja haihdutusta, voimme käyttää laajoja tiheitä kasvustoja muodostavia lajeja, mutta pienissä hulevesikohteissa ne voivat tukkia rakenteet. Tällaisia ovat esim. korpikaisla (Scirpus sylvaticus), mesiangervo (Filipendula ulmaria) ja ruokohelpi (Phalaris arundinaceae). Kaikissa kohteissa suosimmme luonnonkasvejamme saroja (Carex spp.) ja vihvilöitä (Juncus spp.), jotka ovat hyviä ravinteiden ja haitta-aineiden sitojia. Hulevesialueille sopivia perus- ja täydennyslajeja esitttelemme “Helsingin kaupunkikasvioppaassa” (Ruohovartiset kasvit hulevesialueilla).
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Muodoltaan vaihtelevat hulevesikostekot lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Otamme huomioon rantojen ja pienvesien eläimistön suosimalla niiden hyvinvointia edistävää kasvilajistoa, kuten pajuja.
Tarkkailemme ja torjumme nopeasti haitalliset vieraslajit. Haitalliset vieraslajit, kuten jättipalsami, leviävät tehokkaasti vesistöjen varsissa.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Kaikenlaiset hulevesirakenteet ovat ilmastonmuutokseen varautumista. Rankkasateiden lisääntyessä ja niiden aikana satavan vesimäärän kasvaessa tarvitsemme kaupunkikosteikkoja ja muita hulevesirakenteita yhä enemmän tasaamaan hulevesivirtaamien huippuja sekä viivyttämään, pidättämään ja puhdistamaan vettä.
Kiertotalouden huomioiminen
Hulevesirakenteissa käytämme ensi sijassa paikallista maaperää ja hyödynnämme sen sisältämää siemen- ja juuripankkia. Maastossa olevat kivet ja puunrungot hyödynnämme luonnomukaisten hulevesiaiheiden muotoilussa.
Suunnitelmassa huomioitava
Suunnittelemme myös hulevesirakenteen seurannan, hoidon ja kunnossapidon.
Mitoitus
Hulvesirakenteen mitoitus perustuu laskelmiin siihen johtuvan veden määrästä. Kasvillisuuden valinta perustuu arvioon veden liikkeistä ja käyttäytymisestä ja hulevesirakenteen toiminnallisesta tavoitteesta.
Kuvat
Kesällä hulevesiä puhdistava kasvillisuus tuo vaihtelua myös talvimaisemaan. Kuva Tuuli Ylikotila.
Asuinalueen hulevesiaiheen kasvilajistossa voi olla luonnonkasveja ja koristekasveja. Hyvä näkyvyys vesipintaan edistää turvallisuutta, mutta myös puuvartisia kasveja tarvitaan veden äärellä luomaan varjopaikkoja. Kuva Viikinojalta, Satu Tegel.
Hulevesipainanne erottuu maisemassa kosteikkokasvillisuuden ansiosta, mutta vesipintaa siinä ei näy. Tämä tyypillinen hulevesiallas sijaitsee Arabianrannassa. Kuva Satu Tegel.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin kaupungin hulevesiohjelma. Helsingin kaupunkiympäristön julkaisuja 2018:3.
- Helsingin kaupungin hulevesistrategia. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2008:9.
- Helsingin kaupungin haitallisten vieraskasvien ja -etanoiden torjunnan päivitetty priorisointisuunnitelma 2022. Helsingin kaupungin vieraslajityöryhmä.
- Helsingin kasvillisuuden kehittämisen ja seurannan toimintamalli
- Helsingin kaupunkikasviopas. Ruohovartiset kasvit hulevesialueilla. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/kortti/ruohovartiset-kasvit-hulevesialueilla-mallikortti/
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Juhanoja, Sirkka ja Tuhkanen, Eeva-Maria (toim.) 2019. Luonnonkasvit ja biohiili hulevesien hallinnassa. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 44/2019.
- Kuntaliitto 2012. Hulevesiopas.
- Rakennustieto Oy. RT-103007 Hulevesirakenteiden kasvillisuus.
- Tahvonen, Outi 2019. Scalable green infrastructure and the water, vegetation, and soil system – Scaling-up from Finnish domestic gardens.
- Viheralueiden kunnossapidon yleinen työselostus VKT 2021 – Viherympäristöliiton julkaisu nro 70.
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus – RAMS 2020- Viherympäristöliiton julkaisu 67.
- Woods Ballard, B., Wilsin, S. Udale-Clarke, H. Illman, S. Scott, T. Ashely, R, & Kellagher, R. 2015. The SuDS Manual. Ciria C753.