Kestävä kaupunkitila
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 19.12.2023
Tähän ohjekorttiin on koottu kestävän kaupunkitilan tärkeimmät periaatteet. Helsinki pyrkii kaikessa toiminnassaan kestävyyteen. Kestävä kaupunkiympäristö on sopusoinnussa ekologisten reunaehtojen kanssa, ja se luo sosiaalisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää hyvinvointia. Kestävässä rakentamisessa painottuvat neljä näkökulmaa: kunnianhimoinen ilmastovastuu, kiertotalous, luonnon monimuotoisuus ja sosiaalinen kestävyys.
Kunnianhimoinen ilmastovastuu tarkoittaa sitä, että Helsinki on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali vuonna 2030, hiilinollassa vuonna 2040 sekä hiilinegatiivinen tämän jälkeen. Helsinki tavoittelee luonnon monimuotoisuuden lisäämistä sekä pyrkii olemaan kaupunki, jossa ihmiset voivat toteuttaa itseään, luoda uusia mahdollisuuksia ja tarttua niihin. Helsinki rakentuu yhteisölliselle ja eläväiselle kulttuurille. Kaupunkitilan kestävien ratkaisujen suuntaviivat perustuvat Helsingin kaupunkistrategiaan, YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, Kaupunkiympäristön toimialan priiorisointuihin kestävyystavoitteisiin, Kestävän ympäristörakentamisen periaatteisiin (KESY), sekä muihin suunnittelua koskeviin ohjeistuksiin. Nykyisten rakenteiden säilyttäminen on tavoitteellista elinkaaren pidentämisen, resurssiviisauden ja usein myös luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta.
Sisältö
Neljä kestävän kaupunkitilan näkökulmaa.
KUNNIANHIMOINEN ILMASTOVASTUU
Ilmastonäkökulma on läpäisevästi osa kaikkea päätöksentekoa ja otetaan huomioon erityisesti kaupunkirakentamisessa, liikkumisessa ja energiaratkaisuissa. Tavoitteena on hiilineutraali Helsinki 2030, hiilinolla vuonna 2040 ja tämän jälkeen hiilinegatiivisuus.
Etenevä ilmastonmuutos edellyttää myös vaikutuksiin sopeutumista. Helsinkiläisten elämänmuotoa, terveyttä ja omaisuutta suojataan varautumalla sään ääri-ilmiöihin ja niiden välillisiin vaikutuksiin. Toimiva kaupunkirakenne mahdollistaa hulevesien hallinnan ja tulvariskien minimoimisen ja vähentää lämpösaarekeilmiötä. Helsingin kaupunki päivittää vähähiilisyyteen liittyviä tavoitteita vuosittain.
Ilmastonmuutoksen hillinnän toimenpiteitä
- Tunnistetaan maaperän, kasvillisuuden ja hiiltä sisältävien rakenteiden merkitys hiilensidonnalle. Säilytetään ja hyödynnetään näitä.
- Kunnostetaan olemassa olevaa rakennettua ympäristöä elinkaaren kannalta oleellisella hetkellä. Pitkä elinkaari on myös hyvää omaisuuden hallintaa.
- Vähennetään työmaista ja liikenteestä aiheutuvia ilmasto- ja pienhiukkaspäästöjä vähäpäästöisellä kalustolla ja sujuvoittamalla liikennejärjestelyitä.
- Käytetään vähähiilisiä esirakentamismenetelmiä, betonituotteita ja materiaalivaihtoehtoja.
- Suunnitellaan ja rakennetaan vähähiilistä ja vehreää kaupunkitilaa.
Ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteitä
- Varaudutaan suunnitteluratkaisuilla lisääntyneisiin helle- ja kuivuusjaksoihin, myrskyihin, tuulisuuteen sekä voimakkaisiin sateisiin.
- Lisätään puiden ja muun vehreyden määrää kaupunkitilassa ja monipuolistetaan istutettavaa kasvillisuutta. Rakennus- ja liikennehankkeissa selvitetään aina vaihtoehto säästää mahdollisimman paljon puustoa ja muuta kasvillisuutta.
- Parannetaan katutilojen hulevesien hallintaa ja varataan hulevesille tilaa. Parannetaan hulevesien laadun hallintaa.
- Suositaan rantojen säilyttämistä luonnontilaisen kaltaisina.
- Lisätään paahteisia olosuhteita kestäviä niittyjä ja hulevesiä hallitsevia viherrakenteita, kuten kosteikkoja, puuistutuksia ja viherkattoja.
- Varaudutaan ilmastomuutoksen kaikille rakenteille aiheuttamaan rasitteeseen.
Länsi-Helsingin raitiotien design-manuaalissa tarkastellaan ja esitetään raitiotiekadun kestäviä ratkaisuja.
KIERTOTALOUS
Rakentaminen kuluttaa luonnonvaroja ja synnyttää ylijäämävirtoja. Näitä ylijäämävirtoja pyritään saamaan yhä tehokkaammin takaisin kiertoon. Kiertotaloudessa tavoitteena on käyttää luonnonvaroja säästeliäästi, säilyttää materiaalit kierrossa mahdollisimman pitkään ja tuottaa mahdollisimman vähän jätettä. Kaupunkitilojen ja kaupunkirakenteen suunnittelussa toteutetaan Helsingin kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelmaa, joka kannustaa korjaamaan sekä vähentää elinkaaripäästöjä. Tavoitteena on resurssien viisas käyttö.
Kiertotalouden toimenpiteitä
- Vältetään materiaalihukkaa ja jätteen muodostumista sekä tarpeetonta kaivamista.
- Edistetään vanhojen rakenteiden, kalusteiden ja varusteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä hankkeissa.
- Lisätään kaivamattomien saneerausmenetelmien käyttöä. Edistetään kaivumaiden ja kiviainesten lajittelua ja hyötykäyttöä maarakentamisessa sekä uusiomateriaalien käyttöä.
- Käytetään pitkäikäisiä, muunneltavia ja korjattavia tuotteita ja ratkaisuja.
- Käytetään Helsingin omia kaupunkirakentamisen kiertotaloustuotteita, kuten kierrätyskiviä, kierrätyskasvualustoja ja viherkompostia.
- Vähennetään muovisten suodatinkankaiden käyttöä.
- Tutkitaan ja edistetään biohiilen käyttöä.
Helsingin kaupunki ottaa talteen luonnokiviä korjaushankkeista ja varastoi ne uudelleenkäyttöä varten.
LUONNON MONIMUOTOISUUS
Helsinki vaalii arvokasta luontoaan ja lisää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman 2021–2028 eli LUMO-ohjelman mukaisesti. Luontopohjaisella suunnittelulla muodostetaan kestävää kaupunkiympäristöä.
Luonnon monimuotoisuutta tukevia toimenpiteitä
- Lisätään kaupunkirakenteen viherpinta-alaa hulevesien kustannustehokkaan hallinnan edistämiseksi. Kehitetään hulevesien hallintaa mm. rakentamalla uusia luonnontilaisen kaltaisia hulevesiratkaisuja myös jo rakennetuille alueille. Hule- ja tulvavesien hallinnalla torjutaan haitallisia seurauksia meriluonnolle ja meren tilaan.
- Lisätään kaupungin rakennettujen viheralueiden monimuotoisuutta käyttämällä kierrätettyjä maa-aineksia ja viherjätteiden ravinteita. Nurmikoita muutetaan niityiksi, lisätään pölyttäjien ravintokasveja sekä linnuille ja muille eläimille ruokaa tarjoavia kasveja. Lisätään katuvihreän monimuotoisuutta, viherkattoja ja lahopuun määrää.
- Säilytetään, kunnostetaan ja hoidetaan maaperää ja olemassa olevaa kasvillisuutta. Kasvillisuutta lisätään ja monipuolistetaan kasvien käyttöä. Varmistetaan ettei haitallisia vieraskasveja istuteta tai kylvetä. Lisäksi haitallisia vieraskasveja torjutaan.
- Säästetään kallioita ja kalliokasvillisuutta.
- Varmistutaan viher- ja siniverkostojen toimivuudesta ja turvataan verkostojen ekologinen laatu, saavutettavuus ja terveysvaikutukset tunnistamalla niiden luontoarvot ja suojelemalla sekä parantamalla niitä.
- Toteutetaan luonnonsuojeluohjelmaa ja vahvistetaan metsä- ja puustoisen verkoston lisäksi myös niitty- ja siniverkostoa. Lajien elinolosuhteita parannetaan.
- Lisätään monimuotoisuutta metsissä ja metsäisillä alueilla. Tähän päästään mm. lisäämällä lahopuun määrää ja säilyttämällä luonnontilaisen kaltaisia metsiä. Metsissä ei tehdä kasvatus- tai uudistushakkuita lintujen pesimäaikaan.
Luonnonmukaisen kasvillisuuden reunustamat hulevesien viivytys- ja imetysaltaat monipuolistavat kaupunkiympäristön tarjoamia elinympäristöjä.
SOSIAALINEN KESTÄVYYS
Helsinki haluaa olla ihmisoikeuksille rakentuva kaupunki, jossa kaikki saavat näkyä, kuulua, elää ja osallistua tasa-arvoisina ja yhdenvertaisina ilman syrjintää. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on yksi Helsingin keskeisistä toimista edistää sosiaalista kestävyyttä. Tavoitteena on, että kaupunkilaisten elämä sujuu mukavasti, koettu hyvinvointi, elämänlaatu ja terveys paranevat ja että arjen ympäristöt ovat hyvää ja liikkuvaa elämää tukevia.
Sosiaalisen kestävyyden toimenpiteitä kaupunkitilan kehittämisessä
Terveys ja hyvinvointi
- Rakennetaan liikkumaan houkuttelevia ympäristöjä.
- Ymmärretään paikallisen viherympäristön monihyötyisisyys. Vihreät kävely-yhteydet ja viheralueiden helppo saavutettavuus edistävät terveyttä ja hyvinvointia.
- Luodaan miellyttävää ääniympäristöä.
Kulttuuriarvot ja kulttuuriympäristöt
- Tunnistetaan ja otetaan huomioon kultuuriarvot ja -ympäristöt, kuten historiallisesti merkittävät kohteet, luonnonsuojelukohteet ja -alueet ja paikalliselle identiteetille merkittävät kohteet.
- Alueen ominaispiirteet välittyvät ympäristön suunnitteluratkaisuissa.
- Tunnistetaan ja otetaan huomioon kaupungin käyttäjien moninaisuus.
Esteettisyys, viihtyisyys ja kaunis kaupunki
- Kaupunkitilat ovat monikäyttöisiä ja sopivat oleskeluun.
- Tarjotaan kulkijan mittakaavassa riittävästi vaihtelua ja katseltavaa ympäri vuoden ja kaikkina vuorokauden aikoina.
- Istutuksissa ja pintamateriaaleissa suositaan vaihtelevuutta ja eloisuutta.
- Lisätään kaupunkiympäristön viihtyisyyttä julkisella tilataiteella. Mahdollistetaan esteettiset, viihtyisät ja kauniit elämykset sekä lähiluonnossa että rakennetussa ympäristössä.
Turvallisuus ja siisteys
- Suunnitteluratkaisut mitoitetaan turvallisiksi ja käytetään terveellisiä materiaaleja.
- Suunnittelussa varmistutaan käytettyjen suunnitteluratkaisujen kunnosspidettävyydestä ja käytetään kaupunkiympäristössä kestäviä materiaaleja.
Esteettömyys, saavutettavuus ja yhdenvertaisuus
- Suunnitellaan esteetöntä ja saavutettavaa kaupunkiympäristöä, joka edistää erilaisten ihmisryhmien välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
- Aktiivisesti osallistetaan kaikenlaisia ihmisiä osallistumaan yhdenvertaisesti.
- Panostetaan muistiystävälliseen kaupunkiin suunnitteluratkaisujen kautta.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
Helsingin kaupunki 2023. Ympäristöasioiden tarkistuslista.
Helsingin kaupunki 2023. Työmaan ympäristöasiakirja.
Kaupunkiympäristön toimiala 2023. Priorisoidut kestävyystavoitteet.
Vähähiilinen suunnittelu
Helsingin kaupunki 2019. Helsingin ilmastonmuutokseen sopeutumisen linjaukset 2019 – 2025. Helsingin kaupungin keskushallinnon julkaisuja 2019:27.
Helsinki. Helsingin ilmastoteot.
Helsingin kaupunki. Helsingin viherkerroinmenetelmä. Käyttöohje.
Kiertotalous
Helsinki. Kiertotalouden edistäminen Helsingissä.
Helsinki. Kierrätyskasvualustat.
Helsinki 2023. Kaivumaiden, kiviaineksen ja uusiomateriaalien hyödyntämisen periaateet maarakentamisessa.
Helsingin kaupunki 2023. Helsingin kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelma.
Kestavyys.hel.fi/vastuulliset hankinnat ja kiertotalous
Luonnon monimuotoisuus
Helsinki 2021. Lumo-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristölautakunta 2021-2028.
Helsingin pienvesiohjelma. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2007:3. Katu ja puisto-osasto. Rakennusvirasto. Helsinki. 2007
Kierrätysmaiden käyttö kasvualustoissa 2020. Helsingin kaupunki. Kaupunkiympäristö.
Helsingin kaupungin hulevesiohjelma. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön julkaisuja
2018:3. Kaupunkiympäristön toimiala. Helsingin kaupunki. 2018.
Erävuori, Lauri, Lammi, Esa, Routasuo, Pekka ja Pakarinen, Raimo. 2015. Helsingin luonnonsuojeluohjelma 2015–2024.
Helsingin kaupunki. Suunnittelu- ja rakennusvaiheen ohjekortit. Vieraslajien torjunta rakennushankkeissa.
Luonnonhoidon työohje, metsät. Helsingin kaupunki. rakennusvirasto.
Luonnonhoidon työohje, niityt. Helsingin kaupunki. rakennusvirasto.
Helsingin kaupunki rakennusvirasto. 2014. Kaupunkipuulinjaus. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisu 2014:8.
Helsingin kaupunki. 2019. Stadin katot elävät. Helsingin kaupungin viherkattolinjaus.
Helsingin kaupunkikasviopas.
Viljelllään kaupungissa. Opas yhteisö- ja pienpalstaviljelmien perustamiseen Helsigissä. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisu 2014:1.
Luontodirektiivin IV (a) eläinlajien huomioon ottaminen Helsingin kaupungin hankkeissa. Rakennusviraston julkaisu 2017:4 Arkkitehtuuriosasto.
Katu- ja puisto-osaston hallinnassa olevien arvoympäristöjen määrittely ja toimintaohjeet. Julkaisu 2008:8.
Sosiaalinen kestävyys
Helsinki 2022. Helsingin kaupungin palvelujen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2022−2025.
Helsinki 2022. Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta kaikille. Helsingin hyvinvointisuunnitelma 2022-2025.
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia, osallisuus ja neuvonta 2022. Työkalu tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi Helsingin kaupunkisuunnittelussa
Lisätiedot ja -lähteet
Suomen YK-liitto. Kestävän kehityksen tavoitteet. Kestävä kehitys – Agenda 2030.
Viherympäristöliitto. Kestävän ympäristön rakentaminen KESY.
Vähähiilinen suunnittelu
Eräranta, Susa 2023. Kaupunki muuttuvassa maailmassa. rajallisen ja muuttuvan maailman reunaehdot hiilinegatiivisen kaupungin suunnitteluun. – Yhteenveto asiantuntijakeskusteluista.
HSY. Ilmastonkestävän kaupungin suunnitteluopas.
Forum Virium Helsinki. Luonnolliseksi rakennettu – Näin suunnittelet, rakennat ja ylläpidät vihreää infrastruktuuria.
Ramboll, Helsinki. Asfalttipihoista pihapuutarhoihin – tulevaisuudessa asutaan viherkortteleissa. Infopaketti korttelipihojen vehreyttämiseen.
HNRY. Päästöttömät työmaat – kestävien hankintojen green deal-sopimus.
Helsingin kaupunki 2018. Hiilineutraali Helsinki 2035 – toimenpideohjelma. Keskushallinnon julkaisuja 2018:4.
Co-carbon 2023. Hiiliviisaussuosituksia. Hiiliviisas kaupunkivihreä ilmastoratkaisuksi – politiikkasuosituksia kaupungeille.
Helsingin kaupungin rakennusjärjestys 2023.
Kiertotalous ja resurssiviisaus
Helsingin kaupunki. Kiertotalousvahti.
Helsingin kaupunki. Helsingin ilmastoteot.
Helsinki, Espoo, Tampere, Turku, Vantaa. 2019. Betonimurske kaupunkien julkisessa maarakentamisessa.
Materiaalitkiertoon.fi
Luonnon monimuotoisuus
Helsingin kaupunki 2022. Helsingin kaupungin haitallisten vieraskasvien ja -etanoiden torjunnan päivitetty priorisointisuunnitlema. Kaupunkiympäristön aineistoja 2022:9.
Sosiaalinen kestävyys
Helsingin kaupunki. Helsinki kaikille.
Helsingin kaupunki. Kestävä Helsinki.
Kuva: Mukaillen Lucy Sanders, healthystreets.com