Kausikasvit
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 24.4.2022
Kausikasvit ovat viimeistellyn kaupunkiympäristön näyttävä yksityiskohta ja tärkeä osa Helsingin vaalittavaa puistoperinnettä. Kausikasvit tuovat värikkyyttä ja kukkaloistoa asukkaiden iloksi koko kasvukauden ajaksi tasapuolisesti kaikkialla kaupungissa. Kausikasvit voivat olla ratkaisu myös sellaisissa kivikaupungin kohteissa, joihin emme pysty istuttamaan maapohjaista, monivuotista kasvillisuutta.
Kausikasvi-istutukset ovat neliökustannuksiltaan suhteellisen kalliita, mutta millään muulla kasviryhmällä emme saa rakennetussa ympäristössä varmistettua samanlaista näyttävää ja pitkäkestoista kukintaa kuin kausikasveilla. Oikeilla kasvilajivalinnoilla kausikasvit voivat tarjota myös tärkeää ravintoa pölyttäjille ja muille eliöille.
Sisältö
Kausikasvit ovat yksivuotisina käytettäviä kukkivia tai lehdistöltään koristeellisia kasveja, joita istutetaan maahan tai istutusastioihin tai nostetaan näkyvästi pylväisiin. Kausikasvien suurin ryhmä ovat kesäkukat. Niiden lisäksi kausikasvi-istutuksiin kuuluvat myös varhaisen kevään kevätkausi-istutukset ja kesän taittuessa syksyksi syyskausi-istutukset.
Painotamme kausikasvi-istutuksia keskustaan ja aluekeskuksiin, joissa liikkuu paljon kaupunkilaisia ja joissa muunlaisia istutuksia on hankala toteuttaa. Sijoitamme kausikasvi-istutuksia Helsinkiin alueellisesti tasapuolisesti niin, että kaikissa suurpiireissä on kausikasvi-istutuksia. Kausikasvi-istutukset muodostavat riittävän suuria, näyttäviä ja keskitettyjä kokonaisuuksia. Pienten ryhmien sijoittamista sinne tänne vältämme.
Sopivia paikkoja kausikasvi-istutuksille ovat keskeisimmät yleiset alueet ja puistot, historialliset puistot ja kartano- ja huvilapuutarhat, kävelykadut, torit ja aukiot, kävelysiltojen kaiteet, muistomerkit ja sankarihaudat. Kausikasvi-istutuksia sijoitamme kaupunkilaisten iloksi keskeisille paikoille, joissa ne korostavat alueen arvoa tai elävöittävät ympäristöään. Kukka-astioilla voimme myös ohjata kulkua tai rajoittaa sekä jäsentää toreja ja aukioita. Istutusastiat sijoitamme esteettömästi ja turvallisuusseikat huomioiden. Esteettömyyttä koskevat ohjeet löytyvät “Helsinki kaikille“-sivuilta.
Helsingin kausikasvi-istutusten ilme on vaihteleva ja niissä on monipuolinen kasvivalikoima. Kokeilemme uutuuksia ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Käytämme ryhmissä toisiaan täydentäviä, erilaisia sääoloja kestäviä, kasvukauden eri vaiheissa kukoistavia lajeja ja lajikkeita. Kasvilajivalinnoissa suosimme myös pölyttäjiä, perhosia ja muita hyönteisiä hyödyttäviä kasveja.
Yksivuotiset kausikasvi-istutukset ovat melko kalliita, sillä ne vaativat vuosittaisen istutuksen ja suhteellisen paljon hoitoa. Niiden etuja ovat kuitenkin poikkeuksellinen näyttävyys ja elämyksellisyys. Juhlavuosina ja tapahtumiin liittyen toteutamme näyttäviä teoksenomaisia kausikasvi-istutuksia.
Kulttuuriympäristön vaaliminen
Kausikasvi-istutukset ovat osa Helsingin puistohistoriaa. Kausikasveja on istutettu Helsinkiin yli sadan vuoden ajan. Eri aikakausina kausikasvien lajivalikoimat ja sommittelutavat ovat vaihdelleet vallalla olevien tyylien mukaan, mehikasveista moderneihin, alati vaihtuviin lajikkeisiin. Olemme tallentaneet ja ylläpidämme Helsingin Kaupunginpuutarhalla vanhoja helsinkiläisiä kausikasvikasvikantoja. Näitä ovat esimerkiksi runkoverenpisarat, sinisarjat, punalehdet, tarhakanna ’President’ ja marketta. Vaalimme ja käytämme niitä etenkin historiallisissa kohteissa.
Historiallisissa ympäristöissä, haudoilla ja sankarihaudoilla sekä muissa arvokohteissa pyrimme käyttämään kasvuolosuhteet huomioiden aikakaudelle sopivia kasvivalintoja ja sommitteluratkaisuja. Silloin kun peruskorjataan vanhaa puistoa, joka on tunnettu kausikasvi-istutuksistaan, tai kausikasviryhmät ovat oleellinen osa kohdetta, pyrimme mahdollisuuksien mukaan säilyttämään kausikasvi-istutukset vanhoilla paikoillaan ja toteuttamaan ne vanhan aikakauden suunnittelu- ja sommitteluperiaatteiden henkeä noudattaen. Hyödynnämme myös uutta kasvivalikoimaa kasvien menestyminen ja nykyaikaiset hoitokäytännöt huomioiden.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Kausikasvi-istutusten kasvilajivalinnoissa suosimme myös pölyttäjiä, perhosia ja muita hyönteisiä hyödyttäviä kasvilajeja. EU:ssa ja kansallisesti tai Hesingissä haitalliseksi todettuja kasvilajeja ja –lajikkeita ei istuteta
Kiertotalouden huomioiminen
Kukka-astioiden vuosittainen kuljettaminen varastolta kohteisiin ja taas varastolle kuormittaa ympäristöä. Siksi ruukuissa olevat kausikasvi-istutukset eivät voi olla katuvihreän perusratkaisu. Lannoitamme kausikasvi-istutuksia säännöllisesti kukinnan ja rehevän kasvun varmistamiseksi. Tavoitteenamme on käyttää orgaanisia lannoitteita aina kun mahdollista, mutta kasvien ravinnetarve huomioiden tarvitaan ravintoarvoiltaan monipuolisia lannoitteita. Lannoitteita käytämme tarpeeseen tarkkaan ja harkiten.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Meillä yksivuotiset haitalliset vieraskasvilajit voivat ilmastonmuutoksen myötä kyetä talvehtimaan, jolloin ne voivat tulevaisuudessa aiheuttaa leviämisriskin. Tästä syystä emme käytä niitä istutuksissa. Luetteloa kasveista, joita ei käytetä istutuksissa ylläpidetään “Helsingin kaupunkikasvioppaassa“.
Suunnitelmassa huomioitavaa
Toteutamme kausikasvi-istutukset erillisen vuosittain vaihtuvan vuosisuunnitelman mukaisesti. Märittelemme puisto- ja katusuunnitelmissa mahdollisten kausikasvi-istutusten paikat ja laajuuden, astioiden määrän, “Kaupunkikalusteohjeen” mukaisen istutusastiamallin, sijoittelun ja mahdollisesti istutettavan ryhmän värityksen. Maapohjaisesta kausikasviryhmästä esitämme tyylin ja laadun pääperiaatteet.
Kukka-astioiden tulee olla turvallisesti nostettavia ja kuljetettavia sekä multatilavuudeltaan riittävän isoja. Kaupunkitilaohjeen Kaupunkikalustekorteissa on esitetty käytettävien istutusastioiden mitat. Esteettömyysnäkökulmien lisäksi otamme istutusten sijoittelussa huomioon katutilan mitoituksen suunnitteluohjeet.
Kuvat
Kausikasveja käytetään monipuolisesti, vuosittain vaihtuvina yhdistelminä kaupunkikuvallisesti keskeisillä paikoilla. Kuva Kirsti Oksanen.
Kausikasvi-istutukset toteutetaan suurina kokonaisuuksina, ja niiden tarkoituksena on tuottaa elämyksiä kaupunkilaisille. Niiden avulla voidaan myös jäsentää katutilaa. Kuva Kirsti Oksanen
Valaisinpylvääseen nostetut kesäkukkaistutukset värittävät tehokkaasti katukuvaa mutta eivät vie tilaa kadun toiminnoilta. Kuva Kirsti Oksanen.
Kausikasvi-istutuksia sijoitetaan suurina kokonaisuuksina aluekeskuksiin, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Nämä kukat sijaitsevat Ala-Malmin torilla. Kuva Kirsti Oksanen.
Hakasalmen huvila on saanut edustalleen perinteisen, maahan istutetun ympyränmuotoisen kesäkukkaistutuksen. Myönnytyksenä nykypäivän kunnossapidolle käytetyt kasvit ovat moderneja lajikkeita. Kuva Satu Tegel.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Esteettömän rakentamisen ohjeet. Helsinki kaikille. Ohjeita suunnitteluun. https://www.hel.fi/helsinkikaikille/fi/ohjeita-suunnitteluun/ohjeita-suunnitteluun
- Helsingin kaupungin haitallisten vieraskasvien ja -etanoiden torjunnan päivitetty priorisointisuunnitelma 2022. Helsingin kaupungin vieraslajityöryhmä.
- Helsingin kaupunkikalusteohje. https://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/ohjeen-sisalto/
- Helsingin kaupunkikasviopas. Haitalliset vieraslajit, joita ei istuteta. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/kortti/haitalliset-vieraslajit-istuteta/
- Helsingin yleisten alueiden arvoympäristöt. Helsingin karttapalvelu. https://kartta.hel.fi/
- Julkiset kartanopuistot ja huvilapuutarhat Helsingissä. Kunnostus- ja ylläpito-ohjelma 2018-2038. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2017:3.
- Katu- ja puisto-osaston hallinnassa olevien arvoympäristöjen määrittely ja toimintaohjeet. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2008:8. Katu- ja puisto-osasto.
- Katutilan mitoitus – Suunnitteluohjeet Helsingin kaupungille 2014.
- Kasvit ovat kaupungin vaatteet – Helsingin rakennettujen viheralueiden kasvien käytön linjaus. Helsingin kaupungin Rakennusviraston julkaisut 2009:11.
- LUMO-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:16.
- Mallikatu/Mallipuisto. Työselostus MA403-3. Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala.
- Tegel, Satu 2006. Kausikasvit Helsingissä – linjaukset ja teettäminen. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisuja 2006:11/Katu- ja puisto-osasto.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Oksanen, Kirsti 2017. Helsingin kaupungin kesäkukkaistutusten historia. Kesäkukat osana puutarhataiteen tyylisuuntia. Hämeen ammattikorkeakoulu.
- Sinkkilä, Jyrki ym. (toim.) 2016. Unelma paremmasta maailmasta. Moderni puutarha ja maisema Suomessa 1900-1970. Aalto-yliopisto.
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus RAMS 2020. Viherympäristöliiton julkaisu nro 67.
- Viheralueiden kunnossapito VKT 2021. julkaisu nro 70.