Dynaamiset perennaistutukset
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 23.4.2022
Dynaamiset perennaistutukset edustavat uudenlaista, kestävämpää ja luonnonmukaisempaa perennojen eli monivuotisten kukkakasvien käyttöä. Olemme alkaneet toteuttaa dynaamisia perennaistutuksia Helsinkiin vasta 2010-luvun loppupuolella. Kokemukset ovat toistaiseksi olleet kannustavia, mutta istutusten lopullinen käyttökelpoisuus selviää vasta ajan myötä. Dynaamiset perennaistutukset muokkaavat uudenlaista kaupunkikuvaa eivätkä siksi sovi joka paikkaan. Niiden ei myöskään ole tarkoitus korvata perinteisesti sommiteltuja perennaryhmiä.
Sisältö
Dynaaminen perennaistutus tarkoittaa monilajista, kerrokselliseksi suunniteltua kasviyhdyskuntaa, joka saa kehittyä ajan myötä ohjatusti mutta vapaammin kuin perinteinen perennaistutus. Dynaamisten perennaistutusten malli haetaan luonnosta, jossa kasvustot koostuvat useista, kerroksittain ja lomittain kasvavista kasvilajien ajan myötä muuntuvista sekoituksista.
Dynaamisten perennaistutusten tavoitteena on muodostaa luontaisen kasviyhdyskunnan tavoin toimiva kerroksellinen ja monilajinen sekaistutus, joka on elämyksellinen, kaunis ja vuodenaikojen ja vuosien vaihtuessa muuttuva. Dynaamiset perennaistutukset ovat usein perinteisen perennapenkin ja niityn välimuotoja: monilajisia, monikerroksisia, yleensä monivuotisista ruohovartisista kasveista koostuvia. Dynaamiset perennaistutukset toimivat parhaiten riittävän suurina kokonaisuuksina.
Dynaamiset istutukset lisäävät kaupunkibiotooppien biologisia arvoja ja tuovat väriä ja elämää ympäristöön. Ne muuttuvat kasvukauden edetessä ja kehittyvät vuosien varrella olosuhteiden ja kasvilajien välisen dynamiikan ohjaamana. Vaikka niiden kehittyminen noudattaa luonnon lainalaisuuksia, kehittymistä ohjataan tavoitteellisella hoidolla. Dynaamiset istutukset voivat näyttää eri vuosina ja eri aikaan vuodesta hyvinkin erilaisilta.
Sopivia kohteita dynaamisille perennaistutuksille ovat kantakaupungin ja uusien asuinalueiden rakennetut alueet, lähiöiden ja liikennealueiden luonnonmukaiset viheralueet, puistopuiden ja pensaiden alle jäävät yhtenäiset tilat, metsäpuutarhat, avoimet ja karut kasvupaikat kiertoliittymissä, pientareet, kattopuutarhat ja viherkatot sekä väliaikaiset viheralueet.
Kulttuuriympäristön vaaliminen
Dynaamiset perennaryhmät eivät sovellu sellaisiin historiallisiin ympäristöihin, joissa dynaamisen kaltaisia olemukseltaan puolivallattomia kukkivia istutuksia ei ole aiemmin ollut. Dynaamiset perennaistutukset ovat perennasuunnittelun megatrendi vasta 2010-luvun lopulta alkaen ja vanhempia ympäristöjä kunnostettaessa pohdimme tarkoin niiden soveltumita kaupunkikuvaan.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Yksi dynaamisten perennaistutusten merkittävimmistä eduista on niiden hyödyt luonnon monimuotoisuuden kannalta. Ne luovat monimuotoisia elinympäristöjä monenlaisille kaupunkieliöille, ovat tavanomaisia istutuksia vakaampia ja kehittyvät luonnon omia lainalaisuuksia noudattaen. Dynaamiset perennaistutukset ovat edullisia pölyttäjien kannalta, sillä dynaamiset perennaistutukset ovat tyypillisesti monilajisia, koostuvat eri aikaan kukkivista lajeista ja kukat ovat eri mallisia – kaikki ominaisuuksia jotka hyödyttävät pölyttäjiä. Dynaamisissa perennaistutuksissa voidaan käyttää myös kotimaisia luonnonkasveja, jotka houkuttelevat monipuolisesti Suomessa eläviä aikuisvaiheen pölyttäjiä ja ovat myös monen hyönteisen toukkien ravintokasveja.
“Helsingin kaupunkikasvioppaan” lukuun dynaamiset perennaistutukset olemme koonneet suositukset kaikkein tehokkaimmin perhosia ja mesipistiäisiä, kuten kimalaisia, erakkomehiläisiä ja tarhamehiläisiä, kukilleen houkuttelevista ruohovartisista kasvilajeista. Helsingissä haitallisia vieraslajeja ei istuteta dynaamisiin perennaistutuksiin.
Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi maaperän aktiivinen hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää: ”kasveja ei tarvitse hoitaa, vaan maata”. Pyrimme jättämään kuivat kukkavanat törröttämään talveksi, jolloin ne tarjoavat suojaa talvehtiville hyönteisille ja linnuille. Lopuksi silppuamme lakastuneet kasvustot eloperäiseksi katteeksi edistämään maaperäeliöstön hyvinvointia. Tarvittaessa ruokimme maaperäeliöstöä myös lehtikompostia lisäämällä.
Kiertotalouden huomioiminen
Kasvualustan hoito ja eloperäisen aineksen hyödyntäminen on oleellista dynaamisten perennaistutusten hoitoa. Hyödynnämme kaupungin puistoista kertyvää kompostoitua viherjätettä hoidossa, ja saamme sitä tällä tavoin kiertoon. Kierrätyskasvualustoja ei kuitenkaan voida käyttää rikkakasvien siemenpankin takia. Maatumattomia katekankaita ei käytetä istutuksissa.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Dynaaminen perennaistutus kestää ympäristötekijöiden muutoksia, ja on siten ilmastonmuutokseen varautuva istutusvalinta.
Suunnitelmassa huomioitavaa
Suunnitelmassa esitämme istutusten toteutustavan. Tämä voi olla esimerkiksi istutuksen ja kylvön yhdistelmä, istutus kerroksittain ryhmiteltynä tai istutus sattumanvaraisesti. Suunnitelmaan kuuluvissa kasviluetteloissa eri kasvilajit on helpointa listata kasvikerroksittain. Dynaamisen istutuksen hoitosuunnitelmaa varten on tärkeää, että hahmotamme suunnitelmassa sukkession ja kasvillisuuden kehityksen kaaren. Suunnitelmassa kuvailemme istutuksen tulevaisuuden vision, jolla ohjaamme hoitoa oikeaan suuntaan. Hoitosuunnitelmassa esitämme lyhyen tähtäimen hoito-ohjeet (2-3 vuotta) ja pitkän tähtäimen tavoitteet (10 vuotta). Lisäksi tarvitaan ohjeet ylläpidon toimenpiteiden valintaan.
Dynaamiset perennaistutukset ovat nopeasti kehittyvä kasvisuunnittelun muoto, joten toteutuneissa kohteissa pyrimme järjestämään toteutuksen seurannan. Hoitosuunnitelmassa esitämme suuntaviivat ja suositukset istutuksen kehityksen seurantaan sekä sovimme seurannasta vastaavan tahon.
Kuvat
Paahteisen Kannelmän kiertoliittymän dynaaminen perennaistutus kukkii raikkain sävyin kesäkuussa. Siniset mirrinmintut (Nepeta x faassenii) ja keltaiset tarhatyräkit (Euphorbia cyparissias) loistavat etualalla. Kuva Satu Tegel.
Elokuussa sama istutus on toisen näköinen. Preeriapunahatut (Echinacea pallida) ja mäkimeiramit (Origanum vulgare) ovat monien perhosten suosiossa. Koristekastikat kohoavat ryhdikkäinä (Calamagrostis x acutiflora ´Karl Foster´). Joukossa kasvaa kasvualustan siemenpankista kohonneita ei-toivottuja ohdakkeita ja kortteita, jotka eivät haittaa istutuksen yleisilmettä. Kuva Satu Tegel.
Meilahden arboretumin varjoisa dynaaminen perennaistutus versoo puiden katveessa toukokuussa. Edellisvuotiset kasvien jäänteet ja lehdet peittyvät nopeasti uusien vihreiden lehtien alle. Kuva on otettu kuuden vuoden kuluttua perustamisesta. Kuva Satu Tegel.
Dynaamisen perennayhdyskunnan suunnittelussa määritellään rakennekerroksen, sesonkiteemakerroksen ja maanpeittokerroksen kasvit. Istutusta täydennetään esim. sipulikasveilla ja kylvettävillä lajeilla. Kuva Aino Karilas 2018 (Teoksesta Dynaamiset kaupunkibiotoopit perennojen suunnittelun mallina Helsingissä).
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin kasvillisuuden kehittämisen ja seurannan toimintamalli
- Helsingin kaupunkikasviopas. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/
- Helsingin yleisten alueiden arvoympäristöt. Helsingin karttapalvelu. https://kartta.hel.fi/
- Katu- ja puisto-osaston hallinnassa olevien arvoympäristöjen määrittely ja toimintaohjeet. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisut 2008:8. Katu- ja puisto-osasto.
- Kasvit ovat kaupungin vaatteet – Helsingin rakennettujen viheralueiden kasvien käytön linjaus. Helsingin kaupungin Rakennusviraston julkaisut 2009:11.
- LUMO-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:16
- Mallikatu/Mallipuisto. Työselostus MA403-3. Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala.
- Mäkinen, Lotta 2019. Suunniteltu kasviyhdyskunta. Teoriaa ja kokemuksia kahdesta dynaamisesta perennakoeistutuksesta Helsingissä. Kaupunkiympäristön aineistoja 2019:2
- Stadin katot elävät. Helsingin kaupungin viherkattolinjaus 2016.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Dunnett, N. & Hitchmough, J. (toim.) Dynamic Landscape. Lontoo, SPon Press. ISBN 978-0415438100
- Ignatieva, M. 2017. Lawn alterbatives in Sweden – from theory to practice. Dept. of Urban and Rural Development, Swedish University of Agricultural Sciences. https://pub.epsilon.slu.se/14519/
- Juhanoja, Sirkka 2014. Viheralueiden perennat. Hoitokortisto. Taimistoviljelijät ry
- Karilas, Aino 2018. Dynaamiset kaupunkibiotoopit perennojen suunnittelun mallina Helsingissä. Diplomityö. Aalto-yliopisto. Arkkitehtuurin laitos.
- Karilas, Aino 2019. Dynaaminen kasvillisuus. Kaunista ja kestävää monimuotoisuutta rakennetuille viheralueille. Viherympäristöliiton julkaisu nro 64.
- Mäkinen, Lotta 2012. Perennayhdyskunta suunnitteluperiaatteena. kasviekologian oppeja hyödyntävä perennaistutusten suunnittelu. Yrkeshögskolan Novia Räty, E. & Marttinen, H. 2014. Suomalainen metsäpuutarha. WSOY.
- Orrainen, Katja 2015. Heinäopas. Koristeheinien käyttö viheralueilla. Viherympäristöliiton julkaisu nro 56.
- Oudolf, P. & Kingsbury, N. 2013. Planting: a new perspective. Timber Press. ISBN: 1604693703.
- Rainer, T. & West, C. 2015. Planting in a Post-Wild World: Designing Plant Communities for Resilient Landscapes. Timber Press. ISBN-10: 1604695536.
- Viherympäristöliitto ry, Kasvillisuuden toimitus- ja takuuehdot
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus RAMS 2020. Viherympäristöliiton julkaisu nro 67
- Viheralueiden kunnossapito VKT 2021. Viherympäristöliiton julkaisu nro 70
- Viherkatot ja katto- ja kansipuutarhat, kasvillisuus ja kasvualusta. Rakennustieto Oy ja Rakennustietosäätiö RTS. RT 85-11204/Infra 23-710152