Maisemapellot
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 24.4.2022
Helsinki ylläpitää kulttuurihistoriallisesti merkittäviä, laaja-alaisia viljelymaisemia maisemapeltoina ja laidunalueina kaupungin omistamilla ja hallinnoimilla Haltialan ja Tuomarinkylän tiloilla Pohjois-Helsingissä. Maisemapellot lisäävät vaihtelevuutta ja väriä kaupunkimaisemaan. Pellot ja laitumet eläimineen tarjoavat asukkaille mielenkiintoista seurattavaa vuodenajoista toiseen.
Sisältö
Maisemapellot ovat taajamassa sijaitsevia peltoja, joissa viljellään yksi- tai monivuotisia kasveja.
Haltialan ja Tuomarinkylän maisemapelloilla suosimme perinteisten yksi- ja monivuotisten viljelykasvien, kuten viljojen ja rypsin, ohella kauniita kukkivia maisemapeltokasveja ja muita poimittavia kasveja. Kukkivat kasvustot tarjoavat erinomaisen elinympäristön pölyttäjähyönteisille. Muualla sijaitsevat pellot pidämme pääsääntöisesti nurmipintaisina luonnonhoitopeltoina tai kukkivina niittypeltoina. Joiltakin maisemapelloilta asukkaat saavat käydä poimimassa kukkia, esimerkiksi auringonkukkia.
Maisemapeltojen niittymäisten pellonpientareiden sekä peltoalueesta erotettujen suojakaistojen ja suojavyöhykkeiden kasvillisuuden hoidossa suosimme luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä. Käytämme laiduntavia eläimiä Haltialassa maisemanhoitajina tilan luonnonmukaisilla rantaniityillä ja niittyalueilla.
Kulttuuriarvojen vaaliminen
Viljelytoimintamme on tärkeiden kulttuuriarvojen vaalimista. Se painottuu Helsingin kulttuurihistoriallisesti ja maisemallisesti arvokkaille pelloille Haltialan ja Tuomarinkylän alueelle. Pidämme historiallisen maiseman avoimena maisemapeltoja ja luonnonhoitopeltoja viljelemällä ja laiduntamalla.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Suosimme viljelyssä runsaasti mettä, siitepölyä ja/tai siemeniä tuottavia viljely- ja maisemapeltokasveja, joista eläimet saavat ravintoa. Käyttämämme kevätviljat, öljykasvit, syysviljat, kukkivat maisemakasvit sekä laitumet ylläpitävät monipuolista kasvi- ja hyönteislajistoa. Ne tarjoavat myös erilaisia pesintä- ja ruokailuympäristöjä linnuille ja nisäkkäille.
Ylläpidämme pellonpientareita kukkarikkaina niittyinä ja vältämme kasvinsuojeluaineiden levittämistä pientareille. Parannamme pölyttäjien elinoloja tarjoamalla kukkivia petopenkkoja (pölyttäjäkaistoja), paljasmaapaikkoja ja vähentämällä torjunta-aineiden käyttöä. Glyfosaatti- torjunta-ainetta emme käytä.
Suosimme pellon ja metsän reunoilla kerroksellista kasvillisuutta, ja jätämme aurinkoisiin paikkoihin pystylahopuuta pesämateriaaliksi linnuille ja hyönteisille.
Noudatamme viljelykiertoa ja monipuolista viljelykasviston käyttöä, jolloin useammalla lajilla on elinmahdollisuuksia ja sadon määrä paranee. Haitallisia maisemapeltokasveja emme kylvä. Haitalliset lajit esitetään “Helsingin kaupunkikasvioppaan” haitallisten vieraslajien luettelossa.
Edistämme maaperän hyvinvointia ja hiilensidontaa ympäristöystävällisillä viljelymenetelmillä kuten kylvämällä kerääjä- ja viherlannoituskasveja ja suosimalla luonnonmukaista viljelyä. Osaa maisemapelloista hoidamme laiduntamalla.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Käytetämme kestäviä ja elinvoimaisia viljelykasveja ja -lajikkeita. Suosimme hiiltä sitovia viljelymenetelmiä.
Suunnitelmassa huomioitava
Laadimme vuosittain viljelykiertoon perustuvan viljelysuunnitelman. Noudatamme hoidossa hyvää viljelykäytäntöä, vesistönsuojelun ohjeita ja suunnitelmallista viljelykiertoa. Myös EU-tukiehdot vaikuttavat viljelyn suunnitteluun. Suunnittelussa huomioimme lisäksi vesiensuojelun ja Itämerihaasteen toimenpiteet.
Seuraamme maisemapellon maaperän kasvukuntoa säännöllisin kuntoarvioinnein ja maa-analyysein.
Huomioimme eläimistön hoitotöiden aikatauluttamisessa ja kunnossapitotoimissa. Sijoitamme pelloille myös poimintakasvilohkoja ja –kaistoja sekä tiedotamme poimittavista kasveista helsinkiläisille. Maisemapellot kuuluvat kunnossapitoluokkaan A5 (hoitoluokka B1)
Mitoitus
Hoidamme pellot maatalouden konekalustolla. Viljelytoiminta ja kunnossapito vaatii riittävän suuren pinta-alan maatalouskonekalustolle.
Kiertotalouden huomioiminen
Hyödynnämme Haltialan kotieläinten lannan pelloilla. Sadonkorjuun yhteydessä murskaamme korret maaperän parannusaineeksi.
Kuvat
Maisemapellot vaihtuvine väreineen ja tuoksuineen tuovat vuodenkierron kaupunkilaisen koettavaksi. Kuva Helsingin kaupungin aineistopankista.
Helsingin kaupunki järjestää maisemapelloilla myös suosittuja talkoita. Kuva Helsingin kaupungin aineistopankista.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Helsingin kaupungin haitallisten vieraskasvien ja -etanoiden torjunnan päivitetty priorisointisuunnitelma 2022. Helsingin kaupungin vieraslajityöryhmä.
- Helsingin kaupunkikasviopas. Haitalliset vieraslajit, joita ei istuteta. https://kaupunkikasviopas.hel.fi/kortti/haitalliset-vieraslajit-istuteta/
- Islander, P. & Ylikotila, T. 2016. Luonnonhoidon työohje. Niityt ja maisemapellot. Helsingin kaupungin rakennusviraston julkaisu 2016:7. Arkkitehtuuriosasto (verkkojulkaisu).
- Itämeri-haaste. Helsingin ja Turun kaupunkien yhteinen Itämeri-toimenpideohjelma 2019 – 2023.
- LUMO-ohjelma. Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021-2028. Kaupunkiympäristön julkaisuja 2021:16.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Baltic Sea Action Group 2022. Carbon Action. Materiaalit viljelijöille: https://carbonaction.org/fi/materiaalit/materiaalit-viljelijoille/
- Baltic Sea Action Group 2022. Petopenkka- Pölyttäjäystävällinen maatila. Video. https://www.youtube.com/watch?v=bfVk6rWXz2Q
- Niityt ja maisemapellot. Kunnossapidon yleiset työohjeet. Viherympäristöliiton julkaisu nro 68.
- Partanen, H. (toim.) Niityt ja maisemapello. Hoidon kriteerit ja työohjeet. Viherympäristöliiton julkaisu 53/2012.
- Ruokavirasto 2022. Viljelijät. Tuet ja rahoitus. https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/tuet-ja-rahoitus/
- Tukes 2022. Kemikaalit. Kasvinsuojeluaineet. Kasvinsuojeluaineiden turvallinen käyttö. https://tukes.fi/kemikaalit/kasvinsuojeluaineet/kasvinsuojeluaineiden-turvallinen-kaytto
- Viheralueiden kunnossapidon yleinen työselostus VKT 2021 – Viherympäristöliiton julkaisu nro 70.
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus RAMS 2020. Viherympäristöliiton julkaisu 67.