Nurmikot ja kukkivat nurmet
- Tila: Uusi
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 23.4.2022
Säännöllisesti lyhyeksi leikattavat nurmikot palvelevat kaupunkilaisia monin tavoin koriste-, käyttö- ja maisemanurmikoina. Valitsemme nurmikoihin sopivat siemenseokset käyttötarkoituksen mukaan. Vanhojen puistojen ja muiden historiallisten alueiden nurmikoilla ja niissä esiintyvillä kasveilla on myös kulttuurihistoriallinen ja kasvitieteellinen arvo. Vähäkäyttöisille nurmikoille, nurmikon laita-alueille ja puuryhmien alle kylvämme toisinaan kukkivia niittykasveja värikkäiksi kukkanurmiksi, mikä lisää kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.
Sisältö
Kulttuuriarvojen vaaliminen
Vaalimme kulttuurihistoriallisissa arvokohteissa vanhaa nurmilajistoa ja hyödynnämme maaperän siemenpankkia. Arvokohteita kunnostettaessa säilytämme vanhat, lajistoltaan monimuotoiset nurmikot. Moniin arvoympäristökohteina luokiteltuihin puistoympäristöihin sisältyy nurmikkoalueita, jotka edellyttävät arvoviheralueen mukaista hoitoa.
Luonnon monimuotoisuuden edistäminen
Vähäkäyttöisillä nurmikoilla ja puuryhmien juuristoalueilla kasvatamme sipulikukkia ja suosimme matalaa kukkivaa kasvillisuutta. Tällöin nurmikon ensimmäinen niitto siirtyy pitkälle kesään ja leikkuukerrat vähenevät 2-4 kertaan kasvukaudessa. Nostamme leikkuukorkeutta monimuotoisilla nurmilla ja näin parannamme kukkivien kasvien menestymistä.
Heinätön matalakasvuinen perennanurmi ,”grass free lawn”, tai yksivuotisia kukkakasveja sisältävä kylvöniitty ovat jatkuvasti lyhyeksi leikattavan nurmikon vaihtoehtoja. Monipuolinen kukkiva lajisto tarjoaa ravintoa hyönteisille ja muulle eliöstölle ja silmäniloa ihmisille.
Ilmastonmuutokseen varautuminen
Pitkien hellejaksojen aikana nostamme nurmikon leikkuukorkeutta tai jätämme nurmikon kokonaan leikkaamatta, jotta se kestäisi paremmin kuivuutta. Tulviville vesiuomien ja hulevesipainanteiden reunoille annamme kehittyä luonnonmukaista rantakasvillisuutta nurmikoiden sijaan. Luontainen rantakasvillisuus pidättää ravinteita ja on paremmin sopeutunut tulviin. Käytämme uusia, kosteikkoalueille soveltuvia nurmisiemenseoksia hulevesiaiheiden nurmikoilla.
Suunnitelmassa huomioitava
Nurmikot ovat toiminnallisia viheralueen osia, joille osoitamme viheraluetta suunniteltaessa kunnossapitosluokan (RAMS luokat R1 –R4, rakennetut viheralueet). Toiminta- ja käyttöviheralueille valitsemme kulutusta kestävän nurmikon. Suoja- ja vaihettumisviheralueilla kasvillisuudeltaan monipuolisemmat nurmityypit ovat mahdollisia. Arvoviheralueilla kunnossapidämme nurmikon ja hoidamme kasvillisuuden arvoympäristön mukaan. Monimuotoisten nurmikoiden, kuten kukkanurmien, hoidon suunnittelemme erikseen.
Perustamme nurmikot joko nurmikkosiemenseosta kylvämällä tai siirtonurmikon avulla käyttötarkoituksen mukaan. Vanhojen nurmikoiden säiyttäminen voi perustua myös paikallisen pintamaan siirtoon.
Puistonurmikoiden kunnossapitoluokat määritellään alueen ominaisuuksien ja käyttötarkoituksen mukaan (RAMS 2020/ Viheralueiden hoitoluokitus, ns. ABC-luokitus)
- R1 Rakennettu arvoviheralue/ A1 Edustusviheralue
- R2 Toimintaviheralue/ A2 Käyttöviheralue
- R3 Käyttöviheralue/ A2 Käyttöviheralue
- R4 Suoja- ja vaihettumisviheralue/ A3 Käyttö- ja suojaviheralue
Helsingissä katuympäristöissä on käytössä katujen ylläpitoluokat
- KA1 Edustuskatuvihreä
- KA2 Keskustakatuvihreä
- KA3 Yleiskatuvihreä
Mitoitus
Tarkista nurmikoiden minimipinta-alat ja luiskakaltevuudet ohjeesta “Katutilan mitoitus”. Mitoitukseen vaikuttavat työkoneiden vaatimat tilat. Lumenauraus, lumen kasaus sekä lumen poisto vahingoittaa nurmikkokasvustoja helposti, samoin hiekoitushiekka ja hiekan poisto. Nurmikaistojen kapeat, kiilamaiset päät kiveämme.
Kiertotalouden huomioiminen
Puisto- ja katunurmikoiden kasvualustoina käytämme ensisijaisesti kierrätettyjä kasvualustoja.
Kuvat
Säännöllisesti lyhyeksi leikattava nurmikko voidaan perustaa korkeintaan 1:3 luiskakaltevuuteen. Katualueella nurmikaistan vähimmäisleveys on 3 metriä, mikäli alueella on esteitä, ja ilman esteitä olevalla alueella 2 metriä. Työturvallisuuden vuoksi emme tee nurmikoita ajoratojen välisille keskikaistoille.
Vanhojen puiden ympärillä nurmikko, joka leikataan vain kesän päätteeksi, suojaa juuristoa kulumiselta, luo kiinnostavan puistonäkymän ja lisää luontoarvoja.
Vanhoissa nurmikoissa voi kasvaa rikas sipuli- ja mukulakasvien lajisto. Kaupunginpuutarhan nurmikossa kevään varhaiset kukkijat saavat kukkia ja kuihtua ennen ensimmäistä nurmikon niittoa. Kuva Satu Tegel.
Viikinojanpuistossa hulevesipainanteen reuna vaihettuu säännöllisesti lyhyeksi leikattavasta käyttönurmikosta valkoapilaniityn kautta vesirajan kasvillisuuteen. Jokunen puu vesirajassa tuo sopivasti varjopaikkoja veteen. Suunnitelmallinen ympäristönhoito on tuottanut vaihtelevan ja biologisesti monimuotoisen viheralueen. Kuva Tuuli Ylikotila.
Kesämaitiaisen kukinta häikäisee nurmikolla, joka on leikattu kesän alussa lyhyeksi, mutta saanut sen jälkeen kasvurauhaa. Kuva Satu Tegel.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
- Katutilan mitoitus – Suunnitteluohjeet Helsingin kaupungille 2014.
- Kartanopuistojen kunnostuksen työtapoja Helsingissä. Helsingin rakennusviraston julkaisut 2012:5.
- Kierrätysmaiden käyttö kasvualustoissa Helsingin kaupungin puisto- ja katuhankkeissa. Ohjeita suunnittelijoille.
- Kunnossapidon tuotekortit. Korjaus. 6495 Kasvillisuuden korjaus. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
- Kunnossapidon tuotekortit. Hoito. 6400 Kasvillisuuden hoito. Helsinki, kaupunkiympäristön toimiala.
Lisätiedot ja -lähteet
- Ignatieva, M. 2017: Lawn alternatives in Sweden – from theory to practice. Dept. of Urban and Rural Development, Swedish University of Agricultural Sciences.
- Viheralueiden kunnossapidon yleinen työselostus VKT 2021. Viherympäristöliiton julkaisu nro 70.
- Viheralueiden kunnossapitoluokitus RAMS 2020. Viherympäristöliiton julkaisu 67.