Kasvipaletti (vanha)
- Päivitetty: 8.5.2024
- Julkaistu: 31.8.2017
Kaupunkitilaohjeen kasvillisuusohjeet ovat työn alla syksyllä 2021. Sisältöihin ja rakenteeseen on tulossa päivityksiä.
Kasvillisuus on tärkeä osa kaupunkirakennetta. Helsingin kasvien käyttö on luovaa ja innovatiivista, monilajisuutta suosivaa, ekologisesti ja ilmastollisesti kestävää. Ei luontoa vastaan vaan yhdessä sen kanssa. Helsingin kaupungin viheralueet ovat monipuolisia, kasvilajistoltaan runsaita ja näyttäviä. Kasvien käyttö ankkuroituu lännen ja idän kasvihistoriaan. Omaleimaisuutta tuo perinteinen tunnuslajisto. Merkittävänä taimien käyttäjänä Helsinki on mukana kehittämässä taimistoalaa Suomessa. Istutettavat taimet ovat ilmastollisesti kestäviä, laadukkaita ja laji- ja lajikeaitoja.
Kasvipaletti koostuu neljästätoista osatekijästä alkaen puista ja päättyen vieraslajeihin. Näitä yhdistelemällä muodostetaan Helsingin omintakeinen ilme. Alla olevat yleiskuvaukset johdattavat aihepiiriin. Tarkemmat määrittelyt ovat kaupunkitilaohjeen kasvillisuuskorteissa.
Kaupunkitilaohjeen kasvipaletin lisäksi kannattaa tutustua Kaupunkikasvioppaaseen http://kaupunkikasviopas.hel.fi/. Kaupunkitilaohje ja Kaupunkikasviopas muodostavat Helsingin julkisen kaupunkitilan suunnittelua ohjaavan parin. Kaupunkitilaohjeen kasvipaletti käsittelee kasvillisuutta kaupunkitilassa, kaupunkikasviopas taas kasvilajistoa.
Sisältö
Kasvillisuuden Helsinki-ilme
... on linjakas. Kasvillisuus on kasvilinjausten mukaista ja harkittua.
... on kestävä. Kasvillisuusalueet kestävät Helsingin ilmastoa, kasvitauteja ja tuholaisia. Ne ovat elinvoimaisia ja kauniita katsella
... on tunnistettava. Käytettävässä kasvilajistossa yhdistyvät Helsingille tyypilliset, Suomen historiasta kumpuavat ruotsalais- ja venäläisvaikutukset sekä uudet eurooppalaiset kasvitrendit. Myös Helsingissä luontaisesti kasvavia kasvilajeja, etenkin puita, suositaan.
... on aito. Kasvilajivalinnat ovat harkittuja ja tietoisia. Istutettavat taimet ovat korkealaatuisia ja laji- ja lajikeaitoja.
... on viimeistelty. Kasvillisuusalueet on toteutettu huolellisesti. Niihin on valittu oikeat kasvilajit, materiaalit liittyvät huolellisesti toisiinsa ja kasvillisuusalueet ovat hyvin hoidettuja ja elinvoimaisia
... on vakuuttava. Kasvillisuusalueita suunniteltaessa on huomioitu Helsingin ilmasto-olosuhteet.
... on siisti. Kasvillisuusalueet ovat hyvinvoivia ja suunnitteluratkaisut mahdollistavat pitkän elinkaaren.
... on hillitty. Istutukset ovat toiminnallisia ja tarkoituksenmukaisia, mutta tarvittaessa myös elämyksellisiä ja koristeellisia
Kaupunkipuut ovat tärkeä osa Helsinkikuvaa. Perinteitä korostetaan Helsingin luontaisilla puilla ja ruotsalaisen sekä venäläisen kauden puuvalinnoilla. Vanhoja puusommitelmia kuten puukujanteita ja -rivejä säilytetään ja uudistetaan. Uusilla alueilla kokeillaan rohkeasti uutta. Vanhoja kookkaita puuyksilöitä vaalitaan.
Metsiä hoidetaan kaupunkilaisten virkistys- ja liikuntaympäristöinä samalla luonnonsuojelu- ja monimuotoisuusarvoja korostaen. Kartanopuistojen ja puulajipuistojen historiallisia arvoja ja monipuolista kasvistoa vaalitaan.
Suositaan kerroksellisia, monimuotoisia, ilmeikkäitä pensasistutuksia. Käytetään aitoja, tunnettuja, alkuperäisiä kasvikantoja ja suomalalaisia jalosteita. Myös yksittäispensaita (solitäärit) ja Helsingin paikallisia pensaserikoisuuksia käytetään erityisesti turvaamaan historiallista jatkumoa.
Köynnösten käyttöä lisätään ja niiden käyttöä monipuolistetaan. Köynnöksiä käytetään maanpeittokasveina, köynnösporteissa ja katupuiden korvaajana kapeissa katutiloissa.
Suositaan tukevia, peittäviä, pysyviä lajeja ja runsaita, kerroksellisia istutuksia. Käytetään myös dynaamisia istutuksia. Puiden ja pensasryhmien alle istutetaan peittoperennoja. Sopivilla kasvivalinnoilla ravitaan perhosia ja muita pölyttäjähyönteisiä. Vältetään lajeja, jotka leviävät hallitsemattomasti luontoon.
Ryhmäruusujen avulla luodaan näyttäviä, jatkuvakukintoisia, voimakasvärisiä kukkaryhmiä, mutta vain erityisen korkeatasoisesti hoidetuille valoisilla ja lämpimille paikoille.
Helsingin sipulikukat kasvavat suurina ryhminä näkyvillä paikoilla, pääasiassa pensaiden ja perennojen lomassa, mutta myös nurmikossa villiintyvinä pikkusipuleina tai sipulikukkataideteoksina. Historiallisissa ympäristöissä myös kukkasipulit ovat historiallisia lajeja ja lajikkeita.
Kausikasvit ovat viimeistellyn kaupunkiympäristön yksityiskohta ja osa puistoperinnettä. Ne tuovat eksoottista värikkyyttä keväällä kesällä ja syksyllä alueille, joilla on paljon käyttäjiä. Kausikasveja käytetään alueellisesti tasapuolisesti ja kunnossapito huomioon ottaen.
Hulevesi- ja kosteikkokasvillisuus
Hulevesi- ja kosteikkokasvillisuus puhdistaa vettä, lisää luonnon monimuotoisuutta ja on esteettinen tekijä. Kaupunkiluonnon kosteikkojen kasvillisuus koostuu pääosin luonnonkasveista, joita voidaan täydentää koristekasveilla. Vieraslajeja varotaan.
Rakennettujen rantojen kasvillisuus on näyttävää, tarkoituksenmukaista ja kestävää. Luonnonmukaisten rantojen kasvillisuutta kehitetään hoitamalla, kulkua ohjaamalla ja näkymiä säilyttäen.
Nurmikoita hoidetaan käyttötarkoituksen mukaisesti, monimuotoisuutta ja ekologista kestävyyttä kehittäen. Vanhojen nurmikoiden lajisto ja maaperän siemenpankki säilytetään.
Niityt ovat avoimia maisematiloja ja lukuisten uhanlaisten kasvi- ja hyönteislajien elinympäristöjä. Ne vaihtelevat entisistä heinäpelloista ja laidunmaista kartanoiden ja huviloiden pihaniittyihin sekä luonnonniittyihin, kuten merenrantaniittyihin ja kallioniittyihin. Puistoissa on myös perennaniittyjä, perennanurmia ja yksivuotisia kylvöniittyjä.
Maisemakasveja ja poimittavia kasveja lisätään peltoalueille eri puolilla kaupunkia. Pelloilla viljeltävän lajiston monipuolisella käytöllä luodaan paremmat edellytykset runsaalle hyönteislajistolle ja niitä ravinnokseen käyttäville linnuille.
Haitalliset vieraslajit uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Niitä torjutaan ennaltaehkäisevästi, niistä tiedotetaan, ja niiden haittoja ja riskejä rajoitetaan. Haitallisia vieraskasveja ei istuteta tai kylvetä.
Helsingin ohjeet ja linjaukset
Helsingin kaupunkikasvioppaasta löytyvät kaikki jokapäiväisen kasvisuunnittelun työkalut, kuten ajankohtaiset lajisuositus- ja taimityyppilistat.